NaslovnicaŽivot10 načina kako kršćani mogu poboljšati svoje mentalno zdravlje

10 načina kako kršćani mogu poboljšati svoje mentalno zdravlje

Naše mentalno zdravlje utječe na naše načine razmišljanja, kako reagiramo i kako se ponašamo svakodnevno. Evo kako kršćani mogu poboljšati mentalno zdravlje!

Kada ljudi misle o mentalnom zdravlju, obično zamišljaju poremećaje u raspoloženju, kao što su šizofrenija, OKP ili bipolarna epizoda. Ono što mnogi ne shvaćaju jest da su uobičajeni pokazatelji, poput stresa, anksioznosti i depresije isto tako povezani s mentalnim zdravljem.

Kršćani često takve osjećaje zanemaruju i pripisuju ih osobnim nedostacima, ali to je daleko od istine. Predviđa se da 1 od 5 Amerikanaca svake godine iskusi nekakvu vrstu problema s mentalnim zdravljem, a kao ni tjelesne ozljede, ni ovo ne smijemo ignorirati.

Za kršćane može biti vrlo teško prakticirati emocionalnu brigu o samome sebi. Na stvari koje mogu biti na dobrobit našem mentalnom zdravlju često se gleda kao da su izraz sebičnosti ili samo udovoljavanja, stoga takve stvari izbjegavamo činiti, iz osjećaja krivnje ili srama. No naše mentalno zdravlje utječe na naše načine razmišljanja, kako reagiramo i kako se ponašamo svakodnevno. Ako ne budemo oprezni, ono može čak ostaviti danak na naš duhovni život. Važno je upamtiti da Bog ne želi da Njegova djeca neopravdano pate, što znači da ne možemo biti vjerni učenici ako izbjegavamo vlastite probleme. Ako vidite da ste preplavljeni anksioznošću ili zabrinutošću, evo 10 načina kako možete uložiti u svoje vlastito mentalno zdravlje.

1. Molite

I ovo je pouzdanje koje imamo u njega: ako što ištemo po volji njegovoj, uslišava nas.“ (1. Ivanova 5, 14)

Molitva bi uvijek trebala biti naš prvi pristup svakom problemu. Prije nego što se pripremimo na susret s našim unutrašnjim demonima, ono što pomaže jest zastati i usmjeriti srce prema Bogu. Biblija nam govori da Bog čuje naše molitve i da će biti s nama u svakoj vrsti iskušenja, (Psalam 102, 17) što znači da se ne trebamo brinuti da ćemo biti sami. Bog zna naše strahove, poznata Mu je naša patnja i prolazi sve to s nama. Sama ova spoznaja može biti vrlo ohrabrujuća.

Stoga, zastanite i predajte svoje trenutne probleme Bogu. Recite Mu o svojim strahovima, onome što vas rastužuje i ljuti. Nemojte se sramiti, jer Bog želi sve to čuti. Tko zna? Možda do završetka dana otkrijete da je vaš teret lakši.

2. Pišite dnevnik.

Te noći kralj ne mogaše usnuti. Zato naredi da mu donesu i čitaju knjigu znamenitih događaja, Ljetopise.“ (Estera 6, 1)

Zapisivanje događaja i osjećaja često nam može biti od pomoći. Ne brinite o gramatici ili ljepoti izražavanja, jednostavno sjednite i pišite. Nekim kršćanima zapisivanje u vezi onoga što im uzrokuje strahove može biti katarza, dok drugi tak o dobivaju hrabrost za ponovno proživljavanje starih avantura. Bez obzira na slučaj, sam čin pisanja dnevnika može umu pružiti zadovoljstvo i opuštanje. Studije su pokazale da ovo može pogotovo biti od pomoći onima koji pate od nesanice uzrokovane stresom.

Ono što je zanimljivo jest to da su čak i likovi iz Biblije voljeli pisati dnevnike. Kada kralj Kserkso nije mogao spavati, rekao je svome sluzi neka mu čita iz povijesnih zapisa. David i Salomon bili su iskusni pjesnici i često bi svoje osjećaje pretočili u stihove. (Psalam 13, 2) Ne morate napisati novu Juditu; samo zastanite i svoje misli pretočite na papir.

