NaslovnicaŽivotKako možemo naučiti ''uvijek se radovati'' usred tuge?

Kako možemo naučiti ”uvijek se radovati” usred tuge?

Kako možemo naučiti ”uvijek se radovati” usred tuge? Kako biti zadovoljni unatoč ružnim okolnostima? Autorica ovog članka će vam otkriti predivne istine.

Prije devet godina ovaj mjesec, moj tata je otišao doma i sada je s Gospodinom. Jedna od najljepših uspomena koje imam o njemu je uspomena o njegovoj ljubavi prema duhovnim himnama.

Bez obzira na to je li popravljao stvari oko kuće ili vodio crkveno pjevanje nedjeljom ujutro, sjećam se kako se tatin snažan bariton čuo za vrijeme slavljenja. Jedna od njegovih omiljenih himni bila je himna Horatija Spafforda „Dobro je“. Čak i sada, mogu zamisli kako pjeva s velikim užitkom:

„Kada mir poput rijeke krene mojim putem, kada tuga poput mora počne bujati, bez obzira na sve naučio si me da kažem, „dobro je dobro je, s mojom dušom“.

Meni kao djetetu te riječi himne nisu značile puno toga. Nisam ništa znala o nabujaloj vodi tuge u životu u ovome palom svijetu. No sada, mislim da znam zašto je „Dobro je“ bila omiljena himna mog tate.

Sama sam iskusila bol i tugu; sama sam iskusila gubitak i patnju. No isto tako sam iskusila i radost usred tugovanja. Otkrila sam, kao što je moj otac vjerojatno znao, da je moguće u isto vrijeme osjećati se tužno i biti sretan; kao što je apostol Pavao rekao „biti tužan, a uvijek se radovati“. (2. Korinćanima 6, 10)

Kako možemo iskusiti ove oprečne osjećaje u isto vrijeme? Kako možemo naučiti ”uvijek se radovati” usred tuge? Sigurno je da nam treba snaga Duha Svetoga. No Biblija nas uči da njegujemo radost usred tuge tako što ćemo svakodnevno gledati u dobre darove od Boga. (Propovjednik 2, 24-26)

Svakoga dana, naš nebeski Otac daje utjehe za tugu koju ćemo taj dan iskusiti kao i blagoslove za radosti toga dana. Sreća u Gospodinu dolazi dan za dan.

1. Nemojte željeti da je ”jučer”.

Čežnja za ”dobrim starim vremenima” ili želja za ”stvarima kako su bile prije” će onemogućiti da vam Bog da dar radosti danas. Da kažem nešto o nostalgiji: ona je vrlo često maska za nezadovoljstvo s onim što nam Bog daje danas.

Ako živimo u prošlosti i ako želimo da stvari budu kao što su bile prije, ako čeznemo za nekim blagoslovima koje više nemamo, propuštamo radost i užitak o onome što Bog ima za nas danas. Zato nas Salomon upozorava: „Ne pitaj zašto su negdašnja vremena bila bolja od ovih, jer to nije mudro pitanje“. (Propovjednik 7, 10)

VIDI OVO: RADOST DOLAZI OD BOGA: Sedam izvora radosti koju ništa ne može uzdrmati

Često zaboravljamo da je i prošlost imala svojih tuga. Isto smo tako skloni zaboraviti Božju milost koja nas je održala kako bismo prošli kroz te tuge. Ako nas sadašnje nevolje žestoko pritišću, u iskušenju smo pomisliti da je život bio bolji prije ovog iskušenja. No čežnja za prošlošću ne vodi niti do mudrosti niti do radosti. Stoga, nemojmo čeznuti za ”jučer”, već mudro zahvalimo Bogu za današnje milosti, koje su svaki dan nove. (Tužaljke 3, 21-23)

2. Nemojte čeznuti za ”sutra”.

Ponekad pokušavamo pobjeći današnjim teškoćama tako što zamišljamo sretniji život sutra. Naš impuls nam govori kako bi se stvari trebali uskoro popraviti i da ćemo nakon toga i mi biti radosni. Fantaziramo o tome da su sukobi čarobno izmireni, bolesti koje su čudesno izliječene, poslovi dovršeni i da su sva djeca odrasla.

Običavamo razmišljati ovako:

– Kada konačno diplomiram, onda ću biti sretan/sretna.

– Kada se vjenčam, onda ću biti zadovoljan/na.

– Ako budem imao/la dijete, tada će moj život biti cjelovit.

– Nakon što odgojim svoju djecu, osjećat ću se odmorno.

– Ako preživim svoj život s tinejdžerima, onda ću biti slobodan/slobodna.

– Nakon što prođem kroz ovo iskušenje, moj će život biti dobar.

Nije istina! Sutra možda neće imati nevolje od ”danas”, ali će imati svoje nevolje. (Matej 6, 34) Ako stalno zamišljamo budućnost bez nevolja, onda propuštamo radost koju Bog ima za nas danas! Svakome danu je dovoljna njegova nevolja i svakome danu su dovoljni Božji milosrdni darovi radosti. (Jakovljeva 1, 17)

3. Danas živite s očekivanjem.

Ako živimo za budućnost ili se držimo prošlosti, današnje će nas nevolje osakatiti i bit ćemo pokradeni za današnje blagoslove. Ne možemo zanemariti ovaj dobro poznati biblijski poticaj: „Ovo je dan što ga učini Jahve: kličimo i radujmo se njemu“! (Psalam 118, 24)

VIDI OVO: Izgubili ste radost? Bog vam je može vratiti, a ovih 10 biblijskih stihova vam mogu pomoći

Kako da se radujemo te budemo zadovoljni u danu ispunjenom nevoljama? Tako što ćemo slijediti psalmistov primjer molitve i očekivanja Božjih blagoslova: „Osvrni se na glas mog prizivanja, o Kralju moj i Bože moj, jer tebe vruće zazivam“! (Psalam 5, 3)

Kada se probudim i vidim nevolje oko sebe, nakon što ih predam Bogu u molitvi i čekam Njegove blagoslove u danu, neprestano budem iznenađena i očarana Božjom dobrotom, a moje se srce ispuni radošću koja nadilazi svako razumijevanje.

U tuzi, ali radosnija nego ikada prije Elizabeth Elliot naučila je ovu lekciju u svome životu.

„Želim odmah reći da sam zasigurno ”iskusila radost”. Ne mogu zamisliti život koji je bio ljepše blagoslovljen od svog. Vjernost Oca punog ljubavi, to je ono što sam otkrila, svakoga dana svakog tjedna, svake godine, a s vremenom postaje sve bolje“. („Imajte ponizno srce“, 73)

4. Prisjetite se najboljeg od svih dana.

No što ako se molimo i čekamo, a ne pojavi se nikakav blagoslov za nevolju današnjeg dana? Trebamo se vratiti na mjesto gdje smo dobili najbolji dar od svih. Jednoga dana, prije više od dvije tisuće godina, Bog je poslao svog savršenog Sina da umre za naše grijehe. On je uzeo na sebe našu najveću nevolju; Božji gnjev kojeg smo zaslužili. On je nosio svu našu tugu i podnio je naše žalosti, iste one koje mi danas tako često osjećamo. (Izaija 53, 4)

VIDI OVO: 5 stvari koje kršćanin u nevolji treba znati

Bez obzira na to s kakvom nevoljom se danas susretali, još uvijek s velikim oduševljenjem, možemo pjevati ovu radosnu istinu:

„Moj grijeh, oh blaženstvo te božanske misli, moj grijeh, ne djelomično već u cijelost, pribijen je na križ i on više nije na meni. Slavi Gospodina, slavi Gospodina, o moja dušo“.

Autorica: Carolyn Mahaney; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org