Kako izgleda život ispunjen Duhom Svetim?

Duhom ispunjen život ne odlikuje niti raspuštenost, niti legalizam, već sloboda. Pavao je rekao da smo ”… poslužitelji novoga Saveza, ne slova nego Duha; jer slovo ubija, a Duh oživljuje … Gospodin je Duh, a gdje je Duh Gospodnji, ondje je sloboda” (2 Kor 3,6.17).

Vjerujem da je sloboda u Kristu jedna od najdragocjenjenijih dobrobiti koje smo primili od našeg duhovnog sjedinjavanja s Bogom. Zbog toga što je Gospodnji Duh u tebi, ti si slobodna moralna jedinka. Više nisi prisiljen živjeti po tijelu kao što si bio prije obraćenje. A sada nisi prisiljen ni hodati u duhu. Potpuno si slobodan izabrati živjeti po Duhu ili živjeti po tijelu.

Život po Duhu podrazumijeva dvije stvari:

  1. Život po Duhu nije pasivan.

Mi govorimo o životu ili hodu po Duhu, a ne sjedenju po duhu. Jedna od najopasnijih i najrazornijih šteta koje možeš nanijeti svojem duhovnom rastu je biti pasivan – uči u prazan hod i pustiti se na nizbrdici. Kršćansko klasično djelo, knjiga Jessi Penn – Lewis War on the Saints (Rat svetih) je napisana upravo da se sukobi protiv pasivnog razmišljanja. Zavaliti se i čekati da Bog učini sve nije Božji put do duhovne zrelosti.

  1. Govorimo o životu ili hodu u Duhu, a ne o trčanju u Duhu.

Duhom ispunjen život nećemo postiće beskrajnim, iscrpljujućim aktivnostima. Pogrešno mislim da ćemo biti duhovniji ako budemo napornije radili za Boga. To je neprijateljeva prepredena laž. Sotona zna da naše služenje Bogu neće zaustaviti tako što će nas učiniti nemoralnima, ali ne nas vjerojatno usporiti tako što će nas učiniti prezaposlenima.

Smisao i tempo Duhom ispunjenog života

Matej 11,28-30 sadrži predivan opis smisla i tempa Duhom ispunjenog života. Isus je rekao: ”Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas okrijepiti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.”

Isus te poziva na odmarajuću šetnju u paru s Njim, kao što dva vola zajedno hodaju u jarmu. ”Kako se mogu odmoriti u jarmu?” – ti se pitaš. Zato što je Isusov jaram lagan. Kao vol predvodnik Isus hoda ravnomjernim korakom. Uskladiš li svoj korak s Njegovim, tvoje će breme biti lako. Ali ako odnosu pristupaš pasivno, jaram će te vući i boljet će te jer će Isus nastaviti hodati. Ili ako pokušaš trčati naprijed ili skrenuti u drugom smjeru, jaram će stegnuti tvoj vrat i život će ti biti neugodan.

Ključ za odmarajući odnos u jarmu s Isusom jest učiti od Njega i otvoriti se Njegovoj krotkosti i poniznosti.

Slika hoda u Duhu u paru s Isusom pomaže nam shvatiti i služenje Bogu. Koliko bi mogao učiniti da Isus ne vuče svoju stranu jarma? Ništa. A koliko će biti učinjeno ako tebe nema u jarmu? Ništa.

Bog je izabrao rad u suradnji s tobom da danas u svijetu obavite Njegovo djelo. Postoje stvari koje samo On može učiniti, a ako ih ti pokušaš izvesti samo ćeš sve zapetljati. A postoje i stvari za koje je Bog jasno odredio tebe, i ako ih ti ne učiniš, one se neće ostvariti. U stvari, ništa neće biti nikada izvršeno ako ti i Gospodin ne hodate zajedno.

Autor: Neil T. Anderson; prema poglavlju iz knjige ”Pobjeda nad tamom”

NAJNOVIJE!