Kako nadvladati loše misli? Ovi savjeti iz Biblije vam mogu pomoći

Kako možemo nadvladati loše misli? Evo nekoliko biblijskih koraka koji nam mogu pomoći!

Loše misli su one koje su u suprotnosti s Božjom voljom, kao što su požuda, ljutnja, zavist, ponos, sumnja, strah ili mržnja.

Mogu doći iz različitih izvora, poput đavla, svijeta ili naše vlastite grešne prirode. Također ih mogu potaknuti određene situacije, sjećanja ili emocije.

Loše misli mogu biti vrlo uznemirujuće i uznemirujuće, posebno za kršćane koji vole Boga i žele ga slušati. Isto tako mogu dovesti do loših postupaka, ako im se ne odupremo i ne zamijenimo ih dobrim mislima.

Dakle, kako možemo nadvladati loše misli? Evo nekoliko biblijskih koraka koji nam mogu pomoći:

1. Identificirajte izvor negativnosti

Prvi korak je identificirati odakle dolaze takve misli i zašto nas muče. Ponekad možda nismo svjesni temeljnog uzroka našeg negativnog razmišljanja ili nas mogu prevariti laži neprijatelja. Trebamo moliti Boga da nam otkrije istinu o našim mislima te razotkrije svaki skriveni grijeh, ranu ili uporište u našim srcima.

Također se trebamo preispitati i vidjeti postoji li nešto u našem životu što se Bogu ne sviđa ili otvara vrata neprijatelju da nas napadne. Na primjer, skrivamo li neku grijeh, gorčinu, neopraštanje ili ljutnju? Prepuštamo li se bilo kakvim svjetovnim ili tjelesnim željama? Zanemarujemo li svoj odnos s Bogom, Njegovom Riječju ili Njegovim narodom?

Ako nađemo nešto što nije u redu, trebamo to priznati Bogu i pokajati se za to. Također trebamo moliti Boga da nam oprosti, i da nas očisti od svake nepravde. (1. Ivanova 1,9)

2. Kontrolirajte svaku misao

Drugi korak je kontrolirati, odnosno zarobiti svaku misao te odbaciti onu koja nije od Boga ili nije u skladu s Njegovom Riječi. (2. Korinćanima 10,5)

Ne smijemo dopustiti da se loše misli zadržavaju u našem umu, da utječu na naše emocije ili da diktiraju naše postupke. Umjesto toga, mi ih primjećujemo i iznosimo na svjetlo Božje istine te ih podvrgavamo Kristovom autoritetu. Oduprimo se đavlu pa će pobjeći od nas (Jakov 4,7)

3. Obnovite svoj um

Treći korak je obnoviti svoj um i ispuniti ga dobrim mislima, odnosno Božjim mislima. Biblija kaže: “Ne suobličujte se ovomu svijetu, nego se preobrazujte obnavljanjem svoje pameti da mognete razabirati što je volja Božja, što li je dobro, Bogu milo, savršeno.” (Rimljanima 12,2)

To znači da ne dopuštamo da svijet, đavao ili naše tijelo oblikuju naše razmišljanje, vrijednosti ili ciljeve. Umjesto toga, dopuštamo Bogu, Njegovoj Riječi i Njegovom Duhu da preobraze naše mišljenje, naše stavove i naše želje.

4. Njegujte zahvalnost

Budite zahvalni na blagoslovima i usredotočite na pozitivno, a ne na negativno. Biblija kaže: “Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5,16-18)

To znači da se ne žalimo, gunđamo, niti mrmljamo o svojim problemima, ili poteškoćama i kušnjama. Umjesto toga, radujemo se, slavimo i priznajmo Božju dobrotu, vjernost i suverenitet u svakoj situaciji.

Budimo zahvalni Bogu za sve što je učinio, što čini, i što će učiniti u našim životima. Sjetimo se Božjih obećanja i djela u prošlosti, te se oslonimo u vjeri na Njega po pitanju naše budućnosti. Ako je bio s nama u prošlosti, bit će i u budućnosti!

NAJNOVIJE!