U Getsemanskom vrtu Gospodin je molio da upozna volju Božju. Getsemanija znači “preša za ulje”.

Gospodin je znao da se tamo mora “istisnuti ulje”. Klečao je i molio: “Oče! Ako hoćeš, otkloni ovaj kalež od mene! Ali neka ne bude moja, nego tvoja volja!” (Lk 22,42).

Biblija nam govori da je isto molio i drugi i treći put. Nije molio samo jednom i pustio da stvari same teku. Ne, molio je tri puta. A kada je ustao s molitve, što znači, nakon što je završio molitvu, došao je do svojih učenika i rekao im: ”Još spavate i počivate?! Evo se približi čas u koji se Sin Čovječji predaje u ruke grešnika.” (Mt 26,45).

Kad je molio u vrtu, govorio je: “Ako je moguće, neka me mimoiđe ovak kalež!” (Mt 26,39); ali kad je Petar izvukao mač i odrezao uho sluzi velikog svećenika, Gospod je izjavio: “Stavi mač u korice! Zar možda da ne pijem kalež koji mi pruži Otac?” (Iv 18,11). Dakle, za vrijeme molitve u vrtu kalež kao da je još uvijek bio u pitanju; ali kad je ustao s molitve, više nije sumnjao u vezi kaleža, te ga je spremno ispio. Moleći se tri puta, bio je u stanju spoznati Boga. Ništa On nije htio uzeti zdravo za gotovo, već je tražio da upozna Boga kroz bavljenje s Njime u molitvi. Tamo u vrtu On se bavio s Bogom kao što se i sa njim samim bavio Bog.

U Pavlovom tijelu je bio trn. Neću pokušavati tumačiti što je bio taj trn. Dovoljno je reći kako je to bilo nešto što mu je stvaralo mnogo neprilika i boljelo ga poput kakvog trna. On o trnu govori kao o sotoninom poslaniku, stoga je to zasigurno bilo nešto što ga je vrlo žalostilo. Bez Kristove sile Pavao ne bi bio u stanju podnositi taj trn. Molio je tri puta tražeći od Gospodina da ukloni taj trn, ali mu je Gospodin rekao: “Dosta ti je moja milost, jer se moja snaga savršeno očituje u slabosti.” (2. Kor 12,9). Sada mu je ta stvar bila potpuno jasna.

Je li molio i četvrti put? Ne, nije. Jer mu je treći put Gospodin progovorio i stvar je bila završena Njegovom riječi. Pavao nije donosio nikakvu odluku prema svojoj vlastitoj spoznaji; naprotiv, on se bavio s Bogom u molitvi utvrditi što je Njegova volja u pogledu te određene stvari.

Iz iskustva našeg Gospodina i apostola Pavla ovdje otkrivamo jedan princip: ako netko želi upoznati Boga, mora naučiti imati otvorenu “razmjenu” s Njime. Drugim riječima, potrebno je baviti se s Bogom i da se Bog bavi s njime. Mnogi kršćani nezainteresirano puštaju da poteškoće i problemi prolaze mimo njih, da se Bog preko njih uopće nije s njima samima pozabavio.

Oni ne znaju zašto im je Bog poslao neke poteškoće u život. Ti ljudi možda svakodnevno čitaju Bibliju i čini se da imaju neko znanje i svjetlo, ali ništa ne znaju o naumu Božjem, o Njegovom providnosti. Njihova spoznaja Boga je očito vrlo površna. Zato, moramo se baviti s Bogom i dopustiti Mu da se On bavi s nama; tada ćemo ga zaista i upoznati.

Autor: Watchman Nee