Naslovnica Molitve Molitva za obitelj: Iznesite Bogu potrebe svojih najmilijih

Molitva za obitelj: Iznesite Bogu potrebe svojih najmilijih

Molitva za obitelj nešto je najvrjednije što možemo činiti. Bog ne želi da se molimo samo za svoje potrebe, nego i potrebe bližnjih.

Sretni kada se naši voljeni okupe. Blagoslovljeno je vrijeme kada se družimo s njima. Ponekad ih duže ne vidimo. Ali, bez obzira žive li s nama ili odvojeno, važno je da se molimo za svakoga člana.

Molitva za obitelj je najbolja stvar koju možemo učiniti.

Zašto je potrebno moliti za obitelj?

Obitelj je važna Bogu. Nismo stvoreni da budemo “osamljeni vukovi” – trebamo jedni druge! Zato nam je Bog dao posebnu zajednicu koja se zove obitelj. Bog nam je dao obitelj za podršku, ljubav i zajedništvo. U isto vrijeme, obitelj je mjesto gdje učimo važne stvari.

Kako tretiramo članove naše obitelji? Biblija daje neke smjernice o tome kako obitelji trebaju međusobno komunicirati i postupati:

Poštuj svog oca i majku.” (Izlazak 20, 12)
Prema članovima obitelji, posebno onima koji su stariji, trebali bismo se odnositi s poštovanjem.

“Djeca su Gospodinova baština” (Psalam 127, 3)
Bog povjerava roditelje djeci. Ali vjerujem da se ovo proteže i na brigu o dobrobiti mlađih članova obitelji.

Ovi stihovi i mnogi drugi pokazuju da se Bog brine za nas i za obitelj. Kako možete produbiti i ojačati svoje odnose sa svojim najmilijima? Molitva za obitelj važan je dio održavanja obiteljskih odnosa jakima!

Kako moliti za obitelj?

Molitva za obitelj, kao ni molitva općenito, nije samo nabrajanje stvari koje su nam potrebne. Molitva je uživanje u zajedništvu s Bogom, našim Gospodinom i Spasiteljem. Prije nego Mu iznesemo potrebe, zahvalimo Mu što je naš vjeran Otac i što se brine za naš život. Također, molimo Ga da nam oprosti sve naše grijehe i propuste.

Dragi Bože,
hvalim Te jer si mudar i moćan. Ti uvijek držiš do svojih obećanja i neprestano se brineš za svoj narod. Gospode, oprosti mi sve loše što sam učinio i neprikladne riječi koje sam rekao. Uvijek iznova trebam Tvoj oprost. Molim te, daj mi mudrosti da postupam bolje. Priznajem da stvari s kojima sam blagoslovljen potječu od Tebe. Hvala Ti na svemu.

Zatim molite Boga za potrebe svojih najmilijih. Imajte na umu, ovo su vrlo općenite stvari koje trebate tražiti. Možete ih prilagoditi onako kako vi želite.

Gospodine, molim Te za svakoga člana moje obitelji da mu udijeliš:
Zdravlje – Gospodine, brini o zdravlju mojih voljenih (3. Ivanova 1, 2).
Mudrost – Gospodine, udijeli mojim voljenima potrebnu mudrost u situacijama s kojima su suočeni (Psalam 25, 4-5).
Snaga i mir – Gospodine, daj mojim voljenima snagu i mir (Psalam 29, 11).

Ako član obitelji ima određenu potrebu, potražite biblijski stih koji se odnosi na tu potrebu i uključite ga u svoju molitvu za njega. Na primjer, moliti za člana obitelji koji prolazi kroz teško životno razdoblje:

Gospodine, Psalam 9, 10 kaže: “Jahve je tvrđava tlačenom, tvrđava spasa u danima tjeskobe.” Trenutno je moja voljena osoba u nevolji i teško joj je. Budi joj utočište!

Kao član obitelji, imate važno mjesto. Trebate svoju obitelj, ali i vaša obitelj treba vas! Moli se da ti Bog pomogne da budeš dobar član svoje obitelji. Evo kako se moliti za to:

Ljubav – Molim Te, Bože, pomozi da uvijek iskreno volim moje bližnje (1. Korinćanima 13, 4-7).
Strpljenje – Molim Te, Bože, pomozi da budem strpljiv prema mojim voljenima (Kološanima 3, 13).
Velikodušnost – Molim Te, Bože, da potrebe drugih stavim ispred svojih; pomozi da budem velikodušan svojim vremenom i resursima (1. Timoteju 5, 8).

Najvrjednije što možemo učiniti za ljude oko nas je moliti za njih. Važno je da to uvijek činimo. Pokazivanje iskrene ljubavi ne sastoji se samo od slanja darova; ljubav pokazujemo i kada se molimo za naše najmilije. Nikada ne zaboravite zahvaljivati za svoje voljene, za sve što im je Bog učinio i što će još učiniti u njihovim životima.

Molitva za moju obitelj
Foto: Unsplash

Molitva za obitelj

Predivna i duboka molitva za obitelj – za zaštitu svakog člana, blagoslov i vodstvo u životu:

Oče nebeski,

Zahvaljujemo Ti na tome što si nam Otac. Ti si dobar Otac koji uživa u tome da svojoj djeci daje dobre darove. Ti si Otac koji traži svoju izgubljenu djecu – ikada odemo od Tebe ili kada pokušavamo dobiti Tvoju naklonost čineći dobra djela.

Pokaži nam lijepe načine na koje nas Ti odgajaš – kako nas okružuješ poput kuće, kako nam daješ utočište pod sjenom svojih krila. Pokaži nam kako brineš za nas na intiman način dok mi brinemo za svoje obitelji.

Danas Ti priznajemo svoje brige od jučer. Ispovijedamo to kako smo dopustili da brige, zabrinutost i mišljenja drugih oblikuju to kako ćemo se mi odnositi prema našim obiteljima i našim najbližima. Ispovijedamo sve načine na koje smo koristili svoje obitelji kako bismo napuhali našu važnost ili to kako smo bili spori na to da vidimo svoj grijeh.

Oprosti nam Oče što smo se dopuštali da naše uloge – majke, supruge, prijatelja ili kolege oblikuju to jesmo li vrijedni i koliko ti pripadamo. Hvala Ti Oče što čak i u našem neredu Ti vidiš nas. Čak i u našoj tuzi, boli, strahu, sumnji i ostalim načinima na kojima Te zaboravljamo, Ti nas i dalje zoveš svojom voljenom djecom.

Hvala Ti Isuse. Hvala Ti zbog toga što imamo Spasitelja koji je bio savršeni Sin koji se na savršen način pokoravao Božjim zakonima zbog nas. Hvala Ti zbog toga što je Isus učinio sve ono što mi nismo mogli tako da se danas možemo zvati sinovima i kćerima Božjim.

Zahvaljujemo Ti za naše obitelji. Neke od naših obitelji su ometene frustracijama i izdajom. Druge su mjesto u kojima je teško biti svoj. Ipak, neke su obitelji mjesta u kojima možemo rasti i napredovati, gdje smo odgajani i gdje odgajamo iz milosti. Veze su i lijepe i slomljene.

Bez obzira na dinamiku obitelji, molimo za to da danas iskusimo Tvoje odgajanje koje vodi pokajanju. Sami trebamo vidjeti same sebe onako kako nas Ti vidiš. Trebamo imati prostora i za greške, da možemo reći kako nam je žao i da možemo tražiti oproštenje. Mi počinjemo danas s našim Nebeskim Ocem koji se nježno brine za nas.

Priznajemo to da nas vrlo lako može preplaviti sve ono što radimo iz ljubavi prema našim obiteljima. Znamo kako naše veze s obiteljima mogu isto tako biti i zategnute i to iz razloga jer su one jako intimne. Znamo da ćemo pokušati učiniti da bude vidljivo to kada budemo ljuti, frustrirani, tužni i usamljeni unutar svojih obitelji. Znamo da Ti sve ovo vidiš i da nas ipak voliš i opraštaš nam zbog Isusa.

Molimo se da vidiš – da gledaš na članove naših obitelji isto onako kao što vidiš članove svoje obitelji. Pomozi nam u tome da nad nama ne vladaju popisi onoga što moramo i onoga što ne moramo učiniti. Pomozi nam da danas znamo ponuditi ljubav kao dar svakom članu naših obitelji.

Danas imamo puno toga za obaviti. Postoje obaveze i odnosi; večera koja se treba pripremiti i posao na koji se treba otići. Ipak, mi znamo da nismo sami. Znamo da ne volimo druge svojom vlastitom snagom.

Daj nam snage da možemo vidjeti i sebe i svoje obitelji na način na koji nas Ti vidiš. Dok se danas brinemo za svoje obitelji molimo Te da Te vidimo još jasnije. Dok idemo na posao, molimo se da se i ondje Ti pokažeš. Dok volimo svoje supružnike, daj nam da vidimo ljubav kao dar koji je došao od Tvoje ljubavi za nas. Dok odgajamo svoju djecu, neka to vidimo kao privilegiju oblikovanja malih ljudi. Neka oni znaju da su voljeni, da su sigurni i da imaju vrijednost i dostojanstvo jer su oblikovani na Tvoju sliku.

Kada naša djeca odu od nas, pomozi nam da im znamo prići umjesto da se još više udaljavamo od njih. Kada su naši supružnici ometeni i umorni, pomozi nam da ih slušamo. Kada su naši prijatelji povrijeđeni ili ometeni, pomozi nam da ih možemo pitati prava pitanja koja će ih privući bliže Tebi. Kada smo i sami umorni ili povrijeđeni neka dođemo prvo Tebi s pouzdanjem da ćeš nas Ti utješiti na pravi način.

Danas znamo da ćemo posrnuti i pasti. Kada padnemo daj da brzo pohitamo k Tebi. Daj da ponovo počnemo. Neka se radujemo zbog toga što je Tvoja ljubav veća od naših neuspjeha.

Uspori nas. Podsjeti nas na svoju veliku ljubav i milost. Nauči nas da volimo svoje obitelji jer si Ti nas volio prve.

Mi Ti predajemo naše dane s našim obiteljima znajući da ćeš raditi dobre stvari za svakog člana i da ćeš dobiti slavu. Daj da budemo obitelj koja će Te voljeti na ispravan način. Amen. (Autorica: Ashley Hales; Izvor: Ibelieve.com)

Molitva za zaštitu obitelji

Molitva za zaštitu obitelji

Ako ne znate kako biste molili za svoju obitelj, ova molitva za zaštitu obitelji vam može poslužiti kao dobar primjer. Bog vas može sačuvati od zla! 

Svemogući, milosrdni Bože, Ti vladaš čitavim svemirom i držiš konce moga života i živote mojih najmilijih u svojim rukama. U svome milosrđu imaš srce za nas, male ljude.

Bože, želim Ti zahvaliti na svemu što je moja obitelj danas primila od Tebe. Nismo oskudijevali i opet si se pobrinuo da naše potrebe za toplim domom, hranom i odjećom budu podmirene.

Bože, kada se oslanjamo na Tebe, nismo ostavljeni. Ti si divan Otac! Pomozi da svakoga dana iznova tražimo Tvoju blizinu.

Hvala Ti što nas odgajaš, okružuješ svojom prisutnošću i daješ nam svima utočište pod sjenom Tvojih krila.

Doista, čuvaš nas od svakoga zla i ne dopuštaš sotoni da nas uništi. Hvala na Tvojoj zaštiti!

Molim Te da i nadalje usmjeravaš naše korake i vodiš nas putem koji vodi u Kraljevstvo nebesko.

Zahvaljujem Ti za svakoga člana moje obitelji. Oni su poseban dar za mene i pomozi da uvijek budem svakome od njih na blagoslov.

Daruj mi srce koje je osjetljivo za potrebe bližnjih i učini me milosrdnom i požrtvovnom osobom. Amen!

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJI ČLANCI