NaslovnicaDuhovnostKako je Isus pobijedio Sotonu i njegove demone?

Kako je Isus pobijedio Sotonu i njegove demone?

Kako je Isus pobijedio Sotonu i njegove demone Svojom otkupiteljskom smrću na križem i uskrsnućem iz groba? 

Jeste li ikada razmišljali o bitci koja se, čak i sada vodi između dobra i zla? Isus je o tome govorio na početku svoje službe.

Ako proučimo Pismo, posebice Evanđelja, vidjet ćemo da je ondje Isus govorio o tome da je On došao kako bi grješnicima, odnosno nama, dao slobodu i da je On pobijedio Sotonu i njegove demone svojom smrću na križu i uskrsnućem. 

Prvo obećanje o pobjedi

Već u knjizi Postanka vidimo prvo obećanje, koje Bog daje prvim ljudima, odnosno prvoj ženi, Evi o pobjedi nad Sotonom. Točnije o tome čitamo u Postanku 3, 15. Ondje vidimo kako Bog obećava da će od žene doći čovjek, koji će biti i Bog i čovjek i koji će stati na glavu zmiji i smrskati je. Taj Bog i čovjek će svojom otkupiteljskom smrću ostvariti pobjedu i slobodu za sve one koji povjeruju u Njega. Znamo da je to Isus Krist. 

No prije nego što je Isus bio razapet, Sotona je ušao u jednog od Kristovih učenika, točnije u Judu Iškariotskog. Sotona je smatrao da će izdajom i razapinjanjem Krist biti poražen i da će on pobijediti. No to je sve bio dio Božjeg plana otkupljenja čovječanstva. 

Što Kristova bitka i pobjeda nad Sotonom znači za nas?

Zahvaljujući Kristovoj pobjedi na križu i Njegovom uskrsnuću, mi imamo mogućnost vječnog života, oprosta grijeha i pomirenja s Bogom. Više nisu potrebne žrtve u obliku životinja, koje bi se morale periodički prinositi, kao u vremenu Staroga zavjeta. Nakon Kristove smrti i uskrsnuća, svršeno je.

Krist je jednom zauvijek postao naša otkupiteljska žrtva. Svatko tko povjeruje u Njega, tko se pokaje od svojih grijeha, dobiva vječni život. To znači da Sotona više nema pravo nad tim čovjekom.

Kao rezultat toga možemo živjeti onako kako nas uči Kološanima 1, 10-14: „Da živite dostojno Gospodina, te mu u svemu omilite, da budete plodni u svakom dobrom djelu i rastete u spoznaji Božjoj, ojačali svakom snagom po sili slave njegove, da sve podnesete u strpljivosti i ustrajnosti s radošću; zahvaljujući Bogu Ocu, koji nas čini sposobnima, da budemo subaštinici svetih u svijetlu; koji nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo Sina ljubavi svoje, u kojemu imamo otkupljenje krvlju njegovom, oproštenje grijeha.“ 

Zašto je Bog poslao svoga jedinoga Sina na križ, kako bi umro za nas i umjesto nas? Biblija taj čin opisuje kao milosrđe. Bog je iz velikog milosrđa i ljubavi prema čovječanstvu, kao i zbog plana otkupljenja čovječanstva, poslao Isusa Krista na križ, kako bi On pretrpio za nas i umjesto nas, kako bismo mi moglo postati nasljednici vječnoga života, po Kristu i s Kristom i u Kristu. 

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare