Bog mrzi zavist! Evo kako vam On može pomoći da je se riješite

Bog mrzi zavist! Evo kako vam On može pomoći da je se riješite
Foto: Unsplash

Bog mrzi zavist, jer ona zarobljuje našu dušu, uništava duhovno zdravlje i oduzima radost. On nam može pomoći pobijediti taj grijeh.

Ljubomora je bila jedan od Luciferovih grijeha prije nego što se preobrazio u Sotonu. Bio je ljubomoran na Božji položaj i odlučio ga je skinuti s prijestolja, a sebe postaviti na njegovo mjesto.

Zašto Bog mrzi zavist i ljubomoru?

Jedan od grijeha koji su Krista doveli do križa smrti bila je ljubomora. “Znao je da su ga glavari svećenički predali iz zavisti” (Marko 15:10). Farizeji i saduceji bili su zavidni Isusu na pažnji kojom su ga svuda susretali. Zavidjeli su mu što se oko njega skupljalo veliko mnoštvo kao oko nekog heroja. U njihovim je srcima gorio oganj zavisti. Savjetovali su se kako bi ga ubili. U ono vrijeme saduceji i farizeji nisu baš bili u dobrim međusobnim odnosim, jer se u mnogim stvarima nisu mogli složiti. Međutim, kako je njihova ljubomora i zavist rasla, ujedinili su se da zaustave Isusa, zaboravljajući vlastita neslaganja.

Ljubomora poprima mnoge oblike i mnoga zastranjenja. Bog je mrzi jer uništava duhovno zdravlje. Ona je razorni znak onoga što zovemo “urođeni grijeh”, a koji svi mi posjedujemo. Nemojte misliti da je imate samo vi. Svatko je ima u većoj ili manjoj mjeri.

PROČITAJTE: Kako vam Bog može pomoći da pobijedite ljubomoru?

Čak je apostol Pavao, koji kršćane na nju oštro upozorava, jednom bio pun zavisti. To je bila duhovna zavist. Bio je ljubomoran na novu sektu, kršćane, pa se njegova zavist pretvorila u žestoki gnjev. Proganjao ih je i uništavao na svakom koraku, dok nije na licu jednog kršćanina, Stjepana, čijem je kamenovanju i sam prisustvovao, ugledao dotad neviđeno svjetlo. To isto svjetlo susreo je poslije na putu u Damask. Njegova se zavist tada pretvorila u žarku ljubav i bezgrešnu radost. Pavao, kao zloban, ciničan i zavidan čovjek, našao je u životu novi užitak kad je počeo služiti Spasitelju.

Kako se osloboditi zavisti?

Mnogi ljudi pitaju kako se mogu osloboditi toga grijeha koji zarobljuje našu dušu, uništava zdravlje i sreću.

Prvo, trebate priznati da ste zavidni. Liječnici kažu da je bolest koja se dobro dijagnosticira napola izliječena. Ispitaj i istraži svoju dušu te poduzmi sve da se oslobodiš od grijeha koji te uznemiruje. Priznanje krivnje ne umanjuje čovjekovu vrijednost: naprotiv, ono te samo uzdiže u očima drugih.

Drugo, priznaj svoj grijeh Bogu i okani ga se. U 1 Ivanovoj 1:9 čitamo: “Ako priznajemo svoje grijehe… on će oprostiti”; u Jakovljevoj poslanici 5:16 stoji: “Ispovijedite grijehe jedan drugomu i molite jedan za drugoga da ozdravite!” Mnogi su se duhovno oporavili nakon što su priznali svoje grijehe. Priznaj svoje grijehe, okani ih se i pokaj se zbog njih!

Treće, otvori svoje srce obnavljajućoj milosti Kristovoj. Zavist ne možeš pobijediti vlastitom snagom. Pavao je znao u čemu je tajna kada je rekao u Filipljanima 4:13: “Sve mogu u onome koji mi daje snagu”. Kako se Kristova narav bude u tvome životu sve više otkrivala, vidjet ćeš da se stare trzavice i stare zavisti vrlo lako pobjeđuju. Otkrit ćeš potpuno značenje riječi: “Oni koji pripadaju Kristu Isusu razapeli su svoje tijelo s njegovim strastima i požudama” (Galaćanima 5:24) te da su “plod Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, uzdržljivost” (Galaćanima 5:22).

Četvrto, moli se da Duh Sveti uđe u tvoje srce da bi ti dao pobjedu. “Tako i vi smatrajte sebe mrtvima grijehu, a živima Bogu u Kristu Isusu!” (Rimljanima 6:11).

Plod Duha je ljubav, a gdje je ljubav u svoj svojoj punini, nema mjesta zavisti ni ljubomori!

Autor: Billy Graham; Iz knjige “Sedam smrtnih grijeha” (Duhovna stvarnost, Zagreb)