Kako možete procijeniti da li vas netko voli ili samo iskorištava?

Kako možete procijeniti da li vas netko voli ili samo iskorištava? Postavite sebi jednostavno pitanje: Je li ova osoba iskreno posvećena onome što je najbolje za mene?

Bog nas je stvorio da živimo u međusobnoj ovisnosti ispunjenoj ljubavlju. Međutim, zbog problema “istočnog grijeha” koji smo naslijedili od Adama i Eve, nismo uvijek dobri u življenju istinske ljubavi. Umjesto da tražimo ono što je najbolje za druge, mi imamo običaj tražiti samo ono što je najbolje za nas, bez obzira na posljedice koje takvo ponašanje ima na druge osobe.

Iskorištavanje je poput “ljubavi prema pizzi”. Ako iskorištavamo ljude, prema njima se odnosimo kao prema komadu pizze – oni za nas postaju samo “objekti” pomoću kojih zadovoljavamo svoje vlastite želje, ne mareći pritom za njihove.

Nitko ne želi biti voljen “poput komada pizze”. Svi mi želimo u svojim životima osjetiti prisutnost ljudi kojima je iskreno stalo do nas – koji nam iskreno i odano žele pružiti sve najbolje i koji su voljni biti uz nas i poduprijeti nas u teškim trenucima. Bolno nam je spoznati kako nas je iskorištavala osoba za koju smo mislili da nas voli.

Ali koliko često vi sami iskorištavate druge ljude? Koliko ste puta izišli s nekom osobom ne zbog svoje želje da istražite mogućnosti zajedničkog života, već samo zato što je ta osoba dobro izgledala, što ste se dobro osjećali u njezinu društvu ili zato što je ona popravljala vaš ugled u društvu? Koliko ste se puta sprijateljili s nekom osobom ne zato što vas je ona iskreno zanimala, već zato što je imala dobar automobil ili dobre poslovne veze koje su vam mogle biti od koristi? “Ljubav prema pizzi” ima to dvojako djelovanje. Ako želite osjetiti pravu ljubav, morate je biti spremni i davati. I učiti voljeti – iskreno željeti dobro drugome – proces je koji traje čitav život.

Kako možete procijeniti da li vas netko voli ili samo iskorištava? Postavite sebi jednostavno pitanje: Je li ova osoba iskreno posvećena onome što je najbolje za mene? Drži li me ova osoba bićem stvorenim na sliku i priliku Božju i odnosi li se prema meni s dostojanstvom i poštovanjem?

Ljubav se ne sastoji samo od hodanja s osobama i romantike. Ona je svakodnevna potreba – trebamo je živjeti i davati u svim našim odnosima – s obitelji, s prijateljima i sa svim osobama koje susrećemo u životu. Ne uspjeti voljeti znači promašiti smisao života.

Autorica: Mary Beth Bonacci (preuzeto iz knjige Prava ljubav – Verbum)