Kako izliječiti kašalj kod djeteta: Ovo bi svaki roditelj trebao znati!

Jedna od najčešćih zdravstvenih tegoba s kojima se djeca suočavaju jeste kašalj.

Kao i kod odraslih, i kod djece je kašalj refleks kojim se odstranjuje višak sluzi iz pluća i dišnih putova, ali su djeca sklonija ovom simptomu zbog slabijeg imuniteta i češćih virusnih prehlada.

Osim virusnih infekcija, drugi najčešći uzrok dječjeg kašlja jesu alergije, pa biste trebali na vrijeme reagirati i odvesti dijete liječniku, radi točnog utvrđivanja uzroka kašlja.

Ako se ne liječi, kod djece se kašalj lakše spušta na pluća i veća je vjerojatnost da će se razviti upala ili bronhitis. Zato je važno da roditelji što prije nauče sve što je potrebno o dječjem kašlju i njegovom pravilnom liječenju.

Za početak, treba razlikovati akutni i kronični dječji kašalj. Akutni se najčešće javlja u proljeće, jesen i zimu, kada su respiratorne infekcije znatno češće uslijed sezonskih bolesti. Također, u rano proljeće počinje i sezona alergija, pa osjetljiva djeca sklona alergijama mogu imati problema s kašljem. Ako dijete kašlje duže od tri tjedna, u pitanju je kronični kašalj, koji se može javiti kao posljedica akutnog i iritacije dišnih putova.

Sljedeće što trebate naučiti jeste razlikovati suhi i produktivni kašalj. Suhi se najčešće i najintenzivnije javlja noću, zbog ležećeg položaja, a uzrok je iritacija dušnih putova uslijed slijevanja sluzi, uglavnom iz nosa. Javlja se kao refleks organizma da eliminira uzrok iritacije, što je u većini slučajeva nemoguće, pa se djeca i po cijelu noć muče s napadima suhog kašlja, jer još uvijek nema sekreta koji bi se iskašljao. U ovoj situaciji najvažnije je redovito čistiti nos djetetu, osobito prije spavanja, kako se tijekom noći sluz ne bi slijevala u grlo i izazivala napade kašlja.

Produktivni dječji kašalj uzrokuje, kao i kod odraslih, nagomilana sluz, koju organizam pokušava odstraniti putem kašlja. Opasniji je od suhog, jer može biti znak bronhitisa, pa je važno da odvedete dijete liječniku kako bi se utvrdio točan uzrok i odredila potrebna terapija. Produktivni kašalj kod djece često prati i povraćanje – djeca nesvjesno progutaju sluz, koju organizam ponovo odbacuje, ovoga puta kroz refleks povraćanja.

Vrlo je važno da ne čekate, već da što prije poduzmete potrebne korake:

– Na vrijeme se posavjetujte s vašim liječnikom ili ljekarnikom, kako biste odabrali siguran peparat za iskašljavanje, koji može ublažiti ove neprijatne simptome, ali i spriječiti opasnije posljedice, poput bronhitisa i upale pluća. Među najučinkovitijim preparatima za iskašljavanje su sirupi, tablete i kapi za inhalaciju, samo strogo vodite računa da je preparat koji kupujete prilagođen dječjem uzrastu, klinički ispitan i potpuno siguran za upotrebu.

– Uz odgovarajući preparat, djetetu će pomoći i ispijanje što više toplih napitaka, juhe i boravak na svježem zraku makar sat vremena svakog dana, ali bez zahtjevnijih fizičkih aktivnosti.

IZVOR:Stil

NAJNOVIJE!