Kako naučiti djecu da mole?
Foto: Pexels

Kako naučiti djecu da mole? Kada se djeca trebaju početi sama moliti? Donosimo u nastavku.

Molitva je važan element kršćanskog života. To je način da “dođemo Bogu”. Isus je jasno rekao da djeca pripadaju Njegovom Kraljevstvu jednako kao i odrasli, kada je rekao: “Pustite dječicu neka dolaze k meni i ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje.” (Luka 18, 16)

Kako naučiti djecu da mole?

Prije svega, kada su naša djeca još premala da bi molila za sebe, trebamo odmah početi moliti za njih. To je odgovornost roditelja. Ali također možete misliti i na bake i djedove, prijatelje ili članove crkve… U 1. Timoteju 2, 1 Pavao potiče: “preporučujem prije svega da se obavljaju prošnje, molitve, molbenice i zahvalnice za sve ljude”, a to uključuje i naše mališane koji još ne mogu moliti za sebe.

Molite sa svojim djetetom

Jedan važan način na koji dijete uči nove stvari jest oponašanje odraslih. Mala djeca vole kuhati obroke u svojoj kuhinji s igračkama ili se brinuti za svoju bebu baš kao što to čine odrasli oko njih. To vrijedi i za naš svakodnevni hod s Bogom. Ako nas djeca vide i čuju kako se molimo prije obroka, spavanja ili tijekom crkvenih službi, to će im služiti kao primjer.

Naravno, neće razumjeti što mi radimo dok su još bebe, ali postupno će steći dojam o tome što znači komunicirati s Bogom kojeg ne mogu vidjeti. I vjerojatno će pitati što mi to radimo, što nam daje priliku da im objasnimo i potaknemo ih da mole.

Kako se djeca trebaju moliti?

Dok su djeca vrlo mala, neće moći govoriti neke dugačke rečenice. Ali možemo ih početi poticati da dovrše neku rečenicu: “Dragi Bože, hvala Ti za … Bože, pomozi mi … Bože čuvaj …”

PROČITAJTE: Molitva za obitelj: Ovako trebate moliti za svoje najmilije!

Još jedna stvar koju djeca mogu rano naučiti je pobožan stav prema molitvi. Kada molimo s njima, neka zatvore oči i sklope ruke da se koncentriraju na molitvu, a da ih ne ometaju stvari koje vide ili osjećaju u tom trenutku.

Za što bi djeca trebala moliti?

Filipljanima 4, 6 potiče nas “u svemu molitvom i prošnjom sa zahvaljivanjem očitujte svoje želje Bogu.” Ovo se odnosi i na djecu. Oni mogu iznijeti svoje zahtjeve Bogu. Pozvani su izliti svoja srca pred Bogom, baš kao i odrasli. Naravno, odrasli imaju odgovornost savjetovati djecu.

Ako dijete želi moliti za nešto što Božja Riječ jasno zabranjuje, trebali bismo mu objasniti zašto to nije dobra ideja. Ako dijete želi moliti za materijalno bogatstvo, to je u redu, ali trebamo ga naučiti da materijalno bogatstvo nije najvažnije i da nije nešto što će Bog automatski dati vjernicima. Ovi primjeri jasno pokazuju da je poučavanje našeg djeteta molitvi uvijek ugrađeno u cijeli kršćanski odgoj.

U nastavku su smjernice koje će djeci pomoći u razvoju uravnoteženog molitvenog života.

  1. Slaviti Boga;
  2. Zahvaliti Bogu na Njegovim blagoslovima;
  3. Ispričati se za grijehe;
  4. Moliti za druge, i
  5. Moliti za sebe.

Sve su to važni elementi molitve koju bi naša djeca trebala prakticirati dok odrastaju.

Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega. (Mudre izreke 22, 6)