4 načina kako pobijediti zavist

Zavist je jedini grijeh koji nimalo nije zabavan.

Započinje s negativnim osjećajima inferiornosti, razvija se u neugodne osjećaje ljutnje, a zatim stagnira u nered sitnih i ratobornih novih grijeha. Čak i kada zavist dobije ono što želi – uništenje ili uklanjanje dobrog dara druge osobe – ostaje prazna energija koja se mora preusmjeriti na novi objekt mržnje.

Ništa od toga ne daje nikakve užitke u nečijem mozgu. Proždrljivost, pohlepa, požuda, ispraznost, ponos i svi vezani grijesi su slični. Zavist je savršen primjer grijeha po principu robovlasništva – zahtijeva cijelo vaše srce, dušu, um i snagu i zauzvrat vam ne pruža ništa (nimalo užitka).

Odložite zavist i odjenite ljubav

Srećom, za kršćanina je pravo i obveza „odložiti staroga čovjeka“ i „odjenuti novoga čovjeka“ (Efežanima 4,22-24).

Kršćanin koji se bori s grijehom zavisti može pogrešno misliti da je u okršaju, a ne u borbi. Zašto? Zato što je zavist tako lako čuvati kao tajnu, čak i od sebe. Isto kao i druge grijehe srca, ljudska ih mašta uvijek pokušava potisnuti na drugo mjesto na ljestvici grijeha. Zavist ne može biti opasna kao blud, jer ju nitko nikada ne vidi i zapravo nikoga ne povrjeđuje. Nadalje, ako zavist ikada proizvede prirodno potomstvo – druge, više očite grijehe – skloni smo odrezati grijeh koji je izrastao iz nje bez pokušaja da uklonimo korijen zavisti.

Taj je stav itekako nedovoljan. Evo dva dobra razloga da se zavist shvati kao ozbiljan grijeh i da se žestoko borimo protiv nje.

Prvo, Biblija jasno pokazuje da, iako se čovjek brine uglavnom zbog vanjskog izgleda, Bog se bavi srcem (1. Samuelova 16,7). To znači da je sve ovo o zavisti kao „tajnom grijehu“ glupost. Bog može vidjeti vašu zavist i vaš blud jedno uz drugo. Nema tajnih grijeha.

Drugo, Biblija jasno pokazuje da ono što je u srcu ne ostaje u srcu, budući da je Isus više puta rekao da upravo iz srca usta govore (Matej 12,34; 15,18). Zavist često dovodi do akcije – kao i svaki drugi grijeh srca. Zavist nije sigurna, ne ostaje i dolazi s nekim neugodnim prijateljima.

Zavist je čudovište, i morat ćete voditi eksplozivni, nasilni rat protiv zavisti. U duhu Efežanima 4, jedan predivan način da se „odloži“ grijeh zavisti jest „odjenuti“ ljubav. Evo četiri načina kako se boriti protiv zavisti pomoću ljubavi.

Molitva protiv zavisti

1. Zahvaljujte Bogu za uspjeh osobe kojoj zavidite.

Isus nam je zapovjedio da se molimo za naše neprijatelje kao jedan od načina da im činimo dobro (Matej 5,43-48). Ali zavidno srce pretvara čak i prijatelje u neprijatelje. Bez obzira je li u pravu, vaše srce vjeruje da je prijatelj ili poznanik neprijatelj vaše sreće – samo zato što on ima (ili jest) nešto što vi želite imati (ili biti).

To znači da možete moliti za svog suradnika, za koga mislite da je neprijatelj, i još uvijek poslušati Isusovu riječ ovdje. Kada molite, zahvaljujte Bogu za tu osobu i za darove koje joj je dao. Zahvaljujte mu što ju je obdario uspjehom.

3. Tražite Boga za daljnji uspjeh osobe kojoj zavidite.

Tako je. Posebno molite za njezin daljnji uspjeh, osobito za njezin dar na kojem zavidite.

To znači da ako imate prijatelja koji se primjerice oženio osobom kakvom biste vi željeli, molite za obilnu prisnost i rast u njihovom braku.

Tražite za svoje prijatelje ono što biste tražili za sebe, bilo duhovna dobra ili zemaljske blagoslove.

4 načina kako pobijediti zavist
Foto: Unsplash

3. Uživajte u darovima koje je Bog dao osobi kojoj zavidite.

Mnoge stvari na kojima zavidimo u drugima nisu stvari, već osobine, kao što su inteligencija, ljepota, talent i osobna vještina. Međutim, prekrasna stvar u vezi tih božanskih darova jest da ih istodobno može posjedovati jedna osoba, a uživati  druga.

To znači da kada provodite vrijeme sa svojim prijateljem, njegov šarm i humor su nešto što vas zabavlja. Kada slušate svog suradnika kako govori na profesionalnoj konvenciji, imate priliku i naučiti nešto i slaviti Oca što ga je učinio tako dobrim u onome što radi. Činjenica da vaša sestra jako dobro svira glazbu znači da očito imate priliku čuti dobru glazbu.

Probajte nešto što ste možda dugo izbjegavali – gledajte na slavu nekolebljivo. Potražite mogućnosti da slavite Oca za ono što čini.

4. Pohvalite osobu kojoj zavidite.

U normalnim okolnostima pohvaliti nešto je prirodni rezultat uživanja i također dio procesa uživanja. Stoga, tiho i mirno sjediti i potisnuti darove prijatelja ili poznanika bez izražavanja da vam je drago je neprirodno. Skraćuje praksu uživanja.

Efežanima 4,29 zapovijeda: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz usta vaših, nego ako je koja dobra, za izgradnju gdje je potreba — da dadne milost onima koji slušaju.“

Kakva je riječ pokvarenija od prirodne riječi zavidne osobe u pristojnom društvu? Nalaze načine kako da zabodu u svaki kompliment. Nalaze načine da ogovaraju bez ikakve otvorene izjave.

Ali nas alternativa, prema ovom stihu, treba ispuniti radošću i mogućnošću. Umjesto toga možemo upotrijebiti riječi koje su „dobre“, „za izgradnju gdje je potreba“, koje „daju milost“. Je li to moguće? Možemo li danas to stvarno činiti? Da – to može samo Bog kao jedini izvor svakog dobrog dara. On nas može osloboditi kako bismo hvalili našeg bližnjeg prirodno i slobodno.

Bog mrzi zavist! Evo kako vam On može pomoći da je se riješite

Dospijeće zavisti

Nije na nama da stvorimo nova srca. Samo Duh može stvoriti ljubav u nama – to je upravo ono što je obećao (Galaćanima 5,22). Ljubav teče čak i sada; potapa mnogo toga u našim srcima.

Na kraju, Bog će ukloniti sve tragove zavisti iz vas i ovog svijeta. I možete biti sigurni da će se dobre stvari sve vrijeme događati vjernima na nebu. Milijun Instagram računa neće biti dovoljno da sve obuhvati.

Ono što će biti drugačije je naša reakcija. Naša ljubav prema Bogu, koja odgovara na ljubav Božju, stvorit će istinsku radost za one oko nas. To je stvarnost za koju se pripremamo.

Zavist je privremena. Ljubav je zauvijek (1. Korinćanima 13,8-13).

Autorica: Tilly Delehay; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Thegospelcoalition.org

NAJNOVIJE!