Kako prepoznati Božje vodstvo? Evo nekoliko praktičnih savjeta

Kako možete prepoznati Božje vodstvo u vlastitom životu? Evo nekoliko praktičnih savjeta koje možete pronaći u Bibliji.

“Ne budite kao konj, kao mazga…” (Psalam 32,9)

Čini mi se da konj i mazga ocrtavaju dva pogrešna stava koja bismo mogli zauzeti kad tražimo Gospodnje vodstvo. Konj hoće ići naprijed, mazga hoće zaostajati. Konj je nestrpljiv, vatren i žestok. Mazga je, s druge strane, tvrdoglava, nepopustljiva i lijena.

Psalmist kaže da nijedna od ovih životinja nema razbora. Obje treba krotiti žvalama i uzdama, inače ne dolaze k svome gospodaru.

Božja je želja da budemo osjetljivi na njegovo vodstvo, ne da se zalijećemo naprijed u našoj vlastitoj mudrosti i ne da oklijevamo kad on pokaže svoju volju.

Evo nekoliko praktičnih savjeta koji bi u tom smislu mogli biti od pomoći.

Zamoli Gospodina da potvrdi svoje vodstvo kroz usta dvojice ili trojice svjedoka. On je rekao: “… tako da svaka izjava počiva na iskazu dvojice ili trojice svjedoka” (Matej 18,16b). Ovi svjedoci mogu biti redak iz Pisma, savjet drugih kršćana i čudesno poklapanje okolnosti. Ako naznake njegove volje dobiješ iz dva ili tri različita izvora, nećeš imati nikakvih sumnji ili bojazni.

VIDI OVO: Kako mogu znati što je Božja volja za moj život?

Ako tražiš Božje vodstvo i ne nalaziš ga, tada je Božje vodstvo za tebe da ostaneš tamo gdje jesi. Još uvijek vrijedi da “neznanje o odlasku je znanje o ostanku”.

Čekaj dok vodstvo postane tako jasno da bi odbijanje značilo sigurnu neposlušnost. Izraelcima je bilo zabranjeno pokrenuti se dok se ne bi pokrenuo stup od oblaka i vatre. Nikakvo racionaliziranje s njihove strane ne bi moglo opravdati samovoljni postupak. Njihova je odgovornost bila da krenu kad se pokrene oblak – ne prije niti kasnije.

I konačno, neka mir Kristov donese presudu u vašim srcima. Ovo je slobodan prijevod Kološanima 3,15. Znači da kada Bog uistinu vodi, on tako utječe na naš intelekt i osjećaje da imamo mir u vezi pravog puta, a nemamo mira u vezi ni sa jednim drugim.

Ako smo željni znati Božju volju i brzi poslušati, neće nam biti potrebne ni žvale ni uzde Božje discipline.

Autor: William MacDonald

NAJNOVIJE!