Kako možemo prepoznati Božji glas?

Lakše je ignorirati i ne uspjeti čuti Božju volju kada imamo slabu svijest o tome tko je On zapravo.

Planiranje unaprijed je proces koji je jako popularan u današnjem društvu. U razgovorima za posao, kandidate često pitaju popularna pitanja kao što su, “Gdje vidite sebe za pet godina?”. Za sve nas koji smo nesigurni što se tiče budućnosti, ovo može biti zastrašujuće pitanje. Tjera nas da razmislimo o smjeru u kojem naš život ide, i u ovim okolnostima pod pritiskom smo dati odgovor koji će se svidjeti osobi koja je postavila pitanje. Također, u našem svakodnevnom životu naši izbori mogu da se odraze na želju da zadovoljimo sve oko nas, a ono što za čim zapravo žudimo jeste da zadovoljimo Boga. Može biti teško utvrditi i prepoznati Božji glas među svim ostalim glasovima koje čujemo, a u nekim situacijama mi ga jednostavno previdimo.

Jeste li ikada pitali osobe za njihovo mišljenje i onda učinili potpuno suprotno od onog što su oni rekli? Možemo biti krivi ako usvojimo isti ovakav stav kada je u pitanju Bog. Pitamo Ga da nas vodi tako da možemo ispuniti Njegov plan za naš život, ali kada put nije onaj koji mi želimo da bude ili zahtjeva više žrtvovanja koja nismo spremni napraviti, zanemarujemo Božji glas kako bi slijedili svoj vlastiti put. U ovakvim situacijama slušamo svoj glas umjesto glas nekoga drugog. Uvjeravamo sebe da naše odluke moraju biti najbolje i da su prave za nas.

Ako se aktivno ne trudimo ne čuti ono što nam Bog govori, možemo se namučiti da čujemo Božji glas i da prepoznamo Njegovu volju u našem životu na prvom mjestu. Oko nas je jako puno glasova koji nam govore da činimo različite stvari. Sve i svatko, od reklama i nadređenih do radnih kolega i voljenih koji nas mogu povući u drugom pravcu i preusmjeriti nas od puta koji nas vodi Bogu. Usred sve te buke može se osjećati da je nemoguće identificirati što nam Bog želi reći. Kada želimo čuti zvukove u našem svakodnevnom životu, pojačavamo buku u pozadini ili pojačavamo zvuk. Figurativno govoreći, obje ove tehnike se mogu upotrijebiti kada se želimo uključiti i čuti Božji glas. Trebate li smanjiti glasove koji vas vode na krivi put tako što ćete eliminirati negativne utjecaje? Trebate li pojačati zvuk Božjeg glasa tako što ćete svoju vjeru staviti kao prioritet?

Lakše je ignorirati i ne uspjeti čuti Božju volju kada imamo slabu svijest o tome tko je On zapravo. To što ne znamo Boga dovoljno je jedan od glavnih razloga što nam je teško čuti Božji glas. Kada imamo dobro znanje o Božjem karakteru, kako on komunicira s ljudima i na što ih poziva da čime, imamo osnovu za prepoznavanje Njegovog glasa.

Pa kako onda možemo upoznati Boga? Odgovor na ovo pitanje možemo pronaći u Psalmu 119,105: “Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.”

Čitanje i opuštanje uz Božju riječ će nas opremiti znanjem i samopouzdanjem da prepoznamo Njegov plan za nas i one koji tom planu doprinose. Ako nas glas koji slušamo ohrabruje da radimo stvari koje nisu u potpunom skladu sa Svetim Pismom i Božjim karakterom, možemo zaključiti da to nije Božja volja. Baš kao i svjetlost, Božja riječ nas vodi na ispravan put. I, čak i kada smo nesigurni, Bog je i dalje tu.

“Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga, koji svima daje rado i bez negodovanja, i dat će mu se.” (Jakovljeva 1,5)

Autorica: Alannah Francis; Prijevod: Vladan C.

NAJNOVIJE!