Kako izabrati dobrog partnera za brak? Ovi znakovi vam mogu pomoći

Kako izabrati dobrog partnera ili partnericu za brak? Bilo da se viđate sa nekim ili se tome nadate u budućnosti, evo nekoliko pozitivnih znakova koji vam mogu pomoći pri izboru vašeg partnera, piše Lennon Noland na portalu Relevantmagazine.

Između vas postoji fizička privlačnost i duhovna kompatibilnost

Premda fizički izgled i kemija nisu dovoljni da bi se neki odnos održao, donekle su ipak važni.

Ukoliko obje strane ne vole Isusa, takav odnos nema dobar temelj, i time riskirate raskid. Pavao u 1. Korinćanima 7 zapravo radi ustupak u vezi razvoda za vjernika ukoliko se nevjernik želi rastaviti, “Jer što znaš, ženo, hoćeš li spasiti muža? Ili što znaš, mužu, hoćeš li spasiti ženu?”. Ovo bi trebalo razjasniti da li bi jedan kršćanin uopće trebao dozvoliti sebi romantičnu vezu sa nevjernikom uz pretpostavku da će vjera i ozbiljna predanost Isusu doći kasnije.

Ozbiljni razgovori o onome što je najvažnije

Često se sa drugima viđamo zbog toga jer se u njihovom društvu dobro osjećamo, ali na kraju se raziđemo zbog onoga što oni jesu. Shvatimo da postoje neke osnovne nespojive karakteristike koje ne vidimo sve dok se bolje ne upoznamo.

Kvalitetni odnosi se temelje na ispitivanju da li bi nešto podržalo ili uništilo odnos u dugoročnom smislu. Kada razgovarate o vašim idejama vezano za obitelj, i kako zamišljate uloge u vašem zvanju ili službi u životu, da li dijelite jednako mišljenje?

Bližnji do kojih vam je stalo slažu se s vašim odabirom

Premda svačije mišljenje ne utječe na naše živote, ipak moramo priznati da nam mudri savjeti naših prijatelja i obitelji puno znače. Ako nas osoba od povjerenja ispituje o našoj romanci, to može biti sa dobrim razlogom, jer možda smo jedini koji vidimo samo dobre strane. Nasuprot tome, ako oni koji nas najbolje poznaju i najviše vole sa nama dijele uzbuđenje i podržavaju nas, to nam pomaže potvrditi da smo donijeli pravu odluku.

Vaše emocije stoje na pravim temeljima

Uzbuđenje je sastavni dio svake romantične veze, bilo da traje nekoliko dana ili godinama. Međutim, intenzitet osjećaja nije nužno pokazatelj trajne ljubavi. Ukoliko je odnos izgrađen na karakteru, zajedničkoj vjeri, i zajedničkom životnom putu, takvom uzbuđenju treba se prepustiti i u njemu uživati. Uostalom, ljubav i brak je više nego samo emocija, ali ne bi smjeli biti bez emocija.

U Pjesmi nad pjesmama 1,3 mlada žena hvali ne samo privlačnost njezine ljubavi, nego i njegov karakter i ugled, “Miris najboljih mirodija, ulje razlito ime je tvoje”. Drugim riječima, njezino uzbuđenje nije samo radi toga kako on izgleda, nego tko on jest. Da danas izgubite interes u izgled osobe koja vam se sviđa, da li bi i dalje imali razlog da tu osobu obožavate?

Oboje ste se predali biblijskim vrijednostima

Neupitno je da seksualnu čistoću nije lako održavati. Što više nekoga volite, to vas više ta osoba privlači. Nije lako se tome oduprijeti, ali ne radi se o tome da prkosite gravitaciji, jer ste svoje pouzdanje stavili na Boga. Ako je jedno od vas ili ste oboje zabrljali u prošlosti, to vas ne određuje niti vas Bog osuđuje. Nije važno što je bilo prije, važna je vaša odluka i predanost Bogu sada.

Izabrati partnera za brak može biti teško, no ako je Bog najvažniji u vašem odnosu, tada imate čvrst temelj na kojemu možete graditi vaš odnos. 

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!