NaslovnicaEvanđelje danaNe treba zdravima liječnika nego bolesnima. Milosrđe mi je milo, a ne...

Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. Milosrđe mi je milo, a ne žrtva

Evanđelje dana za petak, 7. srpnja 2023. godine: Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. (Matej 9, 9-13)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Odlazeći odande, ugleda Isus čovjeka zvanog Matej gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: »Pođi za mnom!« On usta i pođe za njim.
Dok je Isus bio u kući za stolom, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše za stol s njime i njegovim učenicima. Vidjevši to, farizeji stanu govoriti: »Zašto vaš učitelj jede s carinicima i grešnicima?«
A on, čuvši to, reče: »Ne treba zdravima liječnika nego bolesnima. Hajdete i proučite što znači: Milosrđe mi je milo, a ne žrtva. Ta ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike.« (Matej 9, 9-13)

Evanđelje dana – komentar

Dok je poučavao uz more, Isus ugleda Mateja gdje u carinarnici prikuplja porez. Bio je Židov, a li je njegovo zanimanje bilo vrlo nežidovsko s obzirom na to da je prikupljao poreze za omraženu rimsku vlast! Takvi ljudi nisu uvijek bili poznati po svom poštenju – zapravo, njih se, kao i bludnice, smatralo talogom društva.

Ipak, Mateju služi na vječnu čast što je, kad je čuo Isusov poziv, sve ostavio i pošao za Njim. Neka svaki od nas bude poput njega u trenutačnoj i bezuvjetnoj poslušnosti. To bi nam katkada moglo izgledati kao velika žrtva, ali u vječnosti se na to uopće neće gledati kao na žrtvu. Kao što reče misionar i mučenik Jim Elliot: “Nipošto nije budala onaj koji daje ono što se ne može zadržati kako bi dobio ono što ne može izgubiti.”

Gozba je upriličena u Matejevoj kući kako bi prijatelje mogao upoznati s Gospodinom Isusom. Većina njegovih prijatelja bili su kao i on – carinici i grešnici. Isus je prihvatio poziv da bude s njima.

Pismoznanci i farizeji su mislili da su ga uhvatili u teškom prijestupu. Umjesto da se obrate izravno Njemu, otišli su Njegovim učenicima i pokušali potkopati njihovo povjerenje i odanost. Kako to da njihov Učitelj jede i pije s carinicima i grešnicima?

Čuvši to, Isus ih podsjeti da liječnik ne treba zdravim ljudima, samo onima koji su bolesni. Pismoznanci su mislili da su zdravi, zato nisu shvatili da im treba Veliki liječnik. Carinici i grešnici priznali su svoj grijeh i potrebu za pomoći. Isus je došao grešnicima poput njih – a ne ljudima uvjerenim u svoju pravednost.

Ima u tome jedna pouka i za nas. Ne smijemo se zatvoriti u kristijanizirane društvene krugove. Umjesto toga bismo trebali nastojati prići bezbožnima da ih predstavimo svom Gospodinu i Spasitelju. Prilazeći grešnicima, ne bismo smjeli učiniti ništa što bi ugrozili naše svjedočanstvo, niti dopustiti da nas nespašeni spuste na svoju razinu. Trebali bismo preuzeti inicijativu u skretanju prijateljstva na pozitivne kanale duhovne korisnosti. Lakše bi bilo izdvojiti se od pokvarena svijeta, ali Isus to nije učinio i to ne trebaju učiniti ni Njegovi sljedbenici. (Prema “Komentaru Novoga zavjeta” autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Oče nebeski, molim Te, neka Tvoj Duh razotkrije skrivena mjesta u mom srcu koja nisam u potpunosti ponudio gospodstvu Tvoga Sina i mog Spasitelja. Pomozi mi da u svakom trenutku budem svjestan svoje malenkosti, slabosti, grešnosti i Tvog spasiteljskog veličanstva. U Isusovo ime molim. Amen.