NaslovnicaŽivotKako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

Kako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

Nije tajna da zdrav, snažan brak zahtijeva dobru komunikaciju između muža i žene. Kako nadvladati probleme s komunikacijom u braku?

Svaki bračni par će u nekom trenutku svoga braka doživjeti nesporazum u komunikaciji. Čak i parovi koji su u braku godinama se tu i tamo posvađaju.

Kao kršćanima nam je važno da naučimo kako ispravno izreći ove probleme u komunikaciji, jer Biblija kaže da je brak prikaz Kristove ljubavi prema Crkvi.

Efežanima 5, 31-33 kaže: „Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo. Otajstvo je to veliko! Ja smjeram na Krista i na Crkvu. Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao samog sebe, a žena neka poštuje svog muža“.

Evo nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost dok se suočavate s komunikacijskim problemima u svome braku.

Budite iskreni

Iskrenost je jedna od najvažnijih značajki svakog zdravog braka. Vaš supružnik bi trebao biti jedina osoba s kojom možete dijeliti sve i svašta. Laganje i zadržavanje informacija od supružnika će probleme s komunikacijom samo učiniti gorima.

PROČITAJTE: 5 tajni koje nikada ne smijete kriti od svog bračnog druga

Amos 3, 3 kaže: „Putuju li dvojica zajedno, a da ne poznaju jedan drugoga“? Muž i žena se trebaju složiti ako žele rasti i ići prema naprijed u njihovoj vezi. Nema načina da se ovo dogodi ako iskrenost nije prioritet.

Slušajte više nego što govorite, budite prisutni

Jedan od najoubičajenijih razloga za komunikacijske probleme u braku su loše vještine slušanja. Kao muž, znam da sam za ovo i sam kriv. Mogu biti vrlo sebičan i ne dati svojoj ženi pažnju i poštovanje koje ona zaslužuje.

Mnogi komunikacijski problemi se mogu lako izbjeći ako bismo svojim supružnicima dali našu nepodijeljenu pozornost.

Nadalje, Biblija jasno govori da trebamo biti oprezni s našim riječima. Trebali bismo isto tako paziti da ne ometamo svoje supružnike kada oni govore. To bi moglo komunicirati da nam nije važno ono što govore i da ne cijenimo njihovo mišljenje.

Jakovljeva 1, 19 kaže ovo: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu“. Svima bi nam bilo bolje kada bismo živjeli po ovim riječima.

Volite bezuvjetno

Kršćanski bračni parovi ne bi trebali voljeti onako kako svijet voli. Mi trebamo naše supružnike voljeti bezuvjetno. To znači da ih odabiremo voljeti čak i kada griješe i zabrljaju. Po Božjoj milosti, oni će nas voljeti na isti način. Važno je da nikada ne izgubimo iz vida koliko je toga nama Bog oprostio.

S ovime na umu, trebali bismo biti brzi na opraštanju svojim supružnicima kada učine ili kažu stvari koje nas povrijede. Trebali bismo biti i brzi na tomu da njih pitamo za opraštanje kada mi sagriješimo protiv njih. Pokušajte upamtiti Efežanima 4, 32: „Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti“.

PROČITAJTE: 4 krize kroz koje svaki brak mora proći

Molitva za one koji imaju problema s komunikacijom u braku

Ako trenutno imate problema u komunikaciji, evo jednostavne molitve koju biste mogli moliti i zatražiti Boga za pomoć:

„Nebeski Oče, znam da Ti znaš da (ime supružnika) i ja imamo probleme s komunikacijom. Gospodine, pomozi nam da budemo iskreni jedno s drugim u svakoj situaciji. Pomozi meni da budem brz na slušanju i spor na govoru. Želim da (ime supružnika) zna koliko ju (ili ga, ako je supruga) volim i koliko cijenim njezino (ili njegovo, ako je supruga) mišljenje. Pokaži nam svoju milost kada sagriješimo protiv Tebe. Pomozi nam da jedno drugo volimo bezuvjetno. U Isusovo ime, amen.

Autor: Jesse Mitchum; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net