Foto: Dustin Bryson/Flickr

„Ta po vremenu biste trebali biti i učitelji, a vama ponovo treba netko da vas uči prvotnim počelima objava Božjih; i mlijeka vam treba, a ne tvrde hrane.“ (Hebrejima 5,12)

Je li vam ikad prijatelj rekao da trebate promijeniti svoje ponašanje, očvrsnuti ili biti više ovakav, a manje onakav? Kako ste reagirali? Jeste li slegnuli ramenima i komentirali kako je to nebitno? Ili ste se osjetili povrijeđeno i ogorčeno? Ili ste prihvatili prijekor i nastojali iz njega izvući neku korist? Samo jako dobri prijatelji mogu reći ono što nam je teško probaviti, a ipak ne narušiti odnos. Riječi koje na svjetlo iznose slabosti u nama veoma je teško prihvatiti, ali i veoma potrebno za postizanje više razine zrelosti.

Riječ Božja je upravo takav prijatelj. Govori nam istinu o nama bez okolišanja. I na taj način, daje korekciju koja s vremenom rađa duhovnu zrelost. Autor poslanice Hebrejima postupa kao intimni prijatelj i onima kojima se obraća govori istinu na potpuno jasan način: spori ste u razumijevanju! Do sada ste već trebali dosegnuti razinu učitelja!

Što vam ovaj odlomak govori? Trebate li odrasti, kao oni kojima se autor obraća u poslanici Hebrejima? Je li vrijeme da preuzmete neku odgovornost u svojoj crkvi? Da budete ohrabrenje drugima, umjesto da uvijek budete među onima koji samo od drugih primaju?

Tražite Boga da vam kroz Duha Svetoga otkrije kakva vrsta nezrelosti je još uvijek prisutna u vama. Budite spremni mijenjati se i pokrenuti se do razine zrelosti. Zreli su oni vjernici koji iskustvom imaju izvježbana osjetila za razlučivanje i dobra i zla (Hebrejima 5,14). Riječ ‘izvježbana’ uključuje disciplinu: disciplinu dosljednog hodanja Gospodnjim putovima koja će vam dati razumijevanje Božje volje.

Sposobnost da prijekor prihvatite dobro samo po sebi je znak zrelosti. To je disciplina koju treba izbrusiti, ukoliko želite biti ponizan, kao i stabilan kršćanin. Vježbajte ovu disciplinu! Budite izvježbani vjernik koji može biti podrška drugima, manje zrelim vjernicima.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.