Mrtva crkva
Foto: Pexels

Takozvana ”mrtva crkva”, odnosno crkva u kojoj nema mjesta niti postoji duhovni rast i razvoj, može samo naštetiti duhovnom životu vjernika.

Iako nas Bog u svojoj Riječi poziva na potrebu održavanja zdravog kršćanskog zajedništva (naglasak ovdje je na ”zdravog”), ono što isto tako trebamo imati na umu jest da postoje i nezdrava kršćanska zajedništva, kao i ”mrtve crkve”.

Biblija nas isto tako poziva na razlikovanje lažnih učitelja. Koji su pokazatelji takozvane ”mrtve crkve”? Po čemu možemo znati je li neka crkva ”živa” ili je ”mrtva”? Ovo su neki od pokazatelja: 

1. Pogrešno tumačenje Evanđelja

Prvi pokazatelj jest da se Evanđelje ili pogrješno tumači ili se uopće ne tumači. Poruka Evanđelja jest da je Isus Krist za nas ljude bio mučen, umro i uskrsnuo, kako bismo mi, nakon što smo povjerovali u Njega, mogli primiti vječni život i postati Božja djeca. Poruka Evanđelja treba biti središnja poruka svake zdrave crkve.

”Mrtva crkva” često će i na određene načine pokušati izokrenuti učenje o Evanđelju. Na primjer, ”mrtva crkva” može koristiti Evanđelje za širenje ”evanđelja prosperiteta”, koje govori da je Krist umro za nas kako bismo bili bogati i uspješni u svakom smislu, što je laž. Krist je umro kako bi nas pomirio sa svojim Ocem i kako bismo mi nakon smrti prešli u vječni život.

Biblija nigdje ne govori da će čovjek, nakon što povjeruje u Krista, imati savršen život, bez boli i patnje. Baš naprotiv; rečeno nam je da ćemo patiti, ali ono što je najvažnije jest to da će u svemu Krist biti s nama i da će nas provesti kroz sve kroz što prolazimo. 

2. Legalizam, elitizam ili razuzdanost

Drugi pokazatelj koji ukazuje na ”mrtvu crkvu” jest legalizam ili elitizam i razuzdanost. Ovo je nažalost sve primjetnije u sve većem broju crkava, a da mnogi članovi crkava toga nisu ni svjesni. Legalizam se oslanja na vlastita pravila, kojih se navodno vjernici moraju pridržavati, kako bi se ”približili Bogu”. Ta pravila mogu ići od banalnijih (”ako želiš da te prihvati Bog ne smiješ gledati određenu vrstu filmova”) do strožih (”ako želiš da te prihvati Bog i ako želiš ići u raj moraš davati desetak za crkvu i pastora”). Legalisti vjeruju da će ih Bog prihvatiti samo ako budu slijedili određena pravila,  no to nije tako. Biblija nas uči da nas Bog prihvaća zbog krvi Kristove i Kristovog uskrsnuća, kao i zbog naše vjere u Krista. Apostol Pavao suočio se s problemom legalizma u svojoj poslanici Galaćanima. 

Još jedan simptom legalizma jest ne pokazivanje milosti i ljubavi prema onim kršćanima s kojima nemamo iste ili slične poglede na određene eshatološke stvari. 

VIDI OVO: 5 znakova da je vaša crkva mrtva ili da umire

Razuzdanost je druga krajnost, koja je jednako štetna. Judina poslanica 1, 3-4 na jako dobar način objašnjava probleme razuzdanosti: 

Ljubljeni! Dok sam u svojoj brižljivosti kanio pisati vam o našem zajedničkom spasenju, osjetio sam potrebu da vas pismom potaknem da vojujete za vjeru koja je jednom zauvijek predana svetima. Jer ušuljali se neki, odavna već zapisani za ovaj sud, bezbožnici koji milost Boga našega promeću u razuzdanost i niječu jedinoga gospodara i Gospodina našega Isusa Krista.“ 

Razuzdani ljudi smatraju da mogu živjeti kako žele i da mogu raditi što god žele, jer su sada spašeni, no ni to nije istina. Božje milosrđe traži od nas da kažemo ”ne” bezbožnim, grješnim stvarima. Iako više nismo u ropstvu grijeha, to ne znači da smo slobodni griješiti. 

3. Nedostatak ljubavi

Još jedan pokazatelj ”mrtve crkve” jest nedostatak ljubavi. Isus u Ivanu 13, 35 kaže da će nas svatko prepoznati po ljubavi koju iskazujemo jedni prema drugima. Ako je ljubav u crkvi ohladnjela, to je jako opasno i jedan od pokazatelja da crkva vjerojatno umire. Vrsta ljubavi koju Biblija propisuje odnosi se i na prikazivanje ljubavi kroz činjenje dobrih dijela, empatiju koju trebamo iskazivati jedni prema drugima, ali u skladu s onime što nas uči Božja Riječ. To znači da trebamo poštovati Božje odredbe i zapovijedi i da se trebamo odnositi jedni prema drugima onako kako bi se Krist odnosio prema nama. Ako ova dimenzija nedostaje u crkvi, to je pokazatelj da crkva postaje ”mrtva”. 

4. Mrtva crkva negira osnovna učenja o Bogu i vjeri

Mrtva crkva će negirati osnovna učenja o Bogu i vjeri. Ako crkva poriče ili ako ne propovijeda stvari kao što su činjenica da je Krist Bog, Trojstvo, spasenje kroz Božje milosrđe, a ne kroz činjenje djela, to je još jedan jasan pokazatelj da se radi o ”mrtvoj crkvi”. 

Mrtve crkve stvaraju razdor u kršćanstvu. Vjernici, a pogotovo starješine, svećenici i pastori trebali bi učiniti sve kako crkve ne bi postale s vremenom ”mrtve crkve”. Čak i ”mrtva crkva” može biti oživljena ako vjernici prepoznaju problem i ako se crkva vrati na pravi put. Iako su financijska sredstva, izgled i veličina zgrade u kojoj se održavaju bogoslužja važni, ono što je daleko važnije za svaku crkvu jest kako se brine za dušu vjernika. 

0 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše ocjenjeni
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare