NaslovnicaDuhovnostKako možemo znati jesmo li spašeni?

Kako možemo znati jesmo li spašeni?

Kako možemo znati jesmo li spašeni? Evo nekoliko stvari koje će biti istinite ako ste spašeni. 

Svatko je rođen u grijehu ”i potrebna im je slava Božja”. (Rimljanima 3, 23; 5, 12) Dakle, svatko treba biti spašen od grijeha i smrti. (Rimljanima 6, 23) Sami sebe ne možemo spasiti.

Kako bismo bili spašeni, trebamo povjerovati u Isusa Krista, koji je umro na križu kako bi platio kaznu za naše grijehe. (Marko 10, 45) Nakon što povjerujemo u Njega, možemo primiti oprost za naše grijehe. (Djela 2, 38) Nakon toga smo pomireni s Bogom. (Rimljanima 3, 24) 

Kako možemo znati jesmo li spašeni? Evo nekoliko stvari koje će biti istinite ako ste spašeni. 

  1. Vjerujete u Isusa Krista kao u svoga osobnog Spasitelja i Gospodina. To znači da ste učinili sljedeće: „Jer ako ustima ispovijedaš da je Isus Gospodin, i srcem vjeruješ da ga je Bog uskrisio od mrtvih, bit ćeš spašen.“ (Rimljanima 10, 9) 
  2. Pokajali ste se za svoje grijehe. Pokajanje je čin, kojeg je omogućio Bog, okretanja od grijeha i prema Bogu. (Djela 11, 18) Usmrtili ste djela svoje grješne prirode. (Rimljanima 8, 13) Da i dalje ćemo griješiti, ali sada se u nama javlja najiskrenija želja za slijeđenjem Boga i Njegovih zapovjedi. 
  3. Imate novo srce i novi život. (Psalam 51, 10; Ezekiel 36, 26; Ivan 3, 3; 2. Korinćanima 5, 17) To znači da više niste ista osoba kakva ste bili. Budući da vas je preobrazila Božja sila, sada imate želju uzvisivati Boga u svemu što činite. (1. Korinćanima 10, 31) 
  4. Unutar sebe imate Duha Svetoga. Duh Sveti, treća osoba Trojstva, živi unutar svakog vjernika. (Rimljanima 8, 9) Ako ste primili spasenje, onda ste zapečaćeni Duhom Svetim (Efežanima 1, 13), koji će vam dati silu i snagu i koji će vas voditi kako biste više postali nalik Kristu. (Galaćanima 5, 22-23) 
  5. Čitate i poslušni ste onome što uči Biblija. Biblija je Božje autoritativno samo-otkrivenje čovječanstvu (2. Timoteju 3, 16-17) i ona je primarni način kako Bog komunicira s nama. Ako ste spašeni, onda ćete željeti saznati više o Bogu (Filipljanima 3, 10) i o Njegovoj volji za vaš život. Također ćete se truditi slušati Njegove zapovijedi, iz ljubavi prema Bogu. (Ivan 14, 15) 
  6. Dijelit ćete evanđelje s drugima. (Matej 28, 18-20) Evanđelje je ”radosna vijest” o onome što je Krist učinio time što je umro i uskrsnuo. Ako ste primili spasenje, željet ćete svjedočiti o Kristovoj dobroti i o onome kako je promijenio vaš život. Željet ćete da i drugi iskuse radost spasenja. 

Spasenje je Božji dar

Kao podsjetnik, spasenje nije nešto što se može dobiti ili postići. To je Božji dar, kojeg čovjek prima po vjeri u Isusa Krista. (Rimljanima 6, 23) Ne možemo spasiti sebe činjenjem dobrih djela ili tako što ćemo pokušati biti dobri. Spasenje se dobiva samo i jedino kroz vjeru u Krista. (Ivan 14, 16) 

Ako niste sigurni u vezi toga jeste li spašeni, evo nekoliko stvari koje možete učiniti: prvo možete se moliti Bogu, kako bi vam dao jasnoću u vezi ovoga. Bog ne želi da se brinete ili pitate jeste li zaista spašeni. (1. Ivanova 5, 13) Drugo, možete razgovarati sa zrelim pastorom kojem vjerujete ili drugim prijateljem kršćaninom o pitanjima koje imate. Treće, možete čitati Bibliju i proučavati što ona kaže o spasenju, kao i o tome što znači biti Kristov sljedbenik. 

Vjerujete li da je Krist umro za vaše grijehe, uskrsnuo od mrtvih i jeste li u potpunosti povjerovali u Njega? Ako su vaši odgovori ”da”, onda ste spašeni. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare