Prilikom čitanja Bože Riječi možemo misliti da ne pravimo nikakve pretpostavke, ali to nije slučaj. Kao što su očekivanja apostola pod utjecajem toga kako su čuli i razumjeli Isusovo učenje, tako je i naša percepcija onoga što nam Bog govori pod utjecajem naših iskustava.

Razmislimo o tome kako su neki ljudi i događaji u našem životu utjecali na način na koji čujemo Božji glas kroz Njegovu Riječ i Njegovog Duha.

Naši roditelji. Naš pogled na svijet se razvija vrlo rano, a pod utjecajem je načina na koji se prema nama odnosi u djetinjstvu te to utječe na način na koji percipiramo našeg Nebeskog Oca i Njegovu ljubav prema nama.

Naši učitelji. Ako smo imali strogog učitelja, možda smo razvili sličnu sliku o Bogu. No ako je naš učitelj bio drag i strpljiv, onda se i Bog možda čini sličnijim njemu.

Naši prijatelji. Pronalaženje jednog odanog prijatelja može pomoći da Boga gledamo u istom svijetlu. No ako smo bili izdani, onda se u našem umu možda nalazi sjeme sumnje o Božjoj vjernosti prema nama te utječe na način na koji čujemo Njegov glas kada nam progovara.

Naša očekivanja. Bio naš život lak i bez problema ili traumatičan; sve što smo iskusili utječe na oblikovanje našeg razumijevanja o načinu na koji se Bog odnosi prema nama.

Zbog toga je jako važno dopustiti da Božja riječ, a ne naša iskustva, postanu filter kroz koji vidimo život i razumijevamo Gospodina. Prije nego uzmete Bibliju ili se počnete moliti, zamolite Boga da s vas ukloni sve predrasude i pretpostavke kako biste Ga mogli točno čuti.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Ida U.; Izvor: Intouch.org