NaslovnicaDuhovnost5 savjeta kako imati zdrav duhovni život

5 savjeta kako imati zdrav duhovni život

Ovi savjeti za zdrav duhovni život vam mogu pomoći!

1. Čitaj Bibliju!

Tko god otpočne dan s BIBLIJOM doživjet će iznenađenja. Biblija je BOŽJA RIJEČ. Božja vijest upućena tebi. A ovu vijest trebaš pročitati. Nemoj joj ništa dodavati niti oduzimati! Pročitaj vijest tebi upućenu i dopusti da ona djeluje na tebe kao što isušeno tlo prima svježu kišu! Čitaj Bibliju stalno, ne povremeno već redovno! “Posvećuj se čitanju!” (1. Timoteju 4,13)

2. Zapiši!

Drugi važan korak jest: zapiši. Zapiši sve što te pokrenulo i zadivilo. Zapiši sve ono što ne bi želio zaboraviti: neku misao, nalog, opomenu. Zapiši ono što trebaš popraviti. Ali prije svega zapiši ono za što bi trebao zahvaliti Bogu. Sve što je važno potcrtaj. Dobro je ako biblijske tekstove učiš napamet. “Zapiši ovo… i utuvi u uši!” (Izlazak 17,14)

3. Razmišljaj!

Treći korak: razmišljaj o onome što si pročitao! Čitanjem Biblije rađa se i produbljuje vjera. Zato ne možeš izostaviti razmišljanje o pročitanome. Prava se vjera ne zasniva na osjećajima; izložena je opasnosti da padne pod utjecaj zablude. Vjera bez intenzivnog razmišljanja nema temelja. Ne možeš promijeniti svoje mišljenje ako ne razmišljaš o Bogu, o Isusu Kristu, o Crkvi, o svijetu i o sebi samome. “Promišljah tada da bih spoznao.” (Psalam 73,16)

4. Moli se!

Kao Božja Riječ, Biblija nije rezultat čovjekovog razmišljanja i Bogu nego je riječ ljubavi koju je Bog tebi uputio. Bog se putem nje otkriva ljudima. Zato je možeš čitati samo s molitvom. Za početak ovako: “GOSPODINE, pomozi mi da čujem Tvoj glas i da Te mogu razumjeti! Dođi k meni, u moj život!”

Nakon čitanja: “Hvala što mi prilaziš. Pomozi da i ja Tebi priđem! Učini me voljnim i spremnim da pravilno primijenim Tvoju Riječ!” “U to vrijeme Isus ode na goru da moli.” (Luka 6,12)

5. Budi djelotvoran!

Čitaj, napiši, razmisli i sprovedi u djelo. Bez konkretne primjene onoga što si pročitao, Biblija postaje dosadnom knjigom. Pitaj se: što mi je danas učiniti? Bez poslušnosti Božjoj volji tvoj će život ostati bez dinamike i promjene, ostat će prazan. Ne možeš odvojiti vjeru i poslušnost, jer vjera će ti se razboljeti. Usporedba koju je Isus ispričao o milosrdnom Samaritancu završava riječima: “Idi pa i ti čini tako!” (Luka 10,37)