4 načina kako obnoviti prekinutu vezu ili odnos

Obnoviti prekinutu vezu ili odnos može biti vrlo teško, ali se na kraju uvijek ispostavi vrijednim truda. Bog vam u tome može pomoći.

Da znate koliko često poželim da živimo u savršenom svijetu gdje bi isprika, bombonjera ili cvijeće moglo obnoviti bilo koji odnos. Ali, mi znamo da je u stvarnom svijetu potrebno puno više da bismo iskusili emocionalno i uzajamno ozdravljenje.

Romantične veze često mogu biti „zapetljane“ i teške za obnoviti, ali to je samo zato što su zaista dragocjene i sačinjene od osjetljivih „stvari“  – kao što su povjerenje, poštovanje i komunikacija – koje iziskuju njegovanje.  Popraviti prekinutu vezu može biti vrlo teško, ali se na kraju uvijek ispostavi vrijednim truda.

Heb 12, 14 kaže: „Nastojte oko mira sa svima! I oko posvećenja bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina!“

Svetost i mir ne idu jedno bez drugoga. Često je upravo naša grešna priroda ta koja uništava naše zemaljske odnose. Kako bi se dogodila obnova istih, prvo je potrebna Isusova pravednost.

Možda ste upravo sada u nekom prekinutom odnosu s nekim. Ovdje se nalaze 4 načina na koja možete zamoliti Boga da vam pomogne obnoviti isti.

1. Predajte svoju bol Bogu.

Dok je još uvijek prisutna bol, teško je krenuti dalje na bilo koji način. Kako bi se dogodilo ozdravljenje, prvo mora nestati bol. Mi smo ljudi često skloni prebaciti tu bol na druge ljude, ali tako samo povrjeđujemo druge. Najbolje što možemo učiniti jest predati tu bol Isusu koji je sve naše boli uzeo sa sobom na križ. Psalam 55,23 kaže: „Povjeri Jahvi svoju brigu, i On će te potkrijepiti: neće dati da ikada posrne pravednik.“

2. Prihvatite svoje pogreške i oprostite samome sebi.

Kada iz nekog odnosa izađemo povrijeđeni, za to nije kriva samo druga osoba. I mi smo vrlo vjerojatno činili pogreške. Shvaćajući to, važno je prihvatiti svoje pogreške i promisliti o istima te početi opraštati samome sebi za sve ono što smo možda učinili krivo.

3. Oprostite drugoj osobi.

Tajna opraštanja drugima leži u shvaćanju da je nama samima oprošteno što smo povrijedili vlastiti odnos s Bogom. Efežanima 4, 32 kaže: „Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni, praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“

Budući da je nama Isus oprostio, sada smo osnaženi Njegovim Duhom kako bismo hodili u ljubavi, miru i opraštanju drugima.

4. Budite strpljivi.

Kako god, istina je da se oporavak od prekinutog odnosa ne događa preko noći. Ponekad su stvari koje smo učinili preozbiljne da bi sve tako brzo sjelo na svoje mjesto. Stoga moramo biti strpljivi i uporni dok želimo popraviti prekinuti odnos. U pravo vrijeme, stvari će se posložiti. Možda će to potrajati nekoliko dana, tjedana, mjeseci pa možda čak i godina. Ali ono za što vrijedi umrijeti je vrijedno i obnavljanja, i Isus je umro za nas kako bi nam pokazao vrijednost obnavljanja odnosa s drugima.

Autor: Patrick Mabilog; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: