kako Bog danas govori
Foto: Unsplash

Kako bismo razumjeli kako nam danas Bog može govoriti najprije trebamo istražiti kako je govorio u prošlosti. Što je Božji glas učinilo tako jasnim herojima vjere?

U Starom zavjetu jedan od najvažnijih načina kako je Bog govorio svome narodu bilo je izravno otkrivenje. To znači, On je komunicirao ”jedan na jedan”, izravno u njihov duh. To je ono što vidimo u razgovoru na primjer s Abrahamom. (Postanak 12, 1-3)

No naravno Gospodin je i govorio kroz svoju Riječ. Ovo je uključivalo Deset Božjih zapovjedi i Mojsijev Zakon koji su učinili mogućima da ljudi znaju i da se pokoravaju božanskoj volji. (Izlazak 20, 1-26)

PROČITAJTE: Kako možemo prepoznati Božji glas?

Još jedan način kako je Bog komunicirao bio je preko okolnosti. Na primjer, razmislite o Njegovoj interakciji sa Gideonom koji je bio preplašen i trebao je dodatno ohrabrenje. (Suci 6, 34-40) Bog je milosrdno odgovorio Njegovoj molbi za posebnim tjelesnim pokazateljem božanske prisutnosti.

Novi Zavjet spominje još više Božjih načina komuniciranja. Njegova poruka može doći preko anđela ili Duha Svetoga (Matej 1, 19-21; Djela 8, 29). Postojale su prigode kada je Bog govorio zvučno, kao što je bilo kod Pavlovog dramatičnog iskustva spasenja na cesti prema Damasku. (Djela 9, 1-19)

Preko ovih načina Gospodin je neprestano uvjeravao svoj narod da se On brine za njih, da je prisutan i na njihovoj strani. Ovo je zasigurno toliko potrebno ohrabrenje za naše živote.

Ipak, Bog možda ne odabere poslati svoju poruku onako kako je to činio u prošlosti, no mi znamo da je Njegov glas uvijek jasan u Njegovoj Riječi kada smo otvoreni za slušanje.

Autor: Charles F. Stanley; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Intouch.org