10 načina kako pomoći prijatelju u nevolji

Biti prijatelj čiji savjet je poželjan i dragocjen, predstavlja veliku odgovornost, ali i prednost. Kako pomoći prijatelju u nevolji?

Kad nas muči neki problem imamo potrebu nekome povjeriti svoje misli i osjećaje. Nesumnjivo, svatko se tijekom svog života nađe u takvom položaju.

S druge strane, događa se da netko nama želi povjeriti, ili da u razgovoru s nama želi pronaći rješenje za svoj problem. Nije li porazno kada u takvoj prilici ne možemo pomoći svom prijatelju ili mu možda čak i odmognemo? Iznijet ćemo neke smjernice koje nam u takvim razgovorima mogu pomoći.

1. Ne postavljajte se iznad vašeg prijatelja, već budite ravnopravan sugovornik

Možda ste po nekim pitanjima iskusniji od svog prijatelja, ali niste sveznajući. Poštujte njegovu osobnost. Vi promatrate njegov problem iz drugog kuta, i to je vaša prednost. Ovo je prilika kada vaša stečena životna iskustva, kao i izgrađenost cjelokupne vaše osobnosti i karaktera, mogu pomoći drugom čovjeku.

2. Nemojte svom prijatelju reći: “Ne trebaš se tako osjećati”

Istina je da problemi nisu uvijek tako nerješivi kako izgledaju osobi koja je njima preopterećena. Međutim, vaš prijatelj osjeća kako je njegov problem težak. Kad mu netko predloži da njegovi osjećaji nisu na mjestu i kaže mu kako bi se trebao osjećati, tada će uz svu težinu svog “nerješivog” problema imati još dodatnu brigu vezanu za svoje “pogrešne” osjećaje.

3. Ne zalazite u detalje

Vaš prijatelj je došao k vama jer vam vjeruje. Nepromišljeno je istraživati ​​sve detalje. Izvlačeći iz njega više nego što on sam želi reći, rušite povjerenje koje vam je poklonjeno. Ako pomisli da vam je rekao previše, može požaliti zbog toga, osjećati se neugodno ili se postidjeti. Zbog toga vas može kasnije izbjegavati. Zato, neka on sam odluči koliko će vam se otvoriti.

4. Nemojte svom prijatelju reći što je ranije trebalo učiniti

Ako je nečija kuća izgorjela, nećete mu dati upute za zaštitu od požara, nego ćete mu pomoći pronaći krov nad glavom. Ako vam se obrati prijatelj koji ima problem, nemojte mu otežavati govoreći mu što je ranije trebalo učiniti.

5. Ne precjenjujte svoje mogućnosti

Ako procijenite da problem vašeg prijatelja nadilazi vaše mogućnosti, uputite ga da se posavjetuje sa čovjekom za kojeg smatrate kako će ga mudrije savjetovati od vas, jer je uspješno pobijedio slične probleme. Ili, ako je problem specifičan, možete ga uputiti na neku ustanovu koja će moći više pomoći od vas.

6. Njemu je potrebno suosjećanje, a ne sažaljenje

Vaš prijatelj želi razgovarati s nekim tko ga razumije. Nije dobro da ga sažaljevate, već suosjećajte s njim. Razliku nije teško shvatiti. Ako sažaljevate drugoga ništa mu time ne pomažete, već naprotiv – izazivate kod njega samosažaljenje (“baš sam jadan”), koje dodatno komplicira situaciju. Hoćete li čovjeku koji je invalid reći: “Baš mi te je žao”, ili ćete mu ukazati na sve mogućnosti koje stoje pred njim? Zato ohrabrite vašeg prijatelja da se usmjeri na rješavanje problema, a ne na samosažaljenje.

7. Usmjeravajte njegove misli u logičan poredak

Kada počnete shvaćate kako se vaš prijatelj osjeća, ispunite njegovu potrebu za suosjećanjem. Međutim, u većini slučajeva pritisak problema proizvodi snažne emocije koje ometaju logično razmišljanje, pa je potrebno pomoći vašem prijatelju da pažljivo razmotri problem. Mnogim ljudima je potrebno racionalizirati svoje emocije uz tuđu pomoć. U takvoj situaciji, vaš prijatelj je poput matematičara koji ne može komplicirani račun računati napamet, nego mora sve staviti na papir. Zato ga tijekom razgovora usmjeravajte da vam iznosi svoje misli u logičnom redu. Kada se osjećaji definiraju i misli postanu jasne, događa se da se rješenje samo po sebi nasluti.

8. Ne identificirajte se s prijateljem

Opasnost koju donosi duboko suosjećanje je suvišna identifikacija sa sugovornikom. U stvari, pokušavajući shvatiti kako se vaš prijatelj osjeća, vi “skidate svoje i probate njegove cipele”. Kad ste sa svojim prijateljem, suosjećajte s njim, ali, zadržite se na svom gledištu. Ne napuštajte vlastito vrednovanje pojmova, niti ga potiskujte samo zato da biste nekoga zadovoljili. Naprotiv, osobi koja je preopterećena za nju nerješivim problemima najviše je od pomoći analitičan i mudar “pogled sa strane”. Njoj je potrebno da se što više udalji od problema kako bi ga mogla sagledati s raznih strana, da bi se tako otvorila mogućnost za njegovo rješavanje.

9. On sam mora doći do rješenja (uz vašu pomoć)

Odvajajte činjenice od vašeg osobnog mišljenja. Ako vaš sugovornik želi čuti vaše mišljenje, nemojte mu ga predložiti na ovaj način: “Trebaš učiniti…”, ili “Da sam na tvom mjestu …” Sve što mu treba jesu ideje i razumne misli. Možda će neke odbaciti, neke izmijeniti, a neke će iskoristiti da od njih formira vlastito rješenje.

Ako je vaš savjet pravilan, ali vaš prijatelj nije sam shvatio da je tako već ga je prihvatio “na slijepo”, učinili ste ga ovisnim od vas. On tako koristi svoje iskustvo, a ne gradi svoje. To je njegov život, to je njegov problem i to mora u cijelosti biti njegovo rješenje. Isto tako, nije dobro previše se opterećivati ​​u pokušaju da u potpunosti riješite nečiji problem.

10. Bez obzira što vaš prijatelj odluči, nemojte ga hvaliti, a ni koriti zbog njegove odluke

Vrijeme će pokazati koliko je ta odluka bila dobra. Pokušali ste pomoći, i tu je kraj vašoj ulozi.

Biti prijatelj čiji savjet je poželjan i dragocjen, predstavlja veliku odgovornost, ali i prednost. Gradite sebe da biste bili mudri i dostojni nečijeg povjerenja!

NAJNOVIJE!