Kako se možete zaštititi protiv skretanja od Krista?

Kršćani mogu postati duhovno nemarni – prestati moliti i danima živjeti bez proučavanja Riječi Božje.

Da, Biblija jasno upozorava kako je moguće da odani vjernici skrenu od Krista te nudi snažna upozorenja kako se zaštititi da ne padnemo u san u ponoć: “Zato treba da dobro pazimo na ono što smo čuli, da slučajno ne promašimo cilj. Jer, ako se riječ koju su saopćili anđeli pokazala sigurnom, i ako je svaki prekršaj ili neposluh riječi primio pravednu kaznu, kako ćemo joj izbjeći mi ako zanemarimo takvo i toliko spasenje?” (Heb 2,1-3).

Postoje biblijski primjeri jednom snažnih crkava koje su na kraju skrenule. U Otkrivenju čitamo o efeškoj crkvi koja je ožalostila Krista skrenuvši od svoje prve ljubavi (Otk 2,4). Isto tako, laodicejska crkva skrenula je u mlakost (3,15), a crkva u Sardu skrenula je u duhovnu smrt (3,2). Pavao upozorava vjernike u Galaciji da su odlutali od pobjede Kristova križa i vratili se na djela tijela (vidi Gal 1,6-7).

On upozorava: “Prema tome, pomno pazite kako živite! Ne kao ludi, nego kao mudri; iskorišćujte vrijeme, jer su ovi dani zli! Zato ne budite bezumni, nego uočavajte što je volja Gospodnja” (Ef 5,15).

Kako se možete zaštititi protiv skretanja od Krista i zanemarivanja “takvog i tolikog spasenja”? Pavao nam kaže da “treba da dobro pazimo” na stvari koje smo čuli. Brzo prolaženje kroz Riječ Božju može nekome dati osjećaj da je nešto obavio, ali važnije je da duhovnim ušima “čujete” što čitate. Razmišljajte o Riječi tako da je možete čuti u svom srcu.

Pavao kaže: “Sami sebe iskušajte jeste li u vjeri! Sami sebe ispitujte! Ili ne poznajete sami sebe, da je Isus Krist u vama?” (2 Kor 13,5). On ih potiče: “Kao oni koji ljubite Krista, ispitajte se; obavite duhovnu inventuru svog hoda s Isusom.”

I ja vas potičem da učinite isto. Kakvo je vaše zajedništvo s Kristom? Štitite li ga sa svom revnošću?

Autor: David Wilkerson; Izvor: Worldchallenge.org

NAJNOVIJE!