Kako nam Bog pomaže u našoj tuzi?

Da se nas pita, rado bismo izbjegli tugu. Ipak, imamo Boga. Kako nam Bog pomaže u tuzi?

Svatko će doživjeti gubitak. I ne možete samo “preboljeti” gubitak. Tuga je neizbježna.

No, nikad niste sami. Isus dolazi i susreće vas na mjestu vaše potrebe. To je ono što je učinio kada su Lazarove sestre tugovale zbog smrti svoga brata.

U 11. poglavlju evanđelja po Ivanu Isus susreće dvije ožalošćene sestre, Mariju i Martu. Ako pažljivo čitate, obje su mu došla s istim povikom: “Gospodine, da si bio ovdje, brat moj ne bi umro. (Ivan 11, 21. 32). Međutim, Isusov odgovor za svaku sestru je je drugačiji.

Isus te susreće tamo gdje jesi

Isus je Marti odgovorio dajući joj istinu punu nade, rekavši: “”Ja sam uskrsnuće i život: tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će. I tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada. Vjeruješ li ovo?” (Ivan 11, 25-26). Isus joj je ukazao na istinu o tome tko je On. Dao joj je nadu – postoji život iza groba kroz vjeru u Njega.

Mariji je, međutim, Isus odgovorio drugačije. Marija je došla Isusu i rekla točno ono što je rekla njezina sestra. Biblija kaže da ju je Isus “vidio kako plače” i da je “bio potresen u duhu” (Ivan 11, 33). Zatim, u najkraćem stihu u cijeloj Bibliji, jednostavno se kaže: “I zaplaka Isus” (Ivan 11, 35).

Isus je vidio njezine suze. To Ga je emocionalno dirnulo. I tako je zaplakao. Iako je za samo nekoliko minuta trebao učiniti jedno od svojih najvećih čuda – uskrisiti Lazara iz mrtvih – Isus je ipak uzeo vremena primijetiti Marijinu tugu i zaplakati s njom.

Kakav suosjećajni Spasitelj! A divna vijest je – Isus danas čini isto za nas.

“Isus Krist isti je jučer i danas i zauvijek.” (Hebrejima 13, 8)

Isus i tvoja žalost

Isus nam je blizu u trenutku naše potrebe. Ako imate teška pitanja, On će vas saslušati i uputiti vas do istine Božje Riječi. Ako jednostavno trebate plakati u Božjoj prisutnosti, Gospodin će biti s vama i nositi vaš teret.

U tvojoj tuzi, što ti danas treba? Možda vas, poput Marte, treba podsjetiti na Božja obećanja – da budete utemeljeni na Njegovoj istini. Možda biste trebali razmisliti o jednom od sljedećih stihova iz Božje Riječi:

  • Pa da mi je i dolinom smrti proći, zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni (…) Dobrota i milost pratit će mene sve dane života moga. U Jahvinu ću domu prebivati kroz dane mnoge. (Psalam 23, 4-6)
  • Blizu je Jahve onima koji su skršena srca, a klonule duše spašava. (Psalam 34, 19)
  • Radosno ću klicat` tvojoj milosti, jer si na moju bijedu pogledao, pomogao u tjeskobi duši mojoj. (Psalam 31, 8)
  • I otrt će im svaku suzu s očiju te smrti više neće biti, ni tuge, ni jauka, ni boli više neće biti jer – prijašnje uminu. (Otkrivenje 21, 4)

Ili možda, poput Marije, trebate plakati. Potrebna vam je Božja prisutnost i suosjećajno uho Isusa, koji je “čovjek boli, vičan patnjama” (Izaija 53, 3). Možda trebate podijeliti sjećanja na svoju voljenu osobu i zavapiti Bogu. Slobodno Mu izlijte svoje srce. Gospodin te čuje. On sluša. Stalo mu je do tvog gubitka i tvojih suza. On je tvoje utočište u tvojoj tuzi.

PROČITAJTE: Bog će obrisati svaku vašu suzu

U njega se, narode, uzdaj u svako doba; pred njim srca izlijevajte: Bog je naše utočište! (Psalam 62, 8)

Prijatelju, ne tugujemo sami ili bez nade. Imamo Božju Riječ koja nas drži na zemlji i daje nam nadu. Također imamo Božju prisutnost i potporu Njegovog naroda da nas utješi. Kroz svoju Riječ, svoj Duh i svoj narod – Gospodin nosi naš teret boli i hoda s nama svaki dan.

Blagoslovljen neka je Svemogući! Svaki dan nosi nas Bog, spasitelj naš. (Psalam 68, 19)