Aloe vera je kao lijek poznata po tome što odlično liječi opekline od sunca, no ima i mnoge druge primjene i koristi. 

Korištena je diljem svijeta još od drevnih vremena zbog svojih ljekovitih svojstava. Korištena je za ublažavanje žgaravice, usporavanje rasta raka dojke i za mnoge druge stvari.

Donosimo vam 7 načina na koje možete koristiti aloe veru: 

1. Aloe vera kao lijek za žgaravicu

Žgaravica je problem s kojim se mnogi suočavaju, a nastaje zbog probavnih problema. Za ublažavanje žgaravice preporuča se konzumiranje 20 – 80 grama aloe vere za vrijeme obroka. Aloe vera može pomoći i s drugim probavnim problemima, piše Healthline

2. Dobra je za održavanje svježine proizvoda

Istraživanje je proučilo promjenu rajčica obavijenih gelom aloe vere. Aloe vera je uspješno spriječila razvoj mnogih loših bakterija na povrću u rastu. Slični rezultati dobiveni su i s jabukama. Aloe vera tako pomaže pri održavanju svježine voća i povrća. 

3. Aloe vera može poslužiti kao alternativa vodici za usta

Aloe vera može biti odlična zamjena za vodicu za usta. Ona sadrži vitamin C koji može spriječiti nastanak kamenca. Ujedno pomaže smiriti krvarenje i oticanje desni. 

VIDI OVO: Što aloe vera čini vašem tijelu? Zašto su ju Egipćani nazivali biljkom besmrtnosti?

4. Aloe vera kao lijek za šećer u krvi

Konzumiranje 2 žlice aloe vere na dan može smanjiti krvni tlak kod osoba s dijabetesom tipa dva. To znači da bi se aloe vera mogla koristiti prilikom liječenja dijabetesa. 

No, ako imate dijabetes i već pijete lijekove za smanjenje krvnog tlaka, nemojte konzumirati aloe veru. 

5. Prirodni laksativ

Aloe vera je prirodni laksativ. Istraživanje na štakorima je pokazalo da aloe vera može pomoći pri otklanjanju zatvora. No drugo istraživanje je otkrilo pojavu tumora u štakora koji su konzumirali aloe veru za zatvor. 

Zaključno, možete koristiti aloe veru kao laksativ, ali u iznimno malim količinama (0.04-0,17 grama suhog soka aloe). 

Ako imate Crohnovu (Kronovu) bolest, hemoroide ili druge slične bolesti nemojte konzumirati aloe veru. Ako pijete bilo kakve lijekove ne preporuča se konzumiranje aloe vere. 

6. Briga za kožu

Aloe vera kožu održava hidratiziranom i čistom. Aloe vera puna je vode koja, zajedno sa kompleksnim ugljikohidratima, odlično njeguje kožu. 

7. Potencijalno je korisna za borbu protiv raka dojke

Novo je istraživanje pokušalo uspostaviti vezu između smanjenja rasta raka dojke i konzumiranja aloe vere. No, potrebno je provesti još istraživanja kako bi se donijeli konkretniji zaključci. 

Mnogo je načina na koje možete koristiti aloe veru, ovo su samo neki od njih. Važno je konzultirati se s liječnikom ako namjeravate koristiti aloe veru u medicinske svrhe, pogotovo ako već konzumirate lijekove.