Kako kontrolirati emocije na Božji način?

Emocije ili osjećaji obično se dijele na dvije kategorije: pozitivni i negativni. Kako ih možemo kontrolirati na Božji način?

Prije nego što napišemo ono što Biblija uči o emocijama, definirajmo ih.

Riječnik Merriam-Webster definira ih na sljedeći način: „Emocije su svjesne mentalne reakcije, kao što su ljutnja ili strah, koje se subjektivno doživljavaju kao snažan osjećaj, koji je obično usmjeren prema određenom objektu i kojeg obično prate fiziološke i bihevioralne promjene unutar tijela.“ 

Emocije uzrokuju odgovor i reakciju. Kada se osjećamo sretno, tužno, radosno ili anksiozno, ti osjećaji uzrokuju naš specifičan odgovor i reakciju. Na primjer, pretpostavimo da nam se dogodi nešto izvana, što izazove nesklad u nama. U takvom slučaju možemo postati tjeskobni.

Naš mozak naći će se u situaciji ”bori se ili bježi”, a razine kortizola i adrenalina u našim tijelima će porasti. To može uzrokovati bol u želucu, glavobolje, migrene i brzo kucanje srca. Svaku odluku koju donesemo pod takvim utjecajima, može biti zasnovana na osjećajima i podražajima. 

Emocije ili osjećaji obično se dijele na dvije kategorije: pozitivni i negativni. Pozitivne emocije su ljubav, radost, uzbuđenje, zadovoljstvo i nada. Negativne su obično strah, gađenje, tuga, ljutnja, tjeskoba i ljubomora. Drugačije emocije dovode do drugačijih odgovora, signala u mozgu i lučenja hormona. Naši umovi i naša tijela povezani su iznutra. 

Što Biblija uči o emocijama?

Bog ima osjećaje. Bog jest ljubav, ali Bog isto tako osjeća ljutnju protiv grijeha, radost, sreću i ponos. No, zbog toga što se Bog ne mijenja i što se ne može promijeniti, Njegove emocije nisu nestabilne i pogrješno usmjerene kao što su naše. Bog ima osjećaje, ali Bog nije podložan promjenama zbog njih.

Bog se ne mijenja kako ”vjetar puhne”, poput nas, kada osjetimo ljutnju ili radost. On jednostavno jest. Boga će uvijek ljutiti grijeh. Bog će uvijek voljeti svoja stvorenja. Bog će uvijek osjećati suosjećanje sa siromašnima, udovicama i udovcima i potlačenima. S obzirom na to da nas je stvorio na svoju sliku i mi imamo osjećaje. 

U Bibliji jasno vidimo da je Isus iskusio cijeli spektar ljudskih osjećaja. Kada je bio ljut, izbacio je trgovce iz hrama i prevrnuo im je stolove. (Matej 21) U Marku 3, 5 čitamo o tome kako je bio ljut na farizeje. Plakao je nad Jeruzalemom. (Luka 19) Plakao je i u Getsemanskom vrtu i ispred grobnice svoga prijatelja Lazara. (Ivan 11) U Luki 22, čitamo o Isusovoj agoniji, kada su iz njegovih očiju tekle krvave suze. To je stanje koje je poznato kao hematidroza. U mnoštvo situacija vidimo Isusa kako prikazuje suosjećanje, kako iscjeljuje bolesne i kako podiže mrtve. 

Osjećaji nisu sami po sebi grješni. Bog i Isus osjećaju osjećaje, a Oni su bezgrješni. Mi, kao ljudi, isto tako možemo osjećati različite osjećaje. Neki od nas ih osjećaju dublje od drugih. Razumijevanje normalnosti ljudskih osjećaja važno je, jer se često ne znamo ispravno nositi s njima ili ih pogrješno usmjeravamo. 

Biblija je ispunjena primjerima ljudi, koji su donijeli svoje odluke i prosudbe na temelju osjećaja:

 • U prvoj knjizi Biblije, prije nego što je Bog stvorio Evu, čitamo sljedeće: ”Nije dobro da čovjek bude sam”. (Postanak 2, 18) Kasnije u knjizi Postanka čitamo o tome da je Kain ubio Abela u srdžbi. (Postanak 4) 
 • Priča o Josipu prepuna je emocija: ljubomore, ljutnje, tuge i žaljenja. Postanak 43 uči nas o tome da su Josipa ”nadvladali njegovi osjećaji” u vezi njegovog brata Benjamina. 
 • U Sucima 4 i 5 čitamo o tome kako je Barak pun straha. Toliko je bio ispunjen strahom da je zamolio Deboru, sutkinju, neka ide s njime kako bi mogao ratovati, zajedno sa svojih 10 tisuća vojnika protiv kanaanskog kralja Jabina. 
 • Estera je bila hrabra i plašljiva, no Bog je kroz nju promijenio tijek priče za njezin narod. 
 • Daniel 5 uči nas o kralju Baltazaru, koji se tresao od straha nakon što je na zidu vidio natpis. 
 • David i Bat-Šeba, o čemu čitamo u 2. Samuelovoj, ilustriraju emociju požude. Stihovi koji slijede govore o tome kako je ta emocija utjecala na njih i njihove obitelji. 
 • Juda je osjećao krivnju nakon što je izdao Isusa, o čemu čitamo u Mateju 27; nakon toga je na tragičan način završio svoj vlastiti život, jer nije mogao podnijeti taj osjećaj. 
 • Ananija i Safira, Iz Djela 5, otkrivaju nam što sebičnost može učiniti životu čovjeka, kada čovjek laže i zadrži novac za sebe. 

Ovi primjeri su samo djelić onoga što o emocijama Biblija bilježi. 

Kako emocije mogu uništiti vaše zdravlje?

Bog nas je stvorio kao emotivna bića, bića koja osjećaju. Nismo stvoreni kako bismo bili roboti, koji prolaze kroz život, nedodirnuti onime što nam se događa. Stvoreni smo kao bića koja mogu i trebaju u potpunosti osjetiti radosne i tužne događaje u životu. Emocije dodaju boje životu i omogućuju nam lakše prolaženje kroz naša iskustva. No, ljudi u palom svijetu moraju svoje osjećaje držati pod kontrolom. Kao što smo vidjeli kod Kaina, ljutnja može voditi do ubojstva, požuda kralja Davida do preljuba, a Haman nam pokazuje da ponos može voditi do genocida. Ovakvi osjećaji vrlo lako mogu pustiti maleno, neugodno korijenje, koje kasnije može prerasti u groznu situaciju, koja nam izmiče kontroli. 

Isus nam pokazuje da možemo imati osjećaje i ne griješiti. Moguće je držati osjećaje pod kontrolom i na pravome mjestu, a u isto vrijeme izražavati ih na svet, Bogu ugodan način. 

4 načina kako možemo upravljati našim osjećajima na pobožan način 

 1. Prepoznajte osjećaje onakvima kakvi jesu. Nije korisno govoriti o životu bez uključivanja emocija. Trebamo točno procijeniti vlastite živote, kako bismo utvrdili koje su emocije izvan kontrole, a koje su potisnute u nama. Nakon toga ih trebamo rješavati, jednu po jednu. 
 2. Molite. Ovo može izgledati kao klasičan ”kršćanski” odgovor na sve, ali ne možemo ništa učiniti sami po sebi. Moramo moliti i tražiti od Boga pomoć, kako bismo mogli upravljati našim osjećajima. Zamolite Duha Svetoga neka vam otkrije što se nalazi u vašem srcu i zamolite Ga neka iscijeli, ispravi i neka vam pomogne izraziti potisnute emocije. 
 3. Nemojte sve pokušavati raditi sami. Položite stvari ispred Isusovih nogu i zamolite Ga neka vam pomogne u iscjeljenju i rastu. Ne možemo vlastitim snagama promijeniti ljudsko srce ili tvrdo ukorijenjene navike. To trebamo prepustiti Njemu. 
 4. Slijedite Božje načine. Isus je savršeni primjer, kojeg mi vjernici trebamo slijediti. Nakon što je Mojsije upitao Boga tko On jest, o čemu čitamo u Izlasku 3, Bog je odgovorio: ”Ja jesam”. Nakon toga, u Izlasku 34, Bog je otkrio svoju prirodu, govoreći: 

”Jahve! Jahve! Bog milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću”. (Izlazak 34, 6) 

Prijatelji, trebamo biti više poput Boga. Sve što činimo trebamo činiti iz suosjećanja i milosrđa, a to možemo postići ako budemo slijedili Isusa Krista. U Kristu, možemo biti spori na ljutnju i ono što nas iritira, možemo biti spremni zastati i dati ljudima priliku. U Kristu, možemo obilovati i iz nas može teći pobožna ljubav koja donosi Bogu slavu. 

Život izgleda drugačije u Kristu, kada dolazimo Ocu po Njemu. Hajdemo moliti i tražiti neka nam Bog otkrije naša srca. Zamolimo Boga neka nas učini da budemo više poput Njega. Naši životi i osjećaji bit će bolji i mijenjat će se, kako budemo naše živote podčinjavali Isusu i kako budemo dopuštali da nas Gospodin uči kako pristupati mudro i sa zahvalnošću prema našim emocijama.

Autorica: Michelle Treacy; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com

NAJNOVIJE!