Kako liječiti hemoroide kod kuće
Foto: Unsplash

Kako liječiti hemoroide kod kuće? Prirodni lijekovi za hemoroide koje nudimo u ovom članku mogu ublažiti simptome i bolove. 

Hemoroidi su otečene vene u anusu i rektumu. Simptomi mogu uključivati bol, svrab i rektalno krvarenje. Mogu nastati izvan anusa i rektuma, kao i unutra te se zbog toga zovu vanjski i unutarnji hemoroidi. 

Hemoroidi su vrlo čest problem koji zahvaća mnoge ljude. Većinom se sami povuku nakon nekoliko tjedana te mogu biti dosta neugodni.

Dobra vijest je što se hemoroidi mogu liječiti kod kuće. Prirodni lijekovi za hemoroide mogu ublažiti simptome i bolove.

Hemoroidi – liječenje kod kuće:

1. Vještičja lijeska 

Vještičja lijeska može smanjiti bol i svrbež, dva glavna simptoma hemoroida. Ona djeluje protuupalno tako da može smanjiti otekline. 

Može se kupiti kao tekućina i staviti izravno na hemoroide. Ujedno se može pronaći kao sastojak vlažnih maramica i sapuna. 

2. Aloe vera

Aloe vera je prirodni lijek za hemoroide. Stoljećima se koristila za razne probleme s kožom, kao i za hemoroide. Ima protuupalna svojstva koja pomažu smanjiti iritaciju. 

Iako nema dovoljno kliničkih dokaza o učinkovitosti aloe vere za hemeroide, ona je iznimno sigurna za primjenu. 

Gel se može pronaći kao sastojak raznih proizvoda, ali se za hemeroide treba koristiti čista aloe vera istisnuta izravno iz lista biljke. 

Neki ljudi su alergični na aloe veru, pogotovo oni koji su ujedno alergični na luk i češnjak. Najbolje prvo nanesite jako malo aloe vere i pričekate 24-48 sati. Ako nema reakcije, onda treba biti sigurna za upotrebu. 

3. Topla kupka s epsom soli

Tople kupke mogu pomoći smanjiti iritaciju uzrokovanu hemoroidima. Možete se namakati u manjoj posudi ili napraviti kupku u kadi. Najbolje je kupati se 20 minuta i to nakon svakog odlaska na toalet na veliku nuždu. Dodavanjem epsom soli u kupku poboljšavate njezinu učinkovitost u sprječavanju iritacije. 

4. Kreme bez recepta

Kreme bez recepta, kao što je Preparation H, možete naći u gotovo svim receptima, a mogu vam trenutno olakšati bol i simptome. Neke čak mogu smanjiti otekline i ubrzati povlačenje hemoroida. 

No, obavezno pročitajte upute prije nego upotrijebite kremu. 

5. Vlažne maramice

Prirodni lijekovi za hemeroide 1
Foto: Unsplash

Obični toaletni papir može biti grub zbog čega negativno djeluje na hemoroide i povećava bol. No, vlažne maramice su odličan izbor kako biste bili čisti, a uz to neće izazvati nepotrebnu iritaciju hemeroida. Mnoge maramice imaju dodatak raznih biljaka koje smiruju upale i iritacije, kao što je aloe vera. 

No, maramice koje koristite ne smiju sadržavati alkohol, mirise niti što drugo što izaziva iritaciju. 

6. Hladni oblog

Hladni oblozi su izvrstan prirodni lijek za hemlroide jer mogu smanjiti upalu. Trebate ih držati na anusu oko 15 minuta. Za velike i bolne hemeroide hladan oblog može biti spas. Led uvijek treba zamotati u tkaninu prije primjene na kožu. 

7. Omekšivači stolice kao prirodni lijekovi za hemeroide

Mnogi omekšivači stolice mogu smanjiti zatvor, učiniti vašu stolicu mekšom te spriječiti dodatne iritacije hemeroida prilikom odlaska na toalet. Mnogi omekšivači stolice dolaze u raznim oblicima, od pudera, kapsula i tekućina. 

8. Široka, pamučna odjeća 

Ako imate hemeroide, izbjegavajte usku odjeću ili odjeću s poliesterom. Najbolje je nositi odjeću i donje rublje od čistog pamuka kako bi koža mogla disati, biti suha i čista. To može pomoći smanjiti simptome hemeroida. Također, odjeću ne treba prati u deterdžentima i sapunima koji sadrže umjetne sastojke jer može doći do iritacije kože, savjetuje Healthline

Hemoroidi – prevencija

Najbolji način za sprječavanje hemoroida je promjena prehrane i životnog stila. Fizička aktivnost i zdrava prehrana zato su ključni. 

Treba jesti što više hrane bogate vlaknima i piti što više vode kako bi probavni procesi glatko tekli. Treba izbjegavati predugo sjedenje. 

Najbolji način za sprječavanje zatvora stolice jest odlazak na toalet prvi put kada osjetite potrebu za to. Ako trpite i odgađate odlazak na toalet, onda će vaša crijeva ponovno upiti vodu iz stolice koja postaje tvrda. 

Kada posjetiti liječnika? 

Hemoroide je inače vrlo lako liječiti te nestaju sami od sebe. U rijetkim slučajevima mogu uzrokovati komplikacije. 

Kronično krvarenje hemeroida može dovesti do anemije – manjka crvenih krvnih stanica. Unutarnji hemoroidi mogu dovesti do prestanka toka krvi što dovodi do jake boli. 

Ako prirodni lijekovi za hemoroide ne pomažu ni nakon dva tjedna, posjetite liječnika kako bi dobili dijagnozu i lijek za hemoroide. 

Ako ni ti lijekovi ne pomognu, liječnik može preporučiti operaciju. Odmah posjetite liječnika ako primijetite rektalno krvarenje po prvi put ili ako se već postojeće krvarenje pogorša.