Kako kontrolirati svoju narav kada razgovarate s nekim s kim se uopće ne slažete?

Nije lako kontrolirati svoju narav, a osobito kada razgovaramo s nekim s kime se nimalo ne slažemo.

Različita mišljenja su dobra stvar, ali mogu staviti na test naše strpljenje, našu odluku i našu sposobnost da kontroliramo svoju narav.

Vrlo je teško ostati miran i blag kada se ne slažete s nekim u vezi neke stvari koja je bliska vašem srcu, središte je vaše vjere ili nešto u vezi čega znate da ste u pravu. Ali, kao kršćani, pozvani smo na blagost, i to ne samo kada nam je lako da je prakticiramo.

Slijede četiri savjeta za pobjeđivanje loše naravi koja želi blagost izbaciti kroz prozor kada se nađete u diskusiji s nekim u vezi čega se snažno ne slažete.

Pokušajte vidjeti stvari s njihove točke gledišta

Diskusije u kojim obje strane odbijaju razmotriti suprotne stavove su uzaludne, a da ne spominjem kako su siguran način da se od civiliziranog razgovora stvori natjecanje u vikanju. Napor da razumijete odakle dolaze stavovi osobe s kojom se ne slažete ne znači predaju, već će učiniti da oni osjećaju da ih slušate. Plus, otkrivanjem motivacije koja pokreće njihove stavove, će vama omogućiti da im se bolje suprotstavite i i odgovorite na način na koji će razoružati njihove upadljive stavove.

Nemojte razblaživati ​​poantu, ali budite nježni

Postoje neki primjeri gdje debate mogu od prijateljskih i ugodnih za kratko vrijeme postati neprijateljske i uzavrele. Kada se govori o osjetljivoj temi ili o temi koja je od velike važnosti, postoji želja da se dominira razgovorom po svaku cijenu. To može značiti podizanje glasa, uzimanje određenog tona i ostavljanje vašem protivniku malo mjesta za sudjelovanje u razgovoru. Nije potrebno činiti ništa od ovoga kako bi pobijedili u raspravi, uvjerili nekog da se složi s vama ili jednostavno prenijeti svrhu svojih riječi. Uzdržavanje od ovih stvari ne znači razvodnjavanje vaše poruke ili vaš strasti za njom, već znači brigu o načinu na koji komunicirate. Čineći tako, pokazujete da iako vjerujete kako je vaš stav superiorniji, ne smatrate sebe superiornijim. Važna razlika.

Izbjegnite hvalisanje

Nevjerojatno zadovoljstvo može donijeti uspjeh kada pokažete da ste u pravu i priznanje koje slijedi od onih koji vam se protive da ste bili u pravu cijelo vrijeme. Često pričamo o poniznosti poraza, ali trebamo težiti poniznosti i onda kada pobjeđujemo. Koliko god imali potrebu da kažete: “Rekao sam ti.”, izuzetno je ugodnije prihvatiti da se druga osoba složila s vama bez dodavanja ovog nekonstruktivnog komentara. Svi mi griješimo pa nema svrhe omalovažavati druge prkosnim opaskama nakon što su imali hrabrosti priznati svoje pogreške. Njihovo priznavanje da su bili na pogrešnoj strani i njihova voljnost da uvide pogrešku u svojim stavovima i želja kako bi ih ispravili treba biti ohrabrena.

Budite dobar gubitnik

Druga strana je da biste i vi, naravno, trebali priznati kako je vaša točka gledišta bila pogrešna i da vam je stav druge strane pomogao kako biste to uvidjeli. Ako netko vidi bolje stvari nego vi, a vi osjećate da su na kraju, oni u pravu, imajte hrabrosti da to i kažete, čak i da ih pohvalite, te budite spremni za mogućnost da je vaš stav pogrešan.

Autorica: Alannah Francis; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!