3. Oslonite se na svoju zajednicu.

Nosite jedni bremena drugih i tako ćete ispuniti zakon Kristov!“ (Galaćanima 6, 2)

Nikada se nemojte sramiti podijeliti ono s čime se borite s drugim kršćanima. Crkva je stvorena kako bi vjernici unutar nje mogli njegovati, štititi i nadahnjivati jedni druge, dok uče o Kristu. No u posljednje vrijeme sve veći broj crkava kao da je postao opsjednut s vanjskim izgledom. Izvana izgledaju sretno i nasmijano, dok su zapravo neki pojedinci na rubu sloma. Ovakav način nije ni svet niti zdrav.

Ako se osjećate preplavljeno, u redu je reći nekome iz zajednice. Pronađite nekoga unutar vaše zajednice kome vjerujete i recite toj osobi što se događa. Niti jedan čovjek ne bi kroz život trebao ići sam. Stoga umjesto stavljanja stvari pod tepih, oslonite se na ostale vjernike i zapamtite da smo najjači kada radimo zajedno.

4. Pazite na prehranu.

„Ne druži se s vinopijama ni sa proždrljivcima, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe.“ (Izreke 23, 20-21)

Ovo može zvučati neobično, ali ono što jedemo može imati snažan učinak na naš način razmišljanja. Biblija je prepuna upozorenja o proždrljivosti, a te riječi su praktičan savjet za svakoga tko se bori sa pićima povezanim s mentalnim zdravljem. Kada pretjerujemo sa pićima koja su bogata šećerima ili u hrani koja je pržena, vjerojatnije je da ćemo se udebljati, da ćemo imati zdravstvene probleme kao što su šećerna bolest ili srčani problemi, što će utjecati i na naše samopouzdanje. Koliko god da nam djeluje primamljivo ”smiriti” naše probleme takvom vrstom hrane, kršćani moraju naučiti kako prakticirati samokontrolu.

Umjesto grickanja čokolade, zašto ne pojesti neko svježe voće? Dobro je u prehranu uključiti povrće sa zelenim listovima, a za večeru je umjesto hamburgera bolje pojesti neki lijepi komad ribe. Iako ovo možda sada ne izgleda ukusno, iznenadit ćete se koliko ćete se dugoročno bolje osjećati.

5. Čitajte Bibliju.

To vam rekoh da u meni mir imate. U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Ivan 16, 33)

Ovo bi trebalo biti samorazumljivo. Biblija je ispunjena mnogim ohrabrujućim stihovima, koji mogu pomoći svakome tko prolazi kroz teško razdoblje. Za početak, pomaže ako poznajemo nekoliko biblijskih likova, koji su se također borili s depresijom i anksioznošću. Job je bio jadan i prokleo je dan svoga rođenja. (Job 3, 1) Bezvoljni Ilija otišao je u divljinu i preklinjao je Boga neka ga ubije. (1. Kraljevima 19, 4) Čak je i Krist znao kao je to osjećati tjeskobu. (Luka 22, 44) Ako se osjećate depresivno, znajte da ste u dobrome društvu.

No hvala Bogu, poruka ne završava ovdje. Biblija nas uči da će nam Bog dati snagu (Izaija 40, 31), utočište (Nahum 1, 7) i da će hodati s nama dok prolazimo kroz mračne dane. (Psalam 23, 4) Poruka Biblije je poruka nade, milosrđa i u konačnici radosti. Bez obzira na ono što svijet može baciti na nas, zapamtite da će Krist biti s vama u tome.

VIDI OVO: 10 načina kako sačuvati mentalno zdravlje

6. Prakticirajte zahvalnost.

U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.“ (1. Solunjanima 5, 18)

Postoji jedna stara pjesma za djecu, koja glasi: „Izbrojite svoje blagoslove, navedite ih jednog po jednog. Izbrojite svoje blagoslove, gledajte što Bog čini.“ Ovo je vrlo koristan savjet. Kada smo ljuti ili uzrujani, lako je zaboraviti na sve dobre stvari koje se događaju u životu. Zato uvijek pomaže zastati i izbrojiti blagoslove koje imamo. Imamo li krov nad glavom? Imamo li čistu i pitku vodu? Imamo li obitelj koja nas voli? To je više od onoga što većina ima.

Brojanje onoga čime smo blagoslovljeni možda neće otkloniti naše patnje, ali će nam pokazati da stvari nisu tako loše kao što nam se čini. Prakticiranje zahvalnosti jedan je od najučinkovitijih načina kako se možemo boriti protiv gorčine i depresije. Možda će biti od pomoći objediniti ovaj korak s 2. korakom. Kada se osjećamo loše, možemo čitati dnevnik u koji smo napisali ono na čemu smo zahvalni.

7. Redovito vježbajte.

Ne znate li? Hram ste Božji i Duh Božji prebiva u vama.“ (1. Korinćanima 3, 16)

Nikada ne podcjenjujte vrijednost tjelovježbe. Endorfini, koje tijelo luči kada se krećemo, mogu učiniti čuda po pitanju mentalnog zdravlja. Osjećaj postignuća nakon završene vježbe teško je nadomjestiti. Kao što pravilna prehrana može promijeniti način na koji razmišljamo, tjelesna aktivnost pomaže našim tijelima u borbi protiv depresije i anksioznosti. Ovo nas ne bi trebalo iznenaditi, jer kao kršćani trebamo znati da je Bog stvorio naša tijela kako bi mogla trčati, skakati, plivati, penjati se i raditi mnoštvo ostalih tjelesnih pokreta.

Ispravna prehrana i redovita tjelovježba su kamen temeljac dobrog, pobožnog upravljanja našim tijelima. Kada ovo zanemarimo, ne iznenađuje to što naši umovi pate s našim tijelima. To ne znači da moramo odmah trčati maraton, ali ne bi bilo loše povremeno otići u šetnju. Malo kretanja vani mogla bi biti dobrodošla promjena.

8. Iskazujte svoje duhovne darove.

Jedni druge poslužujte – svatko po primljenom daru – kao dobri upravitelji različitih Božjih milosti!“ (1. Petrova 4, 10)

Bog je svaku osobu stvorio s jedinstvenim i dragocjenim sposobnostima. Volite li pjevati? Možete li upamtiti biblijske stihove bolje od bilo koga drugoga koga poznajete? Uživate li u volontiranju u biblijskim školama i kod događaja u vašem mjestu? Prakticiranjem duhovnih darova ne samo da uzvisujemo Boga, nego nam isto tako može pomoći kada patimo od depresije.

Ti nas darovi podsjećaju na to da smo čudesno stvoreni. (Psalam 139, 14) Bog nas je stvorio kako bismo bili posebni i želi da izgradimo bolji svijet od onoga kojeg vidimo sada. To je težak zadatak, ali i uzbudljiv. Svaki puta kada osjećamo da smo pod stresom, dobro je provesti vrijeme u prakticiranju naših darova i u prisjećanju da nas je Bog stvorio sa svrhom.

9. Odmarajte

I sedmoga dana Bog dovrši svoje djelo koje učini. I počinu u sedmi dan od svega djela koje učini.“ (Postanak 2, 2)

Ovo može biti najteže što kršćani mogu prihvatiti. Naše moderno društvo zahtijeva neprestano kretanje, postizanje više toga, više rada, više svega. Čak i tijekom vikenda naši rasporedi su prepuni zadataka, kao što je čišćenje kuće, pranje rublja, popravak automobila, vožnja djece na njihove športske aktivnosti. Vrlo često zaboravljamo kako odmoriti.

Istinski odmor potreban je za zdravlje uma. Ako je i Bog trebao odmoriti, trebamo i mi. Provedite određeno vrijeme čitajući omiljenu knjigu, odrijemajte, pogledajte neki film, otiđite na masažu. Briga za samoga sebe ne znači da smo sebični; zahvaljujući brizi o samima sebi nećemo ”izgorjeti”. Odvojite vrijeme za sebe i odmorite se.

10. Posjetite liječnika.

Gdje vodstva nema, narod propada, jer spasenje je u mnogim savjetnicima.“ (Izreke 11, 14)

Protekle su se točke uglavnom usredotočile na borbu sa svakodnevnim problemima mentalnog zdravlja. No ponekad emocionalni problemi mogu biti jako ozbiljni. Ako ste dosegli do točke kada razmišljate o samoozljeđivanju, ono što je ključno jest posjet liječniku. Redoviti ugovoreni sastanci sa psihologom ili licenciranim terapeutom mogu vam pomoći s ovim osjećajima i ne trebate osjećati sram ako o tim osjećajima razgovarate s profesionalcem. Bog voli svoju djecu više nego što to možemo pojmiti (Ivan 3, 16) i nikada ne želi da ostanemo u stanju zbog kojeg bismo si mogli nauditi. Ako se nalazite u mračnom mjestu, recite to nekome i potražite pomoć. Bog vas je na ovaj svijet stavio s razlogom, jer je ovaj svijet bolje mjesto ako ste vi u njemu.

Autor: Ryan Duncan; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com