NaslovnicaŽivotKako ostaviti prošlost iza sebe i krenuti prema naprijed?

Kako ostaviti prošlost iza sebe i krenuti prema naprijed?

„Vi ste spremni ostaviti prošlost iza sebe i krenuti prema naprijed, znam to“

„Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.“ (Efežanima 4,31-32). 

„Možeš nastaviti gledati u prošlost i pustiti ljutnji zbog onoga što je tvoj suprug rekao ili kako je reagirao ili što je učinio da te ispuni gorčinom, ili možeš nastavit’ dalje. To je izbor. I vjeruj mi, bila sam tamo i vidjela sam kako to uništava brakove“, rekla je moja najbolja prijateljica mučeći se da pomakne veliku torbu s puta.

Christine me nazvala da vidi mogu li joj pomoći potražiti veliki, crveni, metalni svijećnjak za koji je čvrsto mislila da je u njezinoj garaži. Ona je živjela odvojeno od supruga gotovo godinu dana prije nego su se pomirili. Ako je tko znao nešto o braku, teškim odabirima i onome kroz što sam i ja prolazila, bila je to ona. 

Nisam mogla zamisliti ne gledati na prošlost. U njoj je ležao ostatak ratom uništenog srca punog slomljenih obećanja, kratkih riječi i dubokih rana koje su nanijela nepromišljena djela mog supruga. Znala sam da on nije jedini krivac, i ja sam bila kriva za iste stvari, ali su se nekako njegovi prijestupi činili gorima. To je stvar u vezi ogorčenosti. Ogorčenost može biti teško dijagnosticirati u našim životima jer iskrivljava našu percepciju. 

Kasnije tog tjedna smo otišli na obiteljski odmor u Idaho Springs, Colorado. Dok smo lutali ulicama za oči mi je upala jedna trgovinica na uglu. Gledali smo te sitnice, riječno kamenje i zlato budala. U stalku su bile zatvorene srebrne narukvice i ogrlice, a tada mi je jedan komad srebra zgrabio pažnju. 

VIDI OVO: Gorčina u braku: 4 načina na koja je možete nadvladati

Ostaviti prošlost iza sebe i krenuti naprijed

Vlasnik trgovine je to odmah prepoznao. 

„Vi ste spremni ostaviti prošlost iza sebe i krenuti prema naprijed, znam to“, rekao je. 

Izmjerio je moj palac prije nego je na njega stavio srebrni prsten. On se uvio oko mog prsta, vrh mu je bio usmjeren na jednu stranu, a urezana pera na drugu. 

Tada je rekao nešto zbog čega mi je srce stalo: 

„Strijele se ispaljuju iz prošlosti. One se izvlače iz prošlosti, a tada kreću prema naprijed sa spretnošću i preciznošću u budućnost. Nema gledanja prema natrag“, rekao je dok mi je nježno držao ruku i gledao me u oči. 

Iznenađena, pitala sam se može li on vidjeti moje tajne, moje žaljenje i bolove. Prošaptala sam tihu zahvalu dok je moj suprug platio prsten i odveo nas van iz trgovine. 

Riječi tog vlasnika trgovine ostale su sa mnom i neprestano mi se vrtjele po glavi tu noć. Kako je mogao reći nešto što je dotaknulo unutarnje dubine mog srca? Nazovite to dobrom prodajnom „spikom“, ali se ja pitam je li bila riječ o božanskoj intervenciji. 

Biblija u Efežanima 4,31-32 kaže da se trebamo riješiti sve ogorčenosti, da ju trebamo ostaviti iza sebe. Ogorčenost započinje kao mala infekcija koja ulazi u tijelo kroz ranu. Rana je možda mala, no, ako se ne liječi može imati razorne posljedice. Ona može uništiti vašu vjeru, vaše povjerenje u Gospodina te može uništiti vaš brak. Ona može započeti kao kritična riječ, nesporazum, žustra svađa ili pretpostavljanje namjera vašeg supružnika. Opasno je pretpostaviti da znamo koja je unutarnja motivacija našeg supružnika – često je to mjesto na kojem se ranimo. 

Kada se s ranom ne obračuna biblijski, onda dolazi do razočaranja. Posljedica je ljutnja koja se nakupi u našim srcima. Tada ožiljci neopraštanja okamene naša srca. 

Kako znate obračunavate li se s ogorčenošću? Ovo je nekoliko pitanja koja si trebate postaviti: 

  • Jeste li hladni prema svom supružniku? 
  • Kada razmišljate o specifičnoj situaciji (ili razgovoru) nestaje li vaša radost? 
  • Razmišljate li potajno o osveti ili odmazdi? 
  • Želite li da vaš supružnik iskusi bol koju ste i vi iskusili? 
  • Držite li se neopraštanja? 

Dobra vijest je da niti jedan sljedbenik Isusa Krista ne mora biti ogorčen. Bez obzira na prijestup, bol ili nepravdu, vi možete iskusiti iscjeljenje u vašem braku. Možda će biti potrebno vrijeme, savjetovanje ili posjet pastoru. 

Taj je prsten još na mome prstu te me podsjeća da se krećem prema naprijed, da držim oči na meti Krista u svim stvarima, ali posebno u svom braku. On je podsjetnik na izazove, negativne osjećaje i kako me život može nastojati zauzdati. No jednom kada otpustim osjećaj boli, neopraštanja i ogorčenosti – ja sam usmjerena ravno prema bogatoj radosti u budućnosti. 

Autorica: Heather Riggleman; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com