Kako poboljšati brak: 9 načina kako svoj brak možete učiniti izvanrednim

Poboljšati brak, odnosno odnos u braku, nije jednostavno. Za to je potreban trud s jedne i druge strane. U ovom članku donosimo nekoliko korisnih savjeta kako učiniti brak izvanrednim. 

„Bilo je dobro što je žena napravljena od muškog rebra. Prvo, kako bi se time označila društvena zajednica muškarca i žene, jer žena ne smije koristiti autoritet nad muškarcem, pa tako nije ni napravljena od njegove glave; niti je bilo u redu da ona podliježe čovjekovu preziru kao njegov rob, pa tako nije stvorena od njegovih nogu.“

Toma Akvinski shvaćao je jednakost partnera u braku, kao i to da bi i muž i žena trebali jednako pridonijeti izgradnji snažnog i trajnog odnosa. 

Vjerojatno postoji toliko različitih načina kako stvoriti izvanredan brak koliko ima brakova u svijetu. Ali ono što sigurno znamo jest da je Bog stvorio muškarca, a tek nakon toga njegovu pomoćnicu. Znamo da je Božje stvaranje muškarca i žene, kako bi bili zajedno u braku, sveta.

Postanak 2, 18 kaže: „Gospodin Bog je rekao: ”Nije dobro da čovjek bude sam. Stvorit ću mu pomoćnicu.”“

Kako poboljšati brak? Za uspješan brak je potrebno puno rada, a izvanredan brak ne možete imati bez doprinosa i zalaganja i muža i žene.

1. Mudro odaberite

Biblija nas uči: „Ne ujarmljujte se s nevjernicima. Ta što ima pravednost s bezakonjem? Ili kakvo zajedništvo svjetlo s tamom?“ (2. Korinćanima 6, 14) 

Pri odabiru partnera, pobrinite se da je vaš izbor i Božji izbor. Bog nas je opomenuo neka odabiremo supružnike koji su vjernici. Ako odaberete nekoga tko nije vjernik i postanete spojeni s nevjernikom, moglo bi biti teško održati mir u vašem domu ili održati predanost svom odnosu s Bogom.

Kako onaj tko u svom životu teži pravednosti može živjeti u skladu s nekim tko nema isti cilj? Birajte mudro.

Čak i ako osjećate snažnu privlačnost prema nekome tko nije vjernik i morate donijeti bolnu odluku da prekinete vezu, Bog će izraziti čast vašim naporima u vezi mudrog odabira i željom za time da Božji izbor u vezi bračnog partnera bude i vaš izbor. U ovoj važnoj životnoj odluci želite biti apsolutno sigurni da je vaš izbor dio Božjeg plana za vaš život.

Ruth Bell Graham, supruga Billyja Grahama, rekla je: „Donošenje odluke u vezi osobe za koju ćete se vjenčati jedna je od najvažnijih u životu.“ 

2. Nastavite ići na spojeve sa svojim partnerom 

Nakon stupanja u brak nastavite sa odlascima na spojeve.

Bez obzira koliko ste zauzeti dobrim stvarima, što može biti bolje od toga da se sve dotjerate za “spoj” sa svojim partnerom? To može biti jednostavno poput putovanja do trgovine bez djece, piknika uz jezero na kojem razgovarate dok sunce ne zađe ili složenog poput otmjene večere i filma.

Možda ćete morati “ukrasti” nekoliko minuta nakon što su djeca u krevetu ili zamoliti baku i djeda neka ih pričuvaju nekoliko sati. Samo nemojte zanemariti održavanje vatre u svom odnosu. Potrebno je raditi, ali nagrade su sjajne. 

3. Identificirajte vaše osobnosti

Shvatite i naučite osobnost vašeg supružnika. Danas su dostupne mnoge procjene koje vam mogu pomoći u identificiranju svoje osobnosti. Ovo je vrijedan alat za parove koje oni mogu koristiti kako bi  se mogu međusobno poticati i bili podrška jedno drugome. 

Primjerice, ako otkrijete da je vaš supružnik osoba voli raditi brzo i bez ikakve zabave ili pompe, bilo bi pogrešno kada biste nešto što treba obaviti željeli pretvoriti u igru u kojoj bi svi mogli sudjelovati.

No, društvenjačka osobnost voljela bi ovaj pristup. Isto tako, ako je vaš supružnik organizator, koja voli da je sve na mjestu gdje treba biti, ne bi bilo dobro kada biste mu pokušali nametnuti svoju osobnost ”stabilizatora,” koja voli odgađati stvari.

Razumijevanje osobnosti supružnika omogućuje vam interakciju s njim ili njom na najučinkovitiji način: bilo u razgovoru, igranju igara, obavljanju kućanskih poslova ili u poslovima oko dvorišta.

Rečenice značajnije od volim te
Foto: Pexels

4. Recite ”volim te” na kreativne načine 

Razumijevanje osobnosti vašeg supružnika pomaže vam u spoznaji jezika ljubavi kojim vaš supružnik komunicira. Otkrivanje najboljeg načina kako svome supružniku pokazati ljubav pruža vam još jednu priliku da na nove i uzbudljive načine kažete “volim te”.

Prema knjizi Garyja Chapmana Pet jezika ljubavi, riječi potvrde, kvalitetno vrijeme, darivanje, djela služenja i tjelesni dodir najbolji su načini za pokazivanje ljubavi i podrške supružniku. No svaka osobnost ima svoj omiljeni jezik ljubavi. Upoznavanje jezika ljubavi supružnika eliminirat će mnoge nesporazume. 

5. Budite podrška svom partneru 

Jednom kada odaberete supružnika, dopustite svom partneru da i dalje raste u onakvu osobu, kakvu je Bog stvorio. Najveća stvar koju on ili ona može učiniti je shvatiti da je Bog njihovog supružnika učinio jedinstvenim. Pružanje podrške i činjenje svega što možete, kako biste pomogli svom supružniku u ostvarivanju njegovih ili njezinih snova i da izraste u muškarca ili ženu, onako kako je to Bog zamislio, najbolji je dar koji možete pokloniti svom supružniku.

Vi i vaš partner možda volite raditi različite stvari. Nema ništa loše u tome što ćete ga potaknuti na to da povremeno ode u ribolov ili prijateljicama na ručak i u kupovinu. Samo nemojte dopustiti da te stvari preuzmu sve mogućnosti koje biste imali za vrijeme spojeva!

6. Nemojte ostati ljutiti

Biblija kaže: „Srdite se, ali ne griješite! Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom.“ (Efežanima 4, 26) 

U trenucima neslaganja sa supružnikom, ponekad je najlakše jednostavno međusobno se ignorirati do odlaska na spavanje, a zatim otići spavati, nadajući se da će incident biti zaboravljen do ujutro. Međutim, nikad ne znate što bi se moglo dogoditi tijekom noći, a odlazak na spavanje kada ste ljuti jedno na drugo nikada nije dobra zamisao. 

Raščistite situaciju raspravom u vezi svega onoga oko čega se ne slažete, kako biste ujutro mogli početi ispočetka. Neka “volim te” budu posljednje riječi koje ćete čuti i koje ćete izgovoriti svaku večer, prije nego što odete spavati. 

7. Oprostite i zaboravite

Efežanima 4, 31-32 uči: „Gorčina, razdraženje, gnjev, galama, uvrjede, sve to treba nestati iz vas, kao i svaka vrsta opakosti. Budite dobri jedni za druge, imajte srca; opraštajte uzajamno, kao što je Bog vama oprostio u Kristu.“ 

Ljubaznost je nešto za što mislimo da dugujemo drugim ljudima, ali ponekad zaboravimo da bismo dobrotu trebali pružiti i onima u svojim kućanstvima. U braku puno znači biti ljubazan čak i u  vezi naizgled beznačajnih stvari. Braćo i sestre, ne zaboravimo na naše manire. Braćo, ponašajte se prema svojim suprugama kao da su kraljice. Sestre, sjetite se da je njegov dom njegov dvorac i da vaš suprug zaslužuje vaše poštovanje.

Potrudite se učiniti nešto, koliko god se to činilo neznatnim, kako biste ohrabrili svoga supruga ili suprugu. Izmamite im osmijeh na lice, učinite njihov dan posebnim i to će ispuniti vaše, kao i srce vašeg supružnika naklonošću i slavom prema Bogu, zbog toga što vas je spojio. Ljubaznost je način koji vas oboje otvara prema nježnosti srca. 

8. Budite ujedinjeni 

Ovo je pogotovo važno ako imate djecu. Nedavne statistike govore nam da 57 posto ljudi koji su u braku nemaju djecu. U pogledu preostalih 43 posto, oba roditelja moraju biti ujedinjeni; ujedinjeni u donošenju obiteljskih pravila i pridržavanju istih.

Međutim, nikada nemojte zaboraviti da ste prije djece imali supružnika i da taj odnos treba i dalje rasti.

Ujedinjenje se odnosi i na pitanja za koja se zalažete kao par. Iako se možete razlikovati u darovima i mišljenjima, Bog ih sve koristi na jedinstveni način, na svoju slavu i ostvarivanje vaše svrhe.. Procijenite što vas dvoje najviše cijenite i gdje se vaši darovi poklapaju, a zatim svim srcem, zajedno u duhu, krenite u vašu zajedničku službu.

Molitva za supruga
Foto: Unsplash

9. Molite za vašeg supružnika

Molite za svog supružnika. Vi ste sastavni dio onoga što je Bog namijenio za vašeg supružnika. Molite jedno za drugo da ćete Boga staviti na prvo mjesto u vašem životu i ovisiti o njemu kako bi vas vodio u svemu.

Izgovarajte Božju Riječ jedno nad drugome. Proklamirajte da će vaši odnosi s Njim i dalje rasti i da ćete živjeti živote ispunjene ljubavlju za Njega i s integritetom. Ako imate djecu, molite za to da vaša djeca hodaju s Bogom i da mogu vidjeti Boga na djelu u vašem životu. Bog nam govori da ćemo biti blagoslovljeni ako se budemo bojali Gospodina i ako se budemo radovali Njegovim zapovijedima. (Psalam 112, 1)

Spoznaja da se netko, tko vas voli, svakodnevno moli za vas i da prenosi vaše potrebe prema Ocu, daje vama i vašem supružniku sigurnost da niste sami u svojim borbama.

Svaki je brak jedinstven na svoj način. Ovo nisu svi načini kako možete vaš brak učiniti izvanrednim. Otkrijte koje stvari funkcioniraju za vas i nastavite ih činiti. Pronađite jednu ili dvije nove stvari koje biste mogli primijeniti u praksi, kako biste svoj brak podigli na iduću razinu. Možete li nešto učiniti kako biste poboljšali ono što donosite u bračni savez? 

Sve dok i vi i supružnik dajete svojih 110% u svom braku, moći ćete se složiti s psalmistom koji je u Psalmu 133, 1 napisao: „Gle, kako je dobro i kako je milo živjeti ujedinjenim životima.“

Autorica: Linda Gilden; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: