Kako se nositi s lažnim optužbama?

Kako se trebamo nositi s lažnim optužbama kojima zlonamjerni ljudi pokušavaju narušiti naš ugled? Evo što trebamo činiti!

Istražite sebe

Prva stvar koju se trebate pitati kada ste optuženi je: ima li ikakve istine u tome? U optužbi može biti nečega što nije točno i to može biti previše naglašeno što može dovesti do toga da optužbu u cijelosti odbacimo. No dobro je poniziti se i razmisliti: je li išta od toga istina? Postoji li nešto što bih trebao promijeniti ili zbog čega bih se trebao kajati? To je vrlo teško kada smo optuženi, ali je vrlo važno.

Biblija kaže: „Podmuklije od svega je srce. Jedva popravljivo, tko da ga pronikne“? (Jeremija 17, 9) Na temelju toga mi vrlo lako možemo podcijeniti grijeh u našim vlastitim životima. Biti optužen je prilika istražiti vlastiti život u vezi onoga što je pogrešno.

Odite optužitelju

Onda kada možemo sa sigurnošću reći da je optužba lažna, iduća stvar koju trebamo učiniti jest da odemo do onoga tko nas je optužio. Ako je optužitelj kršćanin, Isus nam to zapovijeda. U drugim slučajevima to je isto dobra ideja: „Pogriješi li tvoj brat, idi i pokaraj ga nasamo“. (Matej 18, 15) Ako ovo ne riješi problem, ako je optužitelj u istoj crkvi trebate otići crkvenom vodstvu (vidi Matej 18, 16 i 18).

VIDI OVO: Prva stvar koju trebamo učiniti kada nas netko povrijedi

Savjet od apostola Petra

U ovome trenutku kada znate da ste pogrešno optuženi, a osobni razgovor nije razriješio problem vrlo je lako da postanemo ogorčeni i da uzvratimo. Vaš ugled je odvučen u blato! Ipak, apostol Petar daje neke vrlo dobre savjete za ovakve situacije.

Kada se branite činite to „ali blago i s poštovanjem, dobre savjesti da oni koji ozloglašuju vaš dobar život u Kristu, upravo onim budu postiđeni za što vas potvaraju“. (1. Petrova 3, 16) Ako ostanete mirni, u svakome slučaju za lažne optužbe će se dokazati da su lažne, a optužitelji će izgledati loše.

Blagoslovite svoje optužitelje

Gospodin Isus nas čak želi odvesti na iduću razinu. Osim da ostanemo smireni i da ne uzvraćamo mi trebamo blagoslivljati svoje napadače: „Blagoslivljajte one koji vas progone; blagoslivljajte ih i ne proklinjite ih“. (Rimljanima 12, 14) Mi bismo trebali moći to činiti jer znamo da je Bog jedini koji će suditi svako zlo djelo tako da mi to ne moramo činiti (vidi Rimljanima 12, 19).

Poseban slučaj velike radosti

Postoji jedan poseban slučaj lažne optuženosti koji bi nam trebao donijeti veliku radost; to je ako smo pogrešno optuženi jer slijedimo Isusa. Jer Isus je rekao: „Blago vama kad vas – zbog mene – pogrde i prognaju i sve zlo slažu protiv vas! Radujte se i kličite: velika je plaća vaša na nebesima! Ta progonili su tako proroke prije vas“! (Matej 5, 11-12)

Ako se na ovaj način nosite s lažnim optužbama onda ste dohvatili priliku koju vam je Bog dao da rastete kao kršćanin.

Autor: Marten Visser; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net