5 načina kako nadvladati požudu

Bez obzira radi li se o nezdravoj želji prejedanja ili konzumiranja ogromne količine alkohola, požuda uveličava želje koje imamo kako bismo činili stvari koje će nas na kraju odvući od Boga. Zbog svoje više-osjetilne prirode (može nas stimulirati na mentalnoj, emocionalnoj i fizičkom razini) i svoje povezanosti sa zadovoljstvom, teško je držati je pod kontrolom.

Ovo su 5 stvari koje možemo činiti kako bi nadvladali požudu:

Ne prikazujte je manjom nego što jeste

Imamo tendenciju uvjeriti sebe da su pogrešne stvari bezazlene kada ih se nismo spremni odreći. Kada govorimo sebi da ono za čim žudimo “nije tako loše” ili ono “učinit ću još jednom”, nas sprečava da učinimo ono što je potrebno kako bi to nadvladali. I prije nego što shvatimo, ta bezazlena navika je postala veliki problem. Počnite biti iskreni o tome koliko je ta navika štetna i o svemu što možete izgubiti. Možete čak to i zapisati i dodati još jednu listu o stvarima koje ćete dobiti ako se održite i oduprete iskušenju.

Izbjegavajte situacije s poznatim iskušenjima

“Bježi od želja mladosti, a drži se pravde, vjere, ljubavi, mira, sa svima koji prizivaju Gospodina od čistog srca” (2. Tim 2,22)

Kada smo uvidjeli da imamo problem s požudom, često je vrlo jasno koji su njeni okidači. Ovo može biti toliko jednostavno i očito koliko smo mi blizu iskušenja. Ako osjećamo da nismo dovoljno jaki da se odupremo bezbožnim željama, tadaa je važno poduzeti sve potrebne mjere da ih izbjegnemo u potpunosti. Na primjer, ako želimo smanjiti prejedanje hranom bogatom šećerima, onda je ne bi trebali stavljati u košaricu kada kupujemo u trgovini.

kako nadvladati požudu
Foto: Pixabay

 

Slijedite put koji vodi Kristu

Jer sve što je na svijetu, tjelesna želja, i želja očiju, i ponos života, nije od Oca, nego je od ovog svijeta. (1. Ivanova 2,16)

Ovisno o onome za čim žudimo, potpuno izbjegavanje nije uvijek moguće, ali i dalje možemo nadvladati birajući ljubav. Ako svim silama odlučimo slijediti Isusa, onda ćemo spremnije donositi odluke koje u startu eliminiraju težnje za požudom. Zato što su naša srca i umovi toliko fokusirani da se približe Isusu, manje je vjerojatno da ćemo ispunjenje tražiti negdje drugdje.

Uhvatite se u koštac s korijenom problema

Bivši pušači često kažu kada prestanu su zamijenili jednu naviku drugom. Obično je povezana s hranom i može biti isto toliko nezdrava. Prosto prihvaćanje da smo podložni žudnjama prema nečemu ili nekome, i poduzimanje mjera za izbjegavanje nije dovoljno. Često su naše požudne želje simptom nečeg drugog pa moramo obratiti pažnju na ovaj problem ako želimo spriječiti da druga navika zauzme mjesto prethodne.

Ispovijedanje i pokajanje

Bez obzira koliko jako pokušavamo prebrodimo požudu, ponekad se ipak okliznemo. Saznanje da će naši grijesi biti oprošteni nije besplatna izlaznica iz zatvora, već suštinski dio našeg procesa iscjeljivanja, i putovanje ka uklanjanju moći koje požuda ima nad nama. Ispovijedanje naših grijeha podrazumijeva da moramo priznati naše ponašanje, što je ključno ako se pokušavam promijeniti. Dio navike ispovijedanja može značiti da imamo vjerodostojnog partnera ili da se jednostavno povjerimo osobi od povjerenja o našim borbama; ne morate sami pokušavati pobijediti. Oni vas mogu ohrabriti da nastavite kada se osjećate slabo i mogu vas podržati u molitvi.

Autorica: Alannah Francis; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!