Kako nam Bog govori? Vjera zadire u područje nadnaravnog. Iskusno duhovno uho će čuti i prepoznati glas Gospodnji.

U Ivanu 10,27, Isus kaže : „Ovce moje slušaju glas moj; i ja ih poznajem, i one me slijede.“ Primijetite da kaže kako njegove ovce, a ne janjad, čuju njegov glas i slijede ga.

Koja je razlika između ovaca i janjadi? Zrelost. Zrela vjera jest ta koja sluša i prepoznaje glas Pastira, Isusa Krista, Gospodina našega, i slijedi ga.

Duhovno gledano, zrelost ne mora doći s vremenom i godinama. Postoje mnogi u Kristu koji su otkupljeni već mnogo godina, ali još uvijek mogu podnijeti samo mlijeko, a ne meso Riječi. Njih se mora hraniti na bočicu, i ne mogu ili ne žele hraniti svoju vjeru. Zašto? Tjelesnost. Ako ne umremo našoj grešnoj prirodi i sebičnim željama, ne možemo se duhovno razvijati, a naša će duhovna osjetila, poput naše sposobnosti da čujemo njegov glas, biti zakržljala.

Postoji nekoliko načina kako nam Bog govori:

  1. Kroz Njegovu Riječ.
  2. Kroz unutarnji glas.
  3. Kroz zvučni glas.

Kada prijeđemo iz legalizma na stvarni odnos s Gospodinom, On će komunicirati s nama dok smo u zajedništvu s Njim u Njegovoj Riječi. U Psalmu 119,105 kaže: „Tvoja je riječ nozi mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.“

VIDI OVO: 10 načina kako nam Bog danas govori

Unutarnji glas je još jedan od načina putem kojeg Duh razgovara s nama, i to pronalazimo u Izaiji 30,21: „I uši će tvoje čuti riječ iza tebe gdje govori: »To je put, njime idite«, i ako skreneš udesno i ako skreneš ulijevo.“ To je jedan od najčešćih načina na koje nam govori.

Putovala sam vlakom s prijateljicom po stranoj zemlji, i dok smo razgovarale, čula sam da mi je Gospodin putem unutarnjeg glasa rekao: „Čovjek koji sjedi preko puta vas, vas prati.“ Moja prijateljica nije bila svjesna onoga što mi je Gospodin upravo rekao. Dok je ona nastavila govoriti, bacila sam pogled i vidjela da nas ovaj čovjek doista prati.

S vremena na vrijeme, On će nam također govoriti zvučnim glasom kao što je govorio Mojsiju u gorućem grmu (vidi Izlazak 3,4). U različitim prigodama Gospodin me je probudio iz sna tako što je glasno šaputao moje ime ’Becky’. Fizički mogu osjetiti dašak Njegovog glasa u mom uhu, kako mi daje jasne upute o tome što trebam učiniti u tom trenutku, i u nadnaravnom svijetu mi otkriva stvari koje se događaju.

U 1. Samuelovoj 3 čitamo o dječaku po imenu Samuel, koji čuje glas koji ga poziva, ali on taj glas ne prepoznaje. Bila je potrebna Elijeva zrelost kako bi Samuela naučio tko ga je to zvao i kako da odgovori na Gospodnji glas.

Vrlo je važno da naučimo naše duhovne uši da čuju i prepoznaju glas Gospodnji. Da bismo to učinili, moramo poznavati Božju Riječ. Što više poznajemo Riječ, to više razumijemo Njega i Njegove putove, te se možemo zaštititi od glasova koji nas mogu odvesti na pogrešnu stazu. Gospodin nikada neće ići nasuprot svojoj Riječi. Ovo je važno razumjeti kada učimo kako prepoznati Njegov glas. U Mateju 13,9, Isus kaže: „Tko ima uši da čuje, neka čuje!“

VIDI OVO: 10 stvari koje vam Božji glas nikada neće reći

Postoje tri izvora koja bi mogla govoriti našim duhovnim ušima:

  1. Božji glas
  2. Glas Sotone
  3. Glas ljudskog rasuđivanja

Božji glas je uvijek častan i vjeran Riječi Božjoj. On daje slobodu slušatelju i nikada ne radi kompromise u odnosu na Božju Riječ. U Hebrejima 4,12 kaže: „Jer živa je riječ Božja, i djelotvorna, i oštrija od svakoga dvosjekloga mača; i prodire do razdiobe i duše i duha, i zglobova i moždine, te prosuđuje misli i nakane srca.“ U Ivanu 8,32, Isus kaže: „…i upoznat ćete istinu, i istina će vas osloboditi.“

Sotonin glas obmanjuje; on izvrće Božju Riječ dovoljno da zvuči privlačno i prihvatljivo ljudskom tijelu. U Ivanu 8,44b, Isus u vezi Sotone kaže: „On bijaše čovjekoubojica od početka i ne stajaše u istini jer istina nije u njemu. Kad govori laž, od svojega govori jer je lažac i otac laži.“

Glas našeg ljudskog rasuđivanja temelji se na naših pet osjetila i na našim emocijama, i ograničen je na ljudski intelekt. U Izrekama 28,26a kaže: „Tko se uzda u srce svoje, bezuman je; a tko hodi u mudrosti, spasit će se.“

VIDI OVO: 7 znakova da vam Bog govori, a vi ne slušate

Duhovno zrelo uho čuje i zna glas našeg Gospodina. Ono nas štiti od glasova koji nas usmjeravaju na pogrešnu stranu i naučeno je slijediti volju Duha Božjega u svakoj situaciji.

Autorica: Becky Dvorak; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Charismanews.com