Mogu li se osjećaji vratiti?
Foto: Pixabay

Mogu li se osjećaji u braku ponovno vratiti? Postoji način na koji možete vratiti osjećaje topline u vaš odnos i brak!

Carol King izvodi pjesmu It’s too late (Prekasno je). Stihovi govore o odnosu koji je počeo s puno topline i ljubavi, ali se bolno transformirao i ohladio. Ponekad me ljudi koji sjede u mom uredu pitaju: „Mogu li se ti osjećaji, jednom kada nestanu, ponovno vratiti?“

Ta je izjava postavljena kao pitanje, no često je zapravo zaključak, tužna spoznaja kako je nekadašnja toplina nestala. Pokušali su sve što su znali kako bi je povratili. Svakoga bi tjedna odlazili na spojeve, ali bi se našli u restoranu ne znajući što reći jedno drugome.

Proučavali su jezike ljubavi, ali pali na ispitu iz stranog jezika. Pokušali su s djelima ljubavi nastojeći umjetno proizvesti željeni učinak. Nakon vikend bračnih konferencija ponekad bi se osjećali malo uzburkali, ali vatra koja je zaiskrila ne bi bila dugog vijeka. Čitali su knjige, tako puno knjiga.

Svaki je pokušaj oživljavanja njihova beživotnog braka propao, baš kao što liječnici u hitnoj službi bezuspješno pokušavaju oživjeti pacijenta čije srce je zauvijek stalo. Čini se da je, baš kao u pjesmi Carol King, zaista prekasno.

VIDI OVO: Molitva za brak: 9 jednostavnih molitvi koje možete moliti za svoj brak

Kako zagrijati promrzle ruke ako se nalazite vani na temperaturi ispod ništice bez rukavica? Trljat ćete ih jednu o drugu. Čak i ako nikada niste učili fiziku, instinktivno ćete znati kako trenje rezultira toplinom. Isto to možemo primijeniti na odnose.

Trenje do kojeg dolazi u bliskom odnosu sredstvo je koje može zagrijati taj odnos, sve dok se radi o pravoj vrsti trenja. Jedna vrsta trenja je poput truna u vašem oku; ako ga ne izvadite, možete izgubiti vid. Druga vrsta trenja je poput tisuća zrna pijeska zalijepljenih na komad papira. Djelovanje brusnog papira pretvara nešto ružno u nešto lijepo. Ne postoji odnos bez trenja.

Bliski odnosi rezultiraju sukobima. Izbor koji nam se pruža u braku nije između postojanja ili nepostojanja sukoba, već između vrste trenja u sukobima. Kada parovi izbjegavaju trenje, odnos se ohladi, ali uz dobro trenje stvari se mogu ponovo zagrijati.

Dakle, moj odgovor na pitanje je li moguće obnoviti te tople osjećaje kada jednom nestanu jest da, moguće je, kroz ispravno trenje. Dobro upravljan sukob ponovno će zagrijati hladni odnos, ali ostajanje u lošem odnosu samo će produžiti stanje hladnoće.

Autor: dr. Alan Godwin; Izvor: Obiteljskizivot.com