NaslovnicaDuhovnostKako i kada primamo Duha Svetoga u svoj život?

Kako i kada primamo Duha Svetoga u svoj život?

Ako osoba nema Duha, ona ne pripada Kristu!

Apostol Pavao je jasno učio da Duha Svetoga primamo u trenutku kada primimo Isusa Krista kao svog Spasitelja. No, kako Ga primamo?

Prva Korinćanima 12,13 izjavljuje: „Ta u jednom smo Duhu svi mi u jedno tijelo kršteni, bilo Židovi ili Grci, bilo robovi ili slobodnjaci. I svi smo jednim Duhom napojeni.“

Rimljanima 8,9 nam kaže da ako osoba ne posjeduje Duha Svetoga, osoba ne pripada Kristu: „A vi niste u tijelu, nego u Duhu, ako doista Duh Božji prebiva u vama. A ako tko nema Duha Kristova, taj nije njegov.“

Sveti Duh je pečat spasenja

Efežanima 1,13-14 nas uči da je Duh Sveti pečat spasenja za sve one koji vjeruju: „U njemu ste i vi, pošto ste čuli riječ istine — evanđelje spasenja svojega, u njemu ste, pošto uzvjerovaste, i zapečaćeni Duhom obećanim Svetim, koji je zalog naše baštine do otkupljenja stečevine — na hvalu slave njegove.“

Ova tri odlomka jasno pokazuju da se Duh Sveti dobiva u trenutku spasenja. Pavao ne bi mogao reći da smo svi jednim Duhom kršteni i da smo svi jednim Duhom napojeni ako svi vjernici iz Korinta nisu posjedovali Duha Svetoga. Izjava iz Rimljanima 8,9 još je snažnija, i kaže da ako osoba nema Duha, ona ne pripada Kristu.

VIDI OVO: 3 stvari koje Duh Sveti čini u nama prilikom spasenja

Dakle, posjedovanje Duha je čimbenik koji pokazuje je li netko spašen. Nadalje, Duh Sveti ne može biti pečat spasenja (Efežanima 1,13-14) ako On nije primljen u trenutku spasenja. Mnogi stihovi jasno pokazuju da je naše spasenje osigurano u trenutku kada primimo Krista kao Spasitelja.

Sveti Duh se prima/nastanjuje u nama

Ova rasprava je kontroverzna, jer se djela Duha Svetoga često znaju pomiješati. Sveti Duh se prima/nastanjuje u nama u trenutku spasenja. Punjenje Duhom je trajan proces u kršćanskom životu. Dok smatramo da se krštenje Duhom također javlja u trenutku spasenja, neki kršćani se s time ne slažu. To ponekad dovodi do toga da se krštenje Duhom pomiješa s „primanjem Duha“ kao činom koji dolazi poslije spasenja.

Zaključno, kako primamo Duha Svetoga? Duha Svetoga primamo jednostavnim primanjem Gospodina Isusa Krista kao našeg Spasitelja (Ivan 3,5-16). Kada primamo Duha Svetoga? Duh Sveti se trajno nastanjuje u nama onog trenutka kada povjerujemo.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Aleksandar J.