NaslovnicaEvanđelje danaHerod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu

Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu

Evanđelje dana za subotu, 5. kolovoza 2023. godine: Herod posla odrubiti glavu Ivanu. Dođu Ivanovi učenici i jave Isusu. (Mateju 14, 1-12)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme doču Herod tetrarh za Isusa pa reče svojim slugama: »To je Ivan Krstitelj! On uskrsnu od mrtvih i zato čudesne sile djeluju u njemu.« Herod doista bijaše uhitio Ivana te ga svezana bacio u tamnicu zbog Herodijade, žene brata svoga Filipa. Jer Ivan mu govoraše: »Ne smiješ je imati!« Htjede ga ubiti, ali se bojao naroda jer su ga smatrali prorokom.
Na Herodov rođendan zaplesa kći Herodijadina pred svima i svidje se Herodu. Zato se zakle dati joj što god zaište. A ona nagovorena od matere: »Daj mi, reče, ovdje na pladnju glavu Ivana Krstitelja.« Ražalosti se kralj, ali zbog zakletve i sustolnika zapovjedi da se dade. Posla odrubiti glavu Ivanu u tamnici. I doniješe glavu njegovu na pladnju, dadoše djevojci, a ona je odnije materi.
A učenici njegovi dođu, uzmu njegovo tijelo i pokopaju ga pa odu i jave Isusu. (Mateju 14, 1-12)

Evanđelje dana – komentar

Vijesti o Isusovoj službi došle su do Heroda tetrarha, sina ozloglašenog Heroda Velikog. On je zapovjedio pogubljenje Ivana Krstitelja, jer kad je čuo za Kristova čudesa, počela je ga je mučiti savjest. Vraćalo mu se sjećanje na proroka kojemu je odrubio glavu.

Herod je napustio svoju i živio u preljubničkom, rodoskvrnom odnosu s Herodijadom, ženom svoga brata Filipa. Kao Božji prorok, Ivan nije mogao dopustiti da to prođe bez prijekora. Ogorčeno i neustrašivo uperio je svoj prst u Heroda i optužio ga za nečudoređe.

Kralj je toliko bio ljut da ga je htio ubiti, ali to nije bilo politički mudro. Narod je Ivana priznavao prorokom i vjerojatno bi se snažno, možda nasiljem suprotstavio Ivanovom pogubljenju. Na proslavi Herodova rođendana kći Herodijadina toliko se svidjela kralju da joj je naglo ponudio sve što želi. Na nagovor svoje raskalašene majke, ona drsko zaiska Ivanovu glavu na pladnju. To je i učinjeno na njezin zahtjev.

Ivanovi su učenici s poštovanjem pokopali tijelo svoga učitelja, a zatim otišli i javili Isusu. Nisu mogli naći boljeg kojemu će izliti svoju žalost i ogorčenost. (prema “Komentaru Novoga zavjeta”, autora Williama MacDonalda)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Svemogući Bože, zahvalni smo Ti za Ivana i njegovu službu za Tvoje kraljevstvo. Njegovo ime znači “Bog je milostiv” i doista smo se uvjerili u to u našim životima. Zbog milosti si poslao svoga Sina na svijet da bude žrtva pomirnica i da se po Njemu možemo pomiriti s Tobom. Pomozi da i mi, poput Ivana, predano služimo na Tvojoj njivi i svjedočimo drugima da se pokaju i obrate Tebi. Amen!