Obećanja kako se držati Boga kada se život okrene protiv nas
Foto: Pexels

Kako se držati Boga kada se život okrene protiv vas? Ova Božja obećanja trebate imati na umu. 

Jedna od stvari koja je najsigurnija u životu jest ovo: Život nije uvijek siguran. Ako smo proživjeli dovoljno dugo, znamo da je to istina, jer ništa ne ostaje isto na ovom svijetu.

Sve se mijenja. Život se okreće. Događaju se zapleti i zaokreti. Ljudi se mijenjaju. Vrijeme prolazi. Djeca odrastaju. Možemo iskusiti duboke ili neočekivane gubitke.

A ponekad i naši koraci blijede kad o nečemu jako ovisimo, i zapravo nemaju svrhu u potpunosti nas poduprti.

Javlja se sumnja.

Možda ne vidimo što Bog radi. Ili teška vremena uzrokuju da se zapitamo je li ga doista briga ili nas uopće čuje. Možda se pitamo čujemo li mi Njega dobro. Budućnost počinje izgledati neizvjesno, put postaje nejasan, a mi nismo sigurni idemo li uopće u pravom smjeru.

Drugom prilikom život jednostavno postane težak. Izgleda kao penjanje uz brdo; iscrpljeni smo i umorni. Bitka za bitkom nas ostavlja s pitanjem jesmo li ostali sami.

Njegova Istina nas podsjeća da je s nama – uvijek. Naš Bog „s nama“ nas nikada neće napustiti niti se okrenuti od nas. Drži nas kroz najžešće borbe i donosi mir u neizvjesnim vremenima.

10 Božjih obećanja kada se život okrene protiv vas:

1. Bog je s vama kamo god išli.

Podsjeća nas da se ne bojimo, nego da u Njemu pronađemo snagu i hrabrost. Naš moćni Gospodin, koji je stvorio svijet, liječio bolesne, podizao mrtve i rastvorio mora kako bi Njegov narod mogao proći po suhom tlu, još uvijek je s nama danas. Ta činjenica nam treba pružiti izvanrednu nadu – bez obzira što je protiv nas.

„Nisam li ti zapovjedio? Budi jak i odvažan! Ne boj se i ne strahuj, jer kamo god pođeš, s tobom je GOSPOD, Bog tvoj“ (Jošua 1,9).

2. Bog je naše utočište, naše sigurno mjesto.

Podsjeća nas da prebivamo i ostanemo u Njemu jer je to mjesto gdje se nalazi istinski odmor, bez obzira na to sa čime se suočavali u ovom životu. Ta riječ „prebivati“ znači „da neprestano ostanemo u njemu, da živimo u Njemu“, a ne samo da dolazimo i odlazimo kad poželimo. Stalno druženje s Njime je ključno; trebamo ga svaki trenutak, svaki sat, svaki dan.

„Onaj što prebiva u skrovištu Svevišnjega počivat će u sjeni Svemogućega. Reći ću GOSPODU: Utočište moje i utvrdo moja, Bože moj u koga se uzdam“ (Psalam 91,1-2)!

3. Bog se uvijek bori za nas.

Ponekad je lakše gledati oko nas sve što je pogrešno, umjesto da držimo pogled na Bogu. No, ako stalno gledamo „okolo“ umjesto „gore“, uvijek ćemo ostati poraženi ili u strahu. Bog nas podsjeća da se bori za nas, a nijedna bitka nije prevelika za Njega. Nikada. Možemo se pouzdati.

„Ovako vam veli GOSPOD: Ne bojte se i ne strahujte zbog ovoga velikoga mnoštva, jer rat nije vaš nego Božji“ (2. Ljetopisa 20,15).

4. Bog ide ispred nas i utire nam put.

Kada put izgleda nejasan, kad se okolnosti promijene i ne znamo što da radimo, možemo biti sigurni da nas Bog još uvijek vodi. On nas nikada ne ostavlja da dokučimo sami. Njegova riječ nas podsjeća da je on Onaj koji nas drži za ruku i ide ispred nas, utirući nam nove putove, otvarajući vrata i iscjeljujući slomljena mjesta kako bismo mogli proći.

„A GOSPOD je taj koji ide pred tobom, on će biti s tobom; neće te napustiti niti će te ostaviti. Ne boj se i ne strahuj“ (Ponovljeni zakon 31,8).

5. Bog nam daje mir kakav svijet nikada ne može dati.

Nikada nećemo naći potpuni mir u onome što ovaj svijet ima za ponuditi. I premda to znamo u svom umu, ipak često tražimo mir ovdje, u ljudima, sigurnom poslu, novcu ili imetku. Često želimo živjeti „udobno“, ne želimo se boriti. Ali Isus nas podsjeća da ćemo se zasigurno suočiti s nevoljama u ovom životu. Ovaj svijet nije savršeno mjesto. Svi ćemo se u jednom trenutku suočiti s teškim vremenima i teškim okolnostima. Njegovo uvjerenje tih riječi može nas provesti kroz bilo što; On je pobijedio. Možemo pronaći pravi mir samo kroz Isusa.

„Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu ćete imati muku, ali hrabri budite — ja sam pobijedio svijet“ (Ivan 16,33)!

6. Bog će donijeti nadu i svrhu iz naših kušnji i patnji.

Često nam teška vremena mogu ostaviti osjećaj bez nade, bez budućnosti, bez plana. Ali Bog probija sve one laži koje bi neprijatelj htio natovariti na nas, te nas podsjeća da On svakako zna naš put. I njegovi su planovi dobri, svaki pojedini. On je jedini koji može pretvoriti nered i teškoće u prekrasnu poruku. On donosi nadu i svrhu, čak i u najmračnijim vremenima koje prolazimo. Nikada neće potratiti našu bol, nego će ju koristiti za naše dobro i za Njegovu slavu.

„Jer ja znam namisli što sam ih ja s vama namislio, riječ je GOSPODNJA, namisli mira, a ne zla, da vam dadnem budućnost i nadu“ (Jeremija 29,11).

7. Njegov mir će nas pokriti kad mu predamo strahove i brige.

Kada imamo borbu za borbom, ponekad je teško ne brinuti se. Sve u nama postavlja pitanja „što ako“ i „zašto“ u vezi svega sa čime se suočavali. Božje riječi donose život i mir. On razumije koliko smo skloni brinuti se i strahovati, podsjeća nas da moramo odlučiti da nećemo biti kontrolirani tjeskobom. I umjesto toga moramo moliti, izabrati biti zahvalni, donijeti mu sve potrebe. I njegov će mir čuvati naša srca i umove.

„Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7).

8. Bog nam daje svoju opremu kao zaštitu od iskušenja.

Često su bitke s kojima se suočavamo više nevidljive, nego vidljive. Bez Božje opreme koja nas štiti i Njegovog Duha koji diše kroz nas, svakako ćemo padati u borbama. Bog nas podsjeća da ostanemo snažni u Njemu, da stavimo na sebe punu opremu i tako budemo osnaženi oduprijeti se svemu što nam neprijatelj može staviti na put. Budite uvijek oprezni, možete biti sigurni da đavao stalno vreba i voli nas spoticati kad nismo svjesni. Ne dopustite mu da pobijedi.

„Naposljetku, braćo moja, jačajte se u Gospodinu i u moći snage njegove! Obucite svu bojnu opremu Božju, da se mognete oduprijeti lukavstvima đavlovim. Jer nije nam boriti se protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstava, protiv vlastī, protiv vladarā tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima“ (Efežanima 6,10-12).

9. Božja ljubav prema vama je beskrajna, neiscrpna, nepromjenjiva.

Nikad ne možete pobjeći od Njegove prisutnosti, nikada ga ne možete natjerati da se prestane brinuti ili vas voljeti. Ide za nama sa svojom dobrotom i daje nam stalne podsjetnike o svojoj ljubavi, čak i kroz najteža vremena. Ponekad ne vidimo, možda propustimo ili smo toliko okupirani našom borbom da vjerujemo u laž da nas je ostavio. Dignite pogled, podsjetite se da je On još uvijek tu, nikada vas nije napustio, nikada neće; i da se cijeli svijet potrese, On će vas i dalje voljeti.

„Ako i gore odstupe i brjegovi se poljuljaju, milosrđe moje neće odstupiti od tebe niti će se moj savez mira poljuljati, veli GOSPOD koji ti se smilovao“ (Izaija 54,10).

10. Nema sigurnijeg mjesta od toga da nas On nosi.

Jedan od mojih omiljenih stihova koji me nose kroz tolika teška i neizvjesna vremena jest Izaija 41,10. Božji podsjetnik našim srcima da se ne bojimo. Jer On je s nama. On je naš Bog. On nas jača. Pomaže nam. Drži nas svojom pravednom desnicom. Ništa u tom stihu ne govori da je sve na nama i da sami kroz to nekako prođemo; već nas uvjerava da je naš Bog koji nikada ne spava niti drijema na djelu, u nama, kroz nas i da će nas držati. Sigurno nema boljeg ni sigurnijeg mjesta od toga da nas On drži.

„Ne boj se, jer ja sam s tobom; ne obaziri se, jer ja sam Bog tvoj. Ja ću te krijepiti i pomagat ću ti, i poduprijet ću te desnicom pravednosti svoje“ (Izaija 41,10).

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: