Kako možete izliječiti kompleks manje vrijednosti?

Mnogi imaju kompleks manje vrijednosti te zbog njega propuštaju mnoge stvari u životu. Bogu je svatko jedinstven i dragocjen.

Bar devedeset pet posto ljudi uništava svoj život osjećajem manje vrijednosti… U nekom smislu svaka je osoba na ovoj zemlji inferiorna nekim drugim osobama ili nekoj drugoj osobi.

Osjećaj manje vrijednosti nastaje zbog toga što sebe prosuđujemo i mjerimo ne po svojoj vlastitoj normi ili vrijednosti, nego po normi nekog drugog pojedinca. Kad to činimo, uvijek i bez izuzetka izvlačimo kraći kraj. No, kako mislimo, vjerujemo i prihvaćamo da se treba mjeriti po normi nekoga drugoga, osjećamo se bijednima, drugorazrednima, te zaključujemo da nešto s nama nije u redu.

Što morate znati ako imate kompleks manje vrijednosti?

Sve se to događa zato što smo dopustili da nas hipnotizira pogrešna ideja: ”Ja trebam biti ovakav ili onakav”, ili: ”Trebam biti kao svaki drugi”. Lažnost ove ideje je providna, jer zaista nema čvrstih zajedničkih mjerila za to ”biti kao svi drugi”.

Osoba s kompleksom manje vrijednosti nosi u sebi stalnu pogrešku da se bori za superiornost. Njezini osjećaji izviru iz krive premise: da je manje vrijedna… Težnja za superiornošću dovodi u nemir, uzrokuje frustraciju, a katkad i neurozu.

Inferiornost i superiornost suprotne su strane istog novčića. Lijek leži u tome da se uvidi da je sam novčić patvoren. Istina o tebi jest ovo:

Ti nisi manje vrijedan.

Ti nisi više vrijedan.

Ti si jednostavno ti.

Ti kao osobnost nisi ni u kakvom natjecanju s nekom drugom osobnošću, jer na ovoj zemlji ne postoji ni jedna druga osoba poput tebe ili poput svoje svojevrsne kakvoće. Ti si individuum. Ti si pojedinac. Ti nisi poput neke druge osobe i ne možeš nikada ni biti takav. Ti nisi ni zamišljen da budeš poput nekoga drugoga, niti je drugi zamišljen da bude kao ti.

PROČITAJTE: Kako voljeti sebe na ispravan način?

Bog nije stvorio osobu po nekom posebnom pravilniku i stavio na nju etiketu govoreći: To je to. On je učinio svako ljudsko biće individualnim i jedinim, upravo kao što je i svaku snježnu pahuljicu načinio individualnom i pojedinom.

Dr. Norton L. Williams, psihijatar, obraćajući se jednom liječničkom skupu rekao je da se unutarnja nesigurnost može naći samo u ”otkrivanju individualnosti u sebi, u jednostavnosti i svojstvenosti samog sebe, što je blisko ideji o stvaranju čovjeka na Božju sliku.”

Autor: Ivan Golub; iz knjige ”Najprije čovjek”