Molitva za obitelj: Ovako trebate moliti za svoje najmilije!

Molitva za obitelj nešto je najvrjednije što možemo činiti. Bog ne želi da se molimo samo za svoje potrebe, nego i potrebe bližnjih.

Sretni smo kada se naša obitelj okupi. Blagoslovljeno je vrijeme kada se družimo s njima. Ponekad ih duže ne vidimo. Ali, bez obzira žive li s nama ili odvojeno, važno je da se molimo za svakoga člana.

Molitva za obitelj je najbolji izraz ljubavi prema njima.

Molitva za obitelj je vrlo važna

Obitelj je važna Bogu. Nismo stvoreni da budemo “osamljeni vukovi” – trebamo jedni druge! Zato nam je Bog dao posebnu zajednicu koja se zove obitelj. Bog nam je dao obitelj za podršku, ljubav i zajedništvo. U isto vrijeme, obitelj je mjesto gdje učimo važne stvari.

Kako tretiramo članove naše obitelji? Biblija daje neke smjernice o tome kako obitelji trebaju međusobno komunicirati i postupati:

Poštuj svog oca i majku.” (Izlazak 20, 12)
Prema članovima obitelji, posebno onima koji su stariji, trebali bismo se odnositi s poštovanjem.

“Djeca su Gospodinova baština” (Psalam 127, 3)
Bog povjerava roditelje djeci. Ali vjerujem da se ovo proteže i na brigu o dobrobiti mlađih članova obitelji.

Ovi stihovi i mnogi drugi pokazuju da se Bog brine za nas i za obitelj. Kako možete produbiti i ojačati svoje odnose sa svojim najmilijima? Molitva za obitelj važan je dio održavanja obiteljskih odnosa jakima!

Molitva za moju obitelj
Foto: Unsplash

Molitva za obitelj – ovako trebate moliti

Molitva za obitelj, kao ni molitva općenito, nije samo nabrajanje stvari koje su nam potrebne. Molitva je uživanje u zajedništvu s Bogom, našim Gospodinom i Spasiteljem.

Prije nego Mu iznesemo potrebe, zahvalimo Mu što je naš vjeran Otac i što se brine za naš život. Također, molimo Ga da nam oprosti sve naše grijehe i propuste.

Dragi Bože,
hvalim Te jer si mudar i moćan. Ti uvijek držiš do svojih obećanja i neprestano se brineš za svoj narod. Gospodine, oprosti mi sve loše što sam učinio i neprikladne riječi koje sam rekao. Uvijek iznova trebam Tvoj oprost. Molim te, daj mi mudrosti da postupam bolje. Priznajem da stvari s kojima sam blagoslovljen potječu od Tebe. Hvala Ti na svemu.

Zatim molite Boga za potrebe svojih najmilijih. Imajte na umu, ovo su vrlo općenite stvari koje trebate tražiti. Možete ih prilagoditi onako kako vi želite.

Gospodine, molim Te za svakoga člana moje obitelji da mu udijeliš:
Zdravlje – Gospodine, brini o zdravlju mojih voljenih (3. Ivanova 1, 2).
Mudrost – Gospodine, udijeli mojim voljenima potrebnu mudrost u situacijama s kojima su suočeni (Psalam 25, 4-5).
Snaga i mir – Gospodine, daj mojim voljenima snagu i mir (Psalam 29, 11).

Ako član obitelji ima određenu potrebu, potražite biblijski stih koji se odnosi na tu potrebu i uključite ga u svoju molitvu za njega. Na primjer, moliti za člana obitelji koji prolazi kroz teško životno razdoblje:

Gospodine, Psalam 9, 10 kaže: “Jahve je tvrđava tlačenom, tvrđava spasa u danima tjeskobe.” Trenutno je moja voljena osoba u nevolji i teško joj je. Budi joj utočište!

Kao član obitelji, imate važno mjesto. Trebate svoju obitelj, ali i vaša obitelj treba vas! Moli se da ti Bog pomogne da budeš dobar član svoje obitelji. Evo kako se moliti za to:

Ljubav – Molim Te, Bože, pomozi da uvijek iskreno volim moje bližnje (1. Korinćanima 13, 4-7).
Strpljenje – Molim Te, Bože, pomozi da budem strpljiv prema mojim voljenima (Kološanima 3, 13).
Velikodušnost – Molim Te, Bože, da potrebe drugih stavim ispred svojih; pomozi da budem velikodušan svojim vremenom i resursima (1. Timoteju 5, 8).

Najvrjednije što možemo učiniti za ljude oko nas je moliti za njih. Važno je da to uvijek činimo. Pokazivanje iskrene ljubavi ne sastoji se samo od slanja darova; ljubav pokazujemo i kada se molimo za naše najmilije. Nikada ne zaboravite zahvaljivati za svoje voljene, za sve što im je Bog učinio i što će još učiniti u njihovim životima.

Molitva za zaštitu obitelji

Molitva za zaštitu obitelji

Ako ne znate kako biste molili za zaštitu obitelji, ova molitva vam može poslužiti kao dobar primjer. Bog vas može sačuvati od zla! 

Svemogući, milosrdni Bože, Ti vladaš čitavim svemirom i držiš konce moga života i živote mojih najmilijih u svojim rukama. U svome milosrđu imaš srce za nas, male ljude.

Bože, želim Ti zahvaliti na svemu što je moja obitelj danas primila od Tebe. Nismo oskudijevali i opet si se pobrinuo da naše potrebe za toplim domom, hranom i odjećom budu podmirene.

Bože, kada se oslanjamo na Tebe, nismo ostavljeni. Ti si divan Otac! Pomozi da svakoga dana iznova tražimo Tvoju blizinu.

Hvala Ti što nas odgajaš, okružuješ svojom prisutnošću i daješ nam svima utočište pod sjenom Tvojih krila.

Doista, čuvaš nas od svakoga zla i ne dopuštaš sotoni da nas uništi. Hvala na Tvojoj zaštiti!

Molim Te da i nadalje usmjeravaš naše korake i vodiš nas putem koji vodi u Kraljevstvo nebesko.

Zahvaljujem Ti za svakoga člana moje obitelji. Oni su poseban dar za mene i pomozi da uvijek budem svakome od njih na blagoslov.

Daruj mi srce koje je osjetljivo za potrebe bližnjih i učini me milosrdnom i požrtvovnom osobom. Amen!

PROČITAJTE JOŠ: