Kako đavao napada naše misli?

Đavao napada naše misli na razne načine kako bi nas prevario i udaljio od Boga, ali najčešće koristi sljedeće metode:

1. Đavao napada naše misli sumnjom i strahom.

On želi da posumnjamo u Božju dobrotu, vjernost i moć. Njegova namjera je uplašiti nas nevoljama, patnjama i smrću. Želi nas učiniti nesigurnima, zabrinutima i očajnima. Biblija kaže: “Jer Bog nam nije dao duha bojažljivosti, nego snage, ljubavi i razbora.” (2. Timoteju 1, 7)1

2. Đavao nas napada ponosom i sebičnošću.

On želi da mislimo da smo bolji, pametniji i važniji od drugih. Namjera mu je potaknuti nas na oholost, ogorčenost i zavist. Biblija kaže: “Oholost ide pred propast, a nadutost duha pred pad.” (Izreke 16, 18)2

3. Đavao nas napada lažima i obmanama.

Đavao želi da povjerujemo u njegove laži o Bogu, o sebi i o svijetu. Želi nas zavesti svojim lažnim obećanjima, privlačnostima i zamkama kako bi nas odvukao na krivi put i u propast. Biblija kaže: “On je bio ubojica ljudski od početka i ne stoji u istini jer nema u njemu istine. Kad govori laž, iz svojega govori jer je lažac – otac laži.” (Ivan 8, 44)

VIDI OVO: Kako prepoznati đavolske misli?

Kako se obraniti od đavlovih napada na misli?

Kako se možemo obraniti od đavolovih napada na naše misli? Biblija nam daje nekoliko savjeta:

1. Moramo biti budni i oprezni, odnosno svjesni njegove prisutnosti i djelovanja u svijetu. Biblija kaže: “Budite trijezni! Budite budni! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.” (1. Petrova 5, 8)

2. Trebamo se pouzdati u Boga i Njegovu riječ tako da je čitamo, proučavamo i primjenjujemo  u našem životu. Biblija kaže: “Tako vjera dolazi iz propovijedanja a propovijedanje je najavljivanje riječi Kristove.” (Rimljanima 10, 17)

3. Trebamo se moliti Bogu i tražiti Njegovu pomoć u svakoj situaciji i potrebi. Trebamo Ga slaviti, zahvaljivati Mu i moliti Ga za oproštenje, zaštitu i vodstvo. Biblija kaže: “Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.” (Filipljanima 4, 6)

Biblija kaže: “Suprotstavite se đavlu pa će pobjeći od vas.” (Jakovljeva 4, 7)

NAJNOVIJE!