Stalno nešto grickate? 3 načina kako se boriti protiv nezdravih grickalica

Slabi ste na grickalice? Donosimo 3 načina kako se boriti protiv nezdravih grickalica.

Bomboni, čokolada ili slane grickalice mogu ponekad biti prava ovisnost. Bez obzira volite li više slatko ili slano, najbolje znate sami pretjerujete li s “grickanjem”.

Ako se ulovite u priči kako “jednostavno volite taj slani čips ili štapiće” dok na kauču gledate neki film ili omiljenu seriju, ali si ne možete pomoći oduprijeti tome, donosimo u nastavku kako se pozdraviti s nezdravim grickalicama.

3 načina kako se boriti protiv nezdravih grickalica

1. Prepoznajte okidač

Bog nas je stvorio kao cjelovita bića s potrebom za radom, odnosima, snom, tjelovježbom i još mnogo toga — a naše šire emocionalno i fizičko zdravlje može značajno utjecati na naše duhovne živote.

Kada smo u iskušenju da prezalogajimo ili da uživamo u drugim oblicima nezdravog zadovoljstva, moramo pogledati ispod iskušenja da vidimo odakle dolazi “streljivo”. Kada dolazi iskušenje? Kakve emocije osjećamo kada se to dogodi? Zašto je upravo sada, a ne prije tri sata?

U svom sam životu primijetio da iskušenje za nezdravom prehranom obično dolazi navečer, kada sam radio cijeli dan i trebam neku vrstu oslobađanja od nagomilanog stresa i pritiska dana. Dio rješenja je, naravno, odmor od posla (više o tome u nastavku). Ali također sam otkrio da nam je, kada smo iscrpljeni, Bog dao alternativne, zdrave mehanizme za postizanje tog oslobađanja i “opuštanja”. A jedan od najvažnijih – možda i najvažniji nakon sna – je tjelovježba.

PROČITAJTE: Što nas Biblija može naučiti o zdravlju i tjelovježbi?

Tijekom vježbanja tijelo oslobađa endorfine, koji u interakciji s receptorima u mozgu smanjuju osjećaj boli i izazivaju blagi osjećaj euforije. Drugim riječima, vježbanje može imati sličnu funkciju kao i prezalogajivanje: može djelovati kao protumjera i osloboditi vas stresa i iscrpljenosti.

Ako ste u iskušenju da prezalogajite, odvojite malo vremena da razmislite kada i zašto to iskušenje dolazi, a zatim usvojite holistički pristup borbi protiv njega, uključujući zdravu količinu tjelovježbe.

2. Prestanite idolizirati produktivnost

Kada je Bog stvarao svijet, uspostavio je obrazac rada i odmora. Rad nije jedini cilj.

Kako bismo se borili protiv iskušenja prema nezdravim mehanizmima suočavanja s iscrpljenošću (kao što je prekomjerno grickanje), trebamo uzeti u obzir Božji dizajn za tjedni odmor. Ako zlorabimo Božji obrazac rada i odmora u Postanku 1, bit ćemo u većem iskušenju zlorabiti Božju zapovijed da ga slavimo svojim tijelima (1. Korinćanima 6, 20).

Za mene ova stvarnost ne znači samo redovito uzimanje slobodnog dana, već i rad odmjerenijim tempom tijekom svakog dana. Raditi sa smirenošću i svjesnošću Boga ne dolazi uvijek prirodno. Zadano je da odgovaram na e-poštu snagom tijela, a ne snagom Duha. Ali Bogu je stalo do tempa i tona našeg rada, koliko i do sadržaja i konačnog rezultata. Zanosan način razmišljanja to sprječava.

3. Riješite se “napasti”

Pobrinite se da kod kuće nemate grickalice za kojima lako posežete. Znajući da ih imate negdje na oku, doći ćete u napast posegnuti za njima. Očistite svoju smočnicu i hladnjak od nezdravih namirnica i napunite ih zdravima (npr. voćem i orašastim plodovima).

Biblija uči da je u srži svakog ljudskog srca duboka duhovna glad i žeđ za samim Bogom. “Ne živi čovjek samo o kruhu” (Ponovljeni zakon 8, 3). Kada je Isus bio iskušavan glađu, odgovorio je citirajući ovaj stih.

Poput Isusa, trebamo naučiti odgovoriti na naša iskušenja, umjesto da jednostavno slušamo laži koje nam govore.