Kako primijeniti Bibliju u svom životu?

Primjerena primjena onoga što Biblija naučava predstavlja jednu od najvažnijih sastavnica kršćanskog života. Kako primijeniti Bibliju u svom životu?

U Jakovljevoj poslanici pronalazimo razloge za to: „Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, zavaravajući sami sebe. Jer ako je tko slušatelj riječi, a ne i izvršitelj, sličan je čovjeku koji motri svoje rođeno lice u zrcalu: promotri se, ode i odmah zaboravi kakav bijaše. A koji se òglêdâ u savršenom zakonu slobode i uza nj prione, ne kao zaboravan slušatelj nego djelotvoran izvršitelj, blažen će biti u svem djelovanju svome.“ (1, 22-25)

Bibliju moramo poznavati

No kako da Bibliju primijenimo u svojem životu? Prvo, moramo ju poznavati. To može podrazumijevati slušanje i čitanje biblijskih tekstova, promišljanje o Svetom Pismu, pamćenje stihova, odlazak na biblijske skupine, slušanje propovijedi. Teško je primijeniti ono što ne znamo, tako da je važno zapravo čitati i proučavati Sveto Pismo.

Nadalje, prava primjena podrazumijeva povezivanje biblijskih principa sa životnim problemima. Dobro je prvo prepoznati problem, zatim prepoznati navezane biblijske principe, a zatim moliti i tražiti mudrost u pokušaju primjene biblijskih principa na vlastite životne probleme.

Primjerice, možda ste u situaciji u kojoj pokušavate odlučiti kako se pozabaviti s kontrolom svoje ljutnje. Problem je kontrola ljutnje. Navezani se biblijski principi mogu pronaći na mnogim mjestima.

Međutim, dva se najvažnija citata nalaze u Jakovljevoj poslanici 1, 19 i Poslanici Efežanima 4, 22-24. Jakovljeva poslanica nam poručuje: „Znajte, braćo moja ljubljena! Svatko neka bude brz da sluša, spor da govori, spor na srdžbu“ (1, 19).

Jedan od načina da budemo manje ljuti je taj da bolje slušamo i da čekamo svoj red na govor. Ovo možda neće riješiti svaki problem, ali pomoći će u izbjegavanju mnogih situacija u kojima bi ispad ljutnje samo pogoršao stvar.

U Poslanici Efežanima 4, 22-24 nalazimo drugi koncept: „da vam je odložiti prijašnje ponašanje, starog čovjeka, koga varave požude vode u propast, a obnavljati se duhom svoje pameti i obući novog čovjeka, po Bogu stvorena u pravednosti i svetosti istine“.

Promjena loše navike ne uključuje samo zaustavljanje, već i zamjenu loše navike dobrom navikom. Kako se ovo tiče kontrole ljutnje? Možda bi to uključivalo pauzu od 10 sekundi prije nego date odgovor. Druga bi nova navika mogla biti to da se zaustavite i pomolite za osobu ili situaciju koja vas ljuti. Ove i druge nove navike pomoći će vam da se ljuti ispadi manje događaju.

Primjena Biblije je izazov

Primjena Biblije predstavlja neprestan izazov s kojim se suočava svaki kršćanin. Međutim, važno je da svi kršćani neprestano rastu u razumijevanju biblijskih principa koji se tiču životnih problema. Ovo će znanje pomoći s informacijom koja je potrebna da svladate izazove i kušnje koje su pred vama.

Čak je i Isus Krist koristio ovu metodu. Kada je tri puta kušan u pustinji, On je svaki puta odgovorio s citatom iz Biblije koji je služio kao odgovor. Neprestan proces proučavanja i primjenjivanja Biblije ključan je za duhovni rast, za promjenu vlastitog života i života drugih.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.

PROČITAJTE JOŠ: