Ljubav prema novcu je više nego opasna – ona je duhovno samoubojstvo.

Stalno upozorenje Pisma je da se Božji narod treba čuvati kada je u pitanju draž financijskog dobitka (Matej 6,24; 1. Timoteju 6,10). Zaraditi veliku plaću može biti dobra stvar, ali ono što radimo s tom zaradom je vrlo važno – i pisac Poslanice Hebrejima može nam pomoći.

Nabrajajući praktične poticaje, on piše:

U življenju ne budite srebroljupci, budite zadovoljni onim što imate! Ta on je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti. (Hebrejima 13,5)

To je jednostavan stih, ali je argumentacija zapanjujuća. Primijetite prve dvije točke. Naredbe stoje paralelno jedna drugoj:

Ne budite srebroljupci, budite zadovoljni onim što imate!

Zadovoljstvo i sloboda

Naredbe izgledaju kao dvije strane iste kovanice. Mi smo potaknuti da se oslobodimo ljubavi prema novcu (i njegovom izazovnom zovu da steknemo više), a zatim, u istom duhu, potaknuti smo biti zadovoljni s onim što trenutno imamo.

Ova posljednja naredba (“budite zadovoljni”) funkcionira kao svojevrsan nastavak prethodne. Da bi sebe uistinu štitili od ljubavi prema novcu, moramo iskreno vjerovati kako je ono što već imamo dovoljno. Imamo hrane na stolu i odjeće na sebi. Sve će biti u redu (1 Timoteju 6,8).  Ako nam nedostaje zadovoljstvo – ako uvijek razmišljamo o tome što želimo sljedeće – onda naša usmjerenost ka novcu prelazi od vrijednosti ka štovanju. Novac postaje naš ključ za radost. On postaje vrata koja vode do te stvari koja će nam dati ono što mislimo da nam nedostaje, što znači da novac postaje naš heroj. Kad god pripišemo atribut spasitelja nečemu, ma koliko to maleno bilo, naši osjećaji će to slijediti. Ako nastavimo sanjati o tome što nemamo, uskoro ćemo imati preljubnički sastanak s prihodima.

Najbolja obrana od ovoga je biti zadovoljan onim što imamo. Pisac Hebrejima nam kaže da budemo zadovoljni. Dobro nam je. Bit ćemo u redu. Možemo prestati žudjeti za nečim više. A onda nam kaže i zašto.

On je tu

U življenju ne budite srebroljupci, budite zadovoljni onim što imate! Ta on (Bog) je rekao: Ne, neću te zapustiti i neću te ostaviti.

Naredba za nas da bude slobodni i zadovoljni temelji se na Božjem obećanju da će uvijek biti tu. Citat ovdje je preuzet iz Jošue 1,5, ali sada nosi pojačno značenje nakon uzašašća Isusova. U poslanju svojih učenika, Isus jasno govori: “Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta” (Mt 28,20). I kao što nam je rekao o Duhu Svetom, “Ja ću moliti Oca, i on će vam dati drugoga Branitelja, da bude s vama zauvijek” (Iv 14,16).

Trojstvo nam jamči da gdje god da smo, Bog je tu. Bez obzira na okolnosti, bez obzira imamo li obilje ili oskudicu (Filipljanima 4,11-12), Bog je tu i on nas ne napušta.

Ovo se može činiti kao čudan utjecaj na našu financijsku situaciju, ali to u stvari nije. Prisutnost Boga, kao i toliko drugih stvari, drastično mijenja naš pogled na novac i stvari. Mi ne volimo novac, i mi smo zadovoljni onim što imamo, jer imamo Boga.

Uvijek možemo reći, bez obzira na stanje naših zemaljskih sredstava, da “imamo bolji, trajan posjed”. (Hebrejima 10,34). Bog je naša baština (Psalam 73,26). On je blagdan za naše duše (Psalam 63,5).

“Neću te zapustiti i neću te ostaviti.”, kaže on.

Naše blago – najpoželjniji Biće u svemiru – nepovratno se zalaže da nas zauvijek drži blizu sebe. Dakle, novac je samo novac, a ono što već imamo je dosta.

Autor: Jonathan Parnell; Prijevod: Aleksandar J.