10 znakova da vas kontrolira pohlepa

Kontrolira li vas pohlepa? Obratite pozornost na slijedeće znakove jer je moguće da ih uopće niste svjesni!

Pohlepa, sebična i pretjerana žudnja za više nečega nego što je potrebno, prema rječniku Merriam-Webster, može se ušuljati u stražnji ulaz naših srca te može brzo preuzeti naše dobronamjerne želje velikodušnog davanja, u ljubavi i miru Isusa Krista.

Biblija nas upozorava na to da je đavao lažljivac i da je lukav, ali ne možemo sve naše sklonosti potpadanja pod kušnje pripisivati njemu.

Prije nego što se proširi i iskvari naše temelje, u nastavku slijedi deset znakova, koji pokazuju da nas kontrolira pohlepa.

1. Okrivljavanje

Lakomac zameće svađu, a tko se uzda u Jahvu, uspjet će.“ (Izreke 28, 25)

Kada opazimo da smo izolirani i da za našu situaciju okrivljavamo druge, to je pokazatelj da se trebamo okrenuti Bogu i zamoliti Ga neka nam pokaže koja je naša uloga u tom sukobu. Prilikom skupljanja onoga što može pomoći za našu stranu, možemo izgubiti našu unutrašnju sposobnost opažanja onoga što bacamo preko neprijateljskih linija. „No oni koji vjeruju u Gospodina će uspjeti.“ Najbolji lijek za sukob jest moliti se i kajati se za naš dio krivice. Primjećujemo nedostatke na drugima vrlo lako, jer su to možda stvari i s kojima sami imamo problema. Svaki puta kada želimo okriviti nekog drugog, to je jasno upozorenje da trebamo analizirati sami sebe.

2. Nikada dovoljno

Klonite se i čuvajte svake pohlepe: koliko god netko obilovao, život mu nije u onom što posjeduje.“ (Luka 12, 15)

Lako je biti uvučen u grijeh gomilanja. Čak i najmanja plaća može biti potrošena na stvari koje nam nisu potrebne. Opasnost koja se javlja kod gubitka smisla o važnosti novca jest da ignoriramo obilje blagoslova u našim životima, dok u isto vrijeme želimo imati sve više. Impulzivno kupovanje cesta je koja vodi prema pohlepi.

U određenim dijelovima svijeta ljudi gladuju i nije im dostupna pitka voda. Prisjećanje na ovakve stvari može nam pomoći u vezi kontroliranja potrošnje našeg novca. Umjesto kupovine nepotrebnih stvari, taj bismo novac možda mogli dati nekome kome je on zaista potreban.

3. Davanje s osjećajem krivnje

Da, vi farizeji čistite vanjštinu čaše u zdjele, a nutrina vam je puna grabeža i pakosti.“ (Luka 11, 39)

Ako su naši džepovi neprestano prazni, možda imamo problem s pohlepom. Dobro je davati novac za desetak, no što je sa željama naših srca, koje se odnose na impulzivno davanje drugima?

Življenje od plaće do plaće stvarnost je za mnoge. No možda mi možemo ovo djelomično promijeniti tako što ćemo biti spremni na davanje, kada se za to ukaže potreba. Pripremanje novca kojeg ćemo izdvojiti unaprijed, izvrstan je model vesele velikodušnosti.

Pohlepa za novcem je izvor svih zala što to znači voljeti novac
Foto: Pixabay

4. Opravdavanja

„…te čine što ne dolikuje.“ (Rimljanima 1, 28)

Ako potiče na izgovor, to bi mogla biti pohlepa. Nitko neće ispitivati naše motive kada plaćamo račune, no zbog čega se ljutimo na naše supružnike ako oni samo spomenu naše korisničke račune na internetskim trgovinama?

Često prebacujemo s jedne teme na drugu ono što želimo poreći. Vježbajte priznavanje nerazumnih kupnji. Samo priznavanje istoga početak je iscjeljenja. Skrivanje naše pohlepe je prijevarno. Tako jedan grijeh vodi do drugoga; od pohlepe, do laži, ljutnje koja se javlja kao način opravdavanja naših pogrešaka.

VIDI OVO: Kako mogu znati jesam li pohlepan?

5. Tračanje

„…klevetnici su.“ (Rimljanima 1, 30)

Tračanje može biti pokazatelj pohlepe. Uzimanje slobode svrstavanja nekoga s našim agendama je vrlo opasno. Uspoređivanja i tračanje blisko su povezani kada su izgovoreni naglas. Gledajte kako jedno vodi do drugoga:

„Pa, kupila je te naušnice u trgovini. Njezina kćer ih ima, stoga bi trebala imati i moja. Ona ostaje kod kuće, pa bih trebala i ja.“

Kada uspoređujemo ono što mi posjedujemo s onime što posjeduju drugi, dopuštamo rasplamsavanje pohlepe i nestvarnih želja. Božji planovi za naše živote su punina i blagoslovi. Bog nam daje sve što nam je potrebno i daje naputke zahvalnom srcu. Stvaranje popisa onoga za što smo zahvalni pomaže u sprječavanju ovakve vrste boli srca. Pogledajte razliku:

„Tako sam zahvalna na… Mi smo tako blagoslovljeni zbog toga što imamo…“

Prestat ćemo se uspoređivati kada se usredotočimo na ono čime smo već blagoslovljeni.

6. Ponos

„…puni svake nepravde, pakosti, lakomosti, zloće; puni zavisti, ubojstva, svađe, prijevare, zlonamjernosti; klevetnici, mrzitelji Boga, drznici, oholi, puni bludnosti, lakomi, izmišljači zala, roditeljima neposlušni, nerazumni, nevjerni, bešćutni, nemilosrdni.“ (Rimljanima 1, 29-31)

Ponos može biti uzrok mnogih problema naših srdaca, no umišljenost je blizak prijatelj ponosu. Preuzimanje zasluga za darove koje nam je Bog dao pokazatelj je pohlepe.

Bog svakome od nas daje darove i talente. Blagoslivlja nas iznad onoga što zaslužujemo. Riješimo se pohlepe tako što ćemo se prisjetiti Kristove žrtve na križu koju je učinio za nas, kao i dara milosrđa, zbog kojeg je svatko onaj tko Krista prihvati za svoga Spasitelja. Težak rad uz korištenje darova koje nam je Bog dao odaje čast Bogu, a nama pruža mir.

7. Neposlušnost

„…roditeljima neposlušni.“ (Rimljanima 1, 30)

Kada tražimo nekoga s kime ćemo se vjenčati, jedan od najboljih savjeta koje možemo dobiti jest da obratimo pozornost na to kako se osoba ponaša prema svojim roditeljima. Netko tko nema osnove poštovanja prema svojim roditeljima definitivno ima problem s pohlepom.

Djeca nisu jedina koja jasno bivaju neposlušna svojim roditeljima. Oni koji su bili prije nas nose mudrost od hodanja s Kristom, koju mi trebamo poštovati i kojoj trebamo odavati čast, a to se posebice odnosi na roditelje.

Za odustajanje od svađe ili forsiranja svog pravila, iz poštovanja prema starijima i roditeljima, potrebna je disciplina i nesebičnost. To puno toga govori o nama i o tomu da vjerujemo da će nas Bog braniti, kao što kaže da hoće. Kao kršćani, pozvani smo na poslušnost našem Ocu, bez obzira na to razumijemo li zašto ili ne. Ne radi se o borbi za moć, nego o povjerenju srca.

VIDI OVO: Pohlepa – grijeh koji vam može uništiti život

8. Nema mjesta

Kada nam ponestane vješalica za odjeću, to je pokazatelj da se pohlepa možda ušuljala u naše ormare. Pretrpana smočnica mogla bi biti pokazatelj istoga, kao i garaža u koju više ne možemo parkirati automobil, podrum u koji više ne stane stvari ili dječje sobe, kroz koje više ne možemo prolaziti, a da se ne spotičemo o stvari.

Naši domovi odražavaju stanja naših srca. Važno je uzeti vrijeme i riješiti se onoga što nam više ne treba. Nepotrebne stvari možemo donirati nekome tko je u potrebi. Fizičko odvajanje od materijalnih stvari zdrav je način kako naša srca možemo držati pod kontrolom. Ako vam je ovo teško, to je pokazatelj da je vrijeme za oproštaj od nekih materijalnih stvari.

9. Neosjetljivost

Zapadno društvo etiketira osjetljivost kao slabost. Biblija upozorava protiv ovakvog etiketiranja: „Kojim, bez višega osjećaja, predadoše se razuzdanosti, da čine svaku nečistoću u pohlepi.“ (Efežanima 4, 19)

Riječ osjetljivost, kada se prevodi natrag na grčki jezik, u kojem su ovi stihovi izvorno napisani, znači u kontekstu: ”prestati osjećati bol ili tugu”. To isto tako znači biti ravnodušan. Ako primijetimo da potrebe drugih ili preobilnost naših blagoslova na nas ne ostavlja nikakav učinak, to znači da se pohlepa sigurno nastanila u našim srcima.

10. Utjecaj

Imaju obličje pobožnosti, ali snage su se njezine odrekli. I njih se kloni!“ (2. Timoteju 3, 5)

Pavao nas više puta u Novome zavjetu upozorava na svjesnost toga u kakvom se društvu nalazimo, kao i na moć utjecaja koju to društvo ima na nas. Kada se okružujemo s pohlepnim ljudima, to će svakako utjecati i na naša srca.

Trebamo biti sigurni da su istine, na temelju kojih živimo naše svakodnevne živote, u skladu s onime što kaže Božja Riječ. Najbolji način kako možemo pohlepu držati podalje od naših srca jest kroz svakodnevno čitanje Biblije. Ljubav nas uvijek može usmjeravati na bolji način. Kada smo usredotočeni na Krista, pohlepa neće moći pustiti trajno korijenje u našim srcima.

Autorica: Meg Bucher; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!