Kako doživjeti osvježenje Duha Svetoga?

Svaki kršćanin je dobio dar Duha Svetoga. U vrijeme obraćenja, svaki kršćanin je „zapečaćen Duhom obećanim Svetim, koji je zalog naše baštine do otkupljenja stečevine — na hvalu slave njegove“ (Efežanima 1,13-14). Ne možemo izgubiti Duha Svetoga niti dobivamo uvijek iznova dar Duha Svetoga.

Međutim, prisutnost Duha Svetoga ne osjećamo uvijek na isti način. Iako nas Bog nikada ne napušta (Mt 28,20), ponekad odlutamo od Boga kroz naš vlastiti grijeh. Bog će nam ponekad dati veći osjećaj Njegove prisutnosti. Kako možemo doživjeti ovu osvježavajuću prisutnost Božjeg Duha Svetoga?

Iako možda osjećamo da je Duh taj kojeg tražimo, Biblija nam govori da je djelo Duha Svetoga da nas dovede do Krista, kao i u prisno zajedništvo s njim. Primarno djelo Duha istaknuto je u Ivanu 16,13: „No kada dođe on, Duh istine, upućivat će vas u svu istinu, jer neće govoriti sam od sebe, nego će govoriti što god čuje i objavljivati vam ono što dolazi.“ Osvježenje koje donosi Duh je osvježenje poznavanja Krista. To je radost o kojoj apostol Pavao govori kada kaže:

„Ali što god mi bijaše dobitak, to poradi Krista smatrah gubitkom. Štoviše, i sve smatram da je gubitak zbog onog najvećeg — spoznaje Krista Isusa, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i smatram da je smeće, da Krista zadobijem i u njemu se nađem — ne svojom pravednošću, onom od Zakona, nego onom po vjeri u Krista, pravednošću od Boga, na vjeri utemeljenoj: da upoznam njega i silu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim, suobličujući se sa smrću njegovom, ne bih li kako dospio do uskrsnuća od mrtvih. Ne kao da sam već polučio ili čak postigao savršenstvo, nego težim ne bih li ga dohvatio, jer je i mene dohvatio Krist Isus.“ (Filipljanima 3,7-12)

Stoga, ako tražimo radost i osvježenje u Bogu, onda potražimo Krista. Čitajte Bibliju. Čitajte priče o Isusu: Tko je On? Što je učinio? Što čini sada? Koja su njegova obećanja? Koja je naša sadašnja i buduća nada u Kristu? Čitajte. Razmišljajte nad Riječi. Molite. Slušajte Evanđelje koje se naviješta u crkvi, te razgovarajte u zajedništvu s ostalim kršćanima. Tražite Krista sami. Tražite Krista u zajednici. Kada tražite Krista, doživjet ćete osvježenje i radost koje Duh Sveti donosi kako vas dublje vodi u zajedništvo sa Sinom.

NAJNOVIJE!