Foto: George Crux/Freeimages.com

Depresija je veoma rasprostranjeno stanje koje zahvaća milijune ljudi, kako kršćana tako i nekršćana.

Oni koji pate od depresije mogu iskusiti snažne osjećaje tuge, gnjeva, beznađa, umora i raznih drugih simptoma. Mogu se početi osjećati bespomoćno pa čak i suicidno, izgubiti zanimanje za stvari i ljude u kojima su nekoć uživali. Depresija često započinje kao posljedica životnih okolnosti, kao što je otkaz, smrt voljene osobe, razvod ili psihološki problemi poput zlostavljanja ili manjak samopoštovanja.

Biblija kaže da trebamo biti ispunjeni radošću i slavljenjem (Filipljanima 4,4; Rimljanima 15,11), tako da Bog očigledno želi da živimo radosnim životima. To nije lako nekome koji pati od situacijske depresije, ali takva osoba može se izliječiti kroz Božje darove molitve, proučavanja i primjene Biblije, preko grupe za potporu, kućne grupe, zajedništvo među vjernicima, priznavanje grijeha, opraštanje i savjetovanje. Moramo se svjesno truditi kako ne bismo postali zaokupljeni sami sobom, nego kako bismo sav napor usmjerili prema van. Osjećaji depresije često se mogu riješiti kada depresivna osoba pažnju pažlju preusmjeri sa sebe na Krista i druge ljude.

Klinička depresija psihičko je stanje koje mora dijagnosticirati liječnik. Nju ne uzrokuju nesretne životne okolnosti, isto tako se njezini simptomi ne mogu ublažiti snagom vlastite volje. Suprotno vjerovanju nekih kršćanskih zajednica, kliničku depresiju ne uzrokuje uvijek grijeh. Depresija ponekad može biti poremećaj koji treba liječiti lijekovima i/ili savjetovanjem. Naravno, Bog može izliječiti svaku bolest ili poremećaj. No, u nekim slučajevima, na posjet liječniku zbog depresije ne treba se gledati drukčije od posjeta liječniku zbog tjelesne povrede.

Postoje neke stvari koje oni koji pate od depresije mogu učiniti ne bi li ublažili svoju tjeskobu. Svakako trebaju paziti da se svakodnevno hrane Riječju, čak i onda kada im se to ne dâ. Emocije nas mogu odvesti u stranputicu, ali Božja riječ je čvrsta i nepromjenjiva. Moramo zadržati snažnu vjeru u Boga i biti Mu još bliže upravo kada prolazimo kroz nevolje i kušnje. Biblija nam kaže da Bog nikada neće dozvoliti da budemo kušani preko naših snaga (1. Korinćanima 10,13). Premda depresija sama po sebi nije grijeh, čovjek je ipak odgovoran za način na koji reagira na tu nevolju, a u to spada i traženje profesionalne pomoći ukoliko mu je potrebna. »Po Isusu, dakle, uvijek prinosimo Bogu žrtvu hvale, to jest plod usana koje hvalom slave njegovo ime« (Hebrejima 13,15).