Orašasti plodovi su najzdravije grickalice: Ovih 5 možete jesti svaki dan

Orašasti plodovi
Foto: Pixabay

Orašasti plodovi su najzdravije grickalice, jer se zbog raznih nutrijenata bore protiv bolesti. Donosimo koje od njih možete jesti svaki dan.

Utaživanje gladi sredinom dana malim, zdravim međuobrokom prilika je da povećate unos vlakana i esencijalnih hranjivih sastojaka, a istovremeno smanjite vjerojatnost da ćete se prejesti tijekom obroka.

Orašasti plodovi su biološki dizajnirani da hrane mladice koje su namijenjene razmnožavanju. Sukladno tome, orašasti plodovi su izvor proteina, zdravih mononezasićenih masti, vlakana i širokog spektra vitamina i minerala, što ih čini hranjivim, vrlo zasitnim međuobrokom.

Ovi orašasti plodovi su najzdravije grickalice

Bademi

Bademi su puni bjelančevina, vlakana, vitamina E i magnezija. Svrstavaju se među najhranjivije orašaste plodove. Sadržaj masti u njima je otprilike 48 posto mononezasićenih, 16 posto višestruko nezasićenih i 7 posto zasićenih.

Bademi su također bogati riboflavinom, kalcijem, željezom i kalijem. Unca badema osigurava oko 163 kalorije, 6 grama proteina, 14 grama masti i 6 grama ugljikohidrata, od čega je 3,5 grama vlakana. Također osigurava 37 posto potrebne dnevne doze vitamina E i 19 posto potrebne dnevne doze magnezija.

Orašasti plodovi su najzdravije grickalice
Foto: Pexels

Orasi

Orasi su izvrstan izvor alfa-linolenske kiseline, spoja koji u vašem tijelu pokriva omega-3 masne kiseline. Omega-3 masne kiseline, bitne za rad mozga, također pomažu u smanjenju visoke razine triglicerida.

Orasi su također bogati biljnim sterolima, tvarima koje blokiraju apsorpciju kolesterola u krvotoku. Unca orasa ima 185 kalorija, 4,3 grama proteina, 18,5 grama masti i 3,9 grama ugljikohidrata, od čega su gotovo 2 grama vlakna. Također ima oko 11 posto potrebne dnevne doze magnezija te 8 posto vitamina B-6.

Brazilski orasi

Osim što su dobar izvor hranjivih sastojaka koji se obično nalaze u orašastim plodovima, brazilski orasi bogatiji su selenom od bilo koje druge vrste orašastih plodova. Selen u tragovima sinergijski djeluje s vitaminom E kao antioksidans za zaštitu stanica od oštećenja slobodnim radikalima. Također je bitan za zdrav rad štitnjače.

Unca brazilskih oraha sadrži oko 186 kalorija, 4 grama proteina, 19 grama masti i 3,5 grama ugljikohidrata, od čega 2 grama vlakana. Također osigurava 27 posto dnevne vrijednosti magnezija, 12 posto tiamina i 8 posto potrebne dnevne doze magnezija.

Pistacije

Pistacije su također izvrstan izvor antioksidanata. Sukladno tome, pokazalo se da konzumacija pistacija normalizira razinu kolesterola u krvi i smanjuje oksidativni stres. Također su bogate vlaknima, kalijem i vitaminom B-6. U unci oljuštenih pistacija ima 159 kalorija, 5,6 grama proteina, 12,9 grama masti i 7,8 grama ugljikohidrata, od čega su oko 3 grama vlakna. Također opskrbljuje organizam s 24 posto potrebne dnevne doze vitamina B-6 i 8 posto kalija.

Lješnjaci

Osim što sadrže masti koje su dobre za srce i krv, lješnjaci su bogati proteinima, vlaknima, kalcijem, željezom, magnezijem, kalijem, cinkom, tiaminom, vitaminom B6 i vitaminom E te folnom kiselinom. Posebno su zdravi za kožu, smanjuju krvni tlak, a pomažu i u prevenciji demencije.

Standardna veličina za jednu porciju orašastih plodova je 1 unca, što je ekvivalentno 1/4 šalice sjeckanih orašastih plodova za većinu sorti.

PROČITAJTE JOŠ: