Kako pobijediti loše raspoloženje?

Ako ste loše raspoloženi, to je upravo vrijeme da sami sebi propovijedate evanđelje. U takvim trenucima, bilo da se radi o prolaznom raspoloženju, ili vašem trajnom problemu bezvoljnosti, Radosna vijest je pravo osvježenje.

Sjetite se Kristove žrtve za vas, i dozvolite toj istini da vam ispuni um i srce jer upravo je to najveća istina ikada u cijelom svemiru. Sjetite se da ste grešnik koji zaslužuje Božji gnjev. Sjetite se da je sam Bog uzeo obličje tijela i došao na ovaj svijet da bi preuzeo sve vaše grijehe i osudu. Sjetite se da je Isus pretrpio Božji gnjev umjesto vas, da je otišao u smrt koju vi zaslužujete, da je pobijedio grijeh i smrt, i uskrsnuo, i da je sva Njegova pravednost dana vama. Neki ljudi kažu da kad ste loše volje, trebate meditirati. Oni su potpuno u pravu, no umjesto pražnjenja uma istočnjačkom meditacijom, potrebno vam je ispunjenje uma biblijskom meditacijom. Čitajte Bibliju, i meditirajte, razmišljajte što vam Bog želi reći.

Nakon što ste sebi propovijedali evanđelje, sada možete mrzovoljnost nazvati pravim imenom. To je grijeh. To je upravo onaj grijeh zbog kojeg je Isus morao umrijeti. Ne postoji opravdani razlog za mrzovoljnost. Biti mrzovoljan znači biti ljut, zlovoljan, osoran i svadljiv. Postajete mrzovoljni onda kad život ne ide onim tokom kojim biste vi željeli, ili kad krivite druge jer su poremetili vaše planove. Možete se čak i probuditi mrzovoljni bez ikakvog razloga.

U Efežanima 4,26 nalazimo stih: “Srdite se, ali ne griješite!”, ali ovo se odnosi na pravednu srdžbu, a ne pravednu mrzovoljnost jer ona kao takva niti ne postoji. Isus je bio ljut i ogorčen na mjenjače novca u Hramu i na učenike koji su branili djeci da mu se približe. No, On nije bio mrzovoljan. Jednostavno rečeno, mrzovoljnost je grijeh. Kad to shvatite, više nećete pronalaziti izgovor, nego ćete se staviti u poziciju da nešto učinite, i da se s tim suočite potpuno ispravno, a jedini ispravan način je da tražite oprost od Boga za taj grijeh. Sve što trebate učiniti je predati to Kristu, da On to promijeni u vama. Jer vi ne želite biti mrzovoljni, već želite biti ispunjeni ljubavlju. Dakle, sve što vam treba je Isus Krist. Zato dođite pred Njega i predajte mu vaš problem. Predajte mu sve!

Približili ste se evanđelju, nazvali ste to grijehom, i tražili ste za to oprost. Sada je vrijeme da pronađete uzrok tomu, ili bolje rečeno, dozvolite Kristu da za vas pronađe uzrok i osvijetli najtamnija mjesta u vašem srcu. Najčešće se radi o povredi kao posljedici palog grešnog čovjeka koji ne zna drugačije, nego nanositi drugome povredu, često da toga nije ni svjestan. Zato je svakom čovjeku potrebna Kristova pravednost. Bez Njegove pravednosti ne znamo što je grijeh.

Možda ste sebi dozvolili gomilu crnih misli, pa je vaše grešno raspoloženje povezano upravo sa grešnim mislima. Možda je netko sagriješio protiv vas. Možda ste vi sagriješili protiv nekoga, vašeg djeteta, supružnika, prijatelja, poznanika. Možda je uzrok vaš ponos. Možda čak nikada nećete naći uzrok. No, ako ga nađete, suočite se sa tim, tražite oprost od onih koje ste povrijedili, ili oprostite onima koji su povrijedili vas, ili oprostite samom sebi.

Grijeh mrzovoljnosti, kao i svaki drugi grijeh, problem je srca. Zato imamo Isusa, koji je riješio taj problem. Što prije dođete k Njemu, i sjetite se da je On zbog vaše mrzovoljnosti morao umrijeti na križu, to će biti dovoljan razlog da se oraspoložite. Ako još niste, tražite Kraljevstvo Božje – pravednost, mir i radost. A nakon bolno razarajuće spoznaje da je sva krivica u vama samima, a ne u drugima, i da je zbog vaše krivice Isus platio svojom krvlju, Isus će staviti osmjeh na vaše lice. Nastavite hodati sa Njim i vršiti Njegovu volju, moliti se i čitati Bibliju. Ukoliko ste u Njegovoj riječi i molitvi, bezvoljnost zasigurno neće potrajati duže od nekoliko dana. Ako je potrebno svaki dan zazivajte Njegovo kraljevstvo.

“Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6,33)

NAJNOVIJE